Handgrepp på paddel (nybörjarfråga)

Hej!

Är helt grön på kajak och försöker lära mig själv så gott det går. En sak jag undrar är hur greppet om paddeln egentligen ska vara. Jag får olika svar från alla jag frågar och jag har inte hittat nån bra instruktion på nätet. Det jag undrar är:
- greppbredd? Axelbredd? Högra delen av paddeln har en förtjockning, ska man hålla på dess början?
- jag får skavsår i vänster hands tumgrepp, p.g.a paddelns rotation. Ska paddeln hållas still, med ett hårt grepp och vinklingen ske med handleden? Eller ska den få rotera i handen, läderhud brukar ju byggas upp ed tiden...

Planerar att gå på kurs i höst, men ju mer man kan innan man går kursen desto mer får man ju ut av den...

Hälsningar
Anders
 
Det bästa är väl att känna sig fram, men de flesta håller lite bredare än axelbrett. Jag håller den där lilla upphöjningen mellan högerhandens pekfinger och långfinger för att på så sätt alltid veta vilken vinkel paddelbladet har.

Skavsåren går över. Vissa paddlare får ont i handlederna vilket ibland beror av för stor vinkel mellan bladen. Testa att minska vinkeln och ha en lägre paddelföring.

/Andreas
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Paddelskaftet bör ligga löst i fingerlederna vid drag, vid påskjut öppnas handen för att förbättra blodcirkulationen.
 
Hålla paddel

håll paddeln framför med armarna rakt ut från axeln och armbåglederna i 90 graders vinkel sedan kan man flytta in händerna upp till en handsbredd
 
Mitt recept

Jag tror att man skall söka sig fram till sitt eget grepp, men lite råd, som du fått i denna tråd, kan vara till hjälp i sökandet.

Mitt grepp är som så här. Om jag håller paddeln ovanför huvudet så är vinkeln i armbågarna 90 grader.

Jag vrider paddeln med höger hand. Drar med yttre lederna av pek- till lillfingret, dock med hela handen omslutande paddelns skaft i ett löst grepp.

Skavsår har jag väldigt sällan av paddlingen, trots ett fernissat träskaft på paddeln.

Paddelföringen är från låg till halvlåg.
 
Tack för råden! Jag vet att jag brukar försöka kompensera brist på teknik med kraft när jag är nybörjare på nåt. Och det slutar för det mesta med skador, inte att jag blir snabbare...Ska ta det lugnt och försöka tänka igenom hållningen i stället...

//Anders
 
Jag har något bredare grepp än axelbrett. Jag håller i paddeln med höger hand och låter den rotera i min vänstra. Handlederna ska vara raka. Försök att hålla armarna så rakt ut som möjligt när du paddlar och böj armen lätt vid slutet av draget, som inte bör vara längra än att det slutar vid höften, dvs dra inte längre bak än så! Ett tips är att du öppnar handen vid isättning och skjuter på med tumgreppet på så sätt får du paddeln längre fram och på så sätt ett längre drag. I takt med att draget börjar sluter du handen och öppnar samtidigt den andra. Låter lite snurrigt, men det ger sig när du provar!

Lycka till

maua
 
Grönlandspaddel

Så slipper du tänka på alla vinklar, vridningar och värkande handleder, armbågar och axlar.
Ett naturligt grepp och en paddel som alltid ligger rätt för alla situationer utan att du behöver konstra till det.
 
Re: Grönlandspaddel

qayaqer; sa:
Så slipper du tänka på alla vinklar, vridningar och värkande handleder, armbågar och axlar.
Ett naturligt grepp och en paddel som alltid ligger rätt för alla situationer utan att du behöver konstra till det.
Intressant tips...Jag googlade på Grönlandspaddel och hittade en del intressanta sidor, både om grönlandspaddlar och övriga paddeltyper...
 
Maua; sa:
Jag håller i paddeln med höger hand och låter den rotera i min vänstra. Handlederna ska vara raka.
Går det? Måste du inte vika ner/upp höger handen varje gång vänsterpaddeln ska i vattnet?
Även jag håller på Grönlandspaddeln.
/Smen
 
Jag bytte till en Aquabound Eagle Ray för några veckor sedan, som har ett delat skaft där man kan välja mellan 0 & 60 graders vinkel. Upptäckte till min förvåning att det var mycket bekvämare att köra på noll grader, har alltid haft vinkel förut. Man slipper handledsvinklar & slirande i vänsterhanden. Jag skiftar grepp rätt ofta för att variera belastningen, men oftast håller jag ganska brett och har en låg paddelföring. Om man nöjespaddlar tycker jag man ska köra som man tycker det är bekvämast, om man skulle förlora en gnutta fart spelar det inte så stor roll.
 
Jag kör med hög paddelföring, och därför behöver jag vinklad paddel. Jag trivs med det. Jofan, visst har jag raka handleder.)

Det beror nog på kombinationen paddel, kajak, kropp och inställning till paddlingen var man hamnar i för slags ideal...

Men gällande skavsår; ja det kan man få, men som Erik säger här ovan: Håll löst! Knuffa övre handen med öppet grepp, dra med öppet grepp med den nedre handen. Detta lär hjälpa mot skav. Att hålla hårt hela tiden gör ingen glad någonstans någongång (jo, möjligen i forsen eller i väldigt stark vind).

Mitt ute på tur och skavsår: vanlig svart eltejp brukar mina kompisar rekommendera (om man nu inte har ett par handskar av lämpligt slag att dra på sig).

Även om man kör med låg paddelföring (inget fel i det!) så kan det vara bara att från början tänka på att använda ben, rygg och mage (bålrotation) istället för de mycke "ömtåligare" triceps och biceps.

[Paddling enbart med kraft från armarna ser man sorgligt ofta - och det är bara paddlaren själv som lider av det... Trött blir man.]

Heja heja!!
Patric
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips