Grundläggande näringslära vid friluftsliv

Hej!

Jag skulle vilja lära mig mer om lite grundläggande näringslära vid friluftsliv. Vad är viktigt att tänka på kring fördelningen kolhydrater/protein/fett? Hur laddar man bäst innan o.s.v.

Jag har surfat runt lite, men har svårt att hitta lättillgänglig information. Finns det någon som har tips på bra litteratur eller hemsidor i ämnet?

Tack!
 
Beror på vad du menar med friluftsliv

Om jag har fattat rätt så funkar det ungefär såhär:
Ska du bestiga Mt Everest så ska du dricka mycket vatten.
Ska du åka skidor till sydpolen så ska du käka smör.
I alla övriga fall så käkar du det du tycker är gott och så mycket som du orkar bära på.

Fast det är klart, om du menar aktiviteter som fysträning i terrängen eller tävling typ fjällmaraton så blir det ju en annan femma.
Fast då är det inte friluftsliv i min bok.


MVH/O.
 
Ibland är det bra att börja från början, t ex vad borde du äta nu.

Näring och hälsa av Ulla Johansson, http://www.utsidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=3100&reviewID=5911#5911, är ett av fundamenten.

Stefan Källman har skrivit en hel del i ämnet, något av det står i Vilda Växter Som Mat & Medicin
ISBN: 9153416902

När du sedan läser böckerna i dessa författares referenslistor börjar du närma dig pudelns kärna.

Grundtipps är tag bort det som är vitt, mjöl och socker, ät mera fett, lite bra protein och glöm inte frukterna och drick vatten. Håll dig mätt, heller flera små måltider än få stora.

Vilket BMI har du och vilket strävar du mot?

go tur
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips