Gissa position Stockholms län

Ytterligare en

ledtrådsbild. Här ett par kilometer från bild #1267 ses också rester av bergsbruk. Vad kan man ha brutit för något? med tanke på ledtråden #1269.

Thure
 

Bilagor

  • P1000769.JPG
    P1000769.JPG
    114.7 KB · Visningar: 1,131
Tänkte först på Roslagen men kom sen att fundera över ett område mellan Gladö kvarn i Huddinge och Rikstens friluftsstad i Botkyrka där jag var på geocachingäventyr för några år sedan. Min gissning är att # 1267 är Huddinge gruva ibland kallad Sundby gruva där man bröt järnmalm och att # 1269 är Nyboda gruva ibland kallad Nybodavik där man bröt Magnetit dvs magnetisk järnmalm. # 1268 kan kanske vara sjön Getaren i Botkyrka där Sörmlandsleden passerar.
 
Kul att du också gissar Janne.

och det rör sig mycket riktigt om järnmalmsbrytning men några mil från området mitt på Södertörn du gissar på.

Thure
 
Hittade det här men har ingen aning om det är rätt eller inte:

Under slutet av 1800-talet och fram till 1945 bröts i Österåker en inte oansenlig mängd kvarts och fältspat i totalt sex gruvor. De låg vid Härsbacka, Isättra, Lervik, Österskär, Svinninge och Yttersberg. De två sistnämnda gruvorna tillhörde Rörstrands AB. De andra gruvorna ingick i ett nyskapat bolag Margretelunds Gruv AB. Den största gruvan var Härsbackagruvan. Den var djupast med sina 130 meter och verksamheten pågick där under längst tid. Gruvan var igång i mer än 50 år och som mest arbetade där omkring 75 personer. Vid de mindre gruvorna var gruvdriften endast igång från ett till några decennier.

Den första upptäckten av fältspat gjordes år 1885 vid Svinninge och fem år senare vid Härsbacka. Fältspat och kvarts behövdes framförallt till porslinstillverkning och till slaggbildning vid järntillverkningen vid järnbruken. Gustavsbergs porslinsfabrik på Värmdö var en av de större kunderna. Under 1900-talets början användes kvarts även i den moderna radiotillverkningen och inom telegrafin. Emellertid exporterades det mesta av den brutna kvartsen och fältspaten till Tyskland. Vid lsättraviken fanns en stor lastplats och vid Svinninge anlades vid sekelskiftet en nästan 500 meter lång linbana som fortsatte ut i vattnet för att underlätta lastningen. Linbanor var vid den tiden ovanliga. Vid Isättra anlades även en stenmjölsfabrik. I dag finns knappast några rester kvar efter gruvverksamheten förutom gruvhålen.


Edit: Inser att det inte handlar om järn och att det ligger i Roslagen, så det går bort!
 
Senast ändrad:
Rätt

svar från Dag. Järna borde fått sitt namn med anledning av bergsbruket.

#1267 kallas tunnelgruvan. Sjön ligger närmare Mölnbo. Har du lämplig bild Dag?

I avvaktan på bild från Dag kan ni gissa på sjön.

Thure
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Daddy Lägerplats i Stockholms närhet sökes! Stockholm 12
Arne L Stockholms gröna kilar. Agera nu! Stockholm 29

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.