Gå Svartsjön/Gaskkajavri-Tarfala eller omvänt -- är det möjligt i början av september?

Hej,

Försöker planera årets fjällvandring i början av september i år. Har tidigare vandrat över Cievrralahku ned till Tarfala. För något årsedan försökte jag vandra Unna Räitastugan-Kaskasavagge (också i början av september) men fick vända några meter från passtoppen pga för brant och halt på snöfältet efter att den mjukare snön smält bort.

Efter att försökt läsa på om sträckan Svartsjön/Gaskkajavri-Tarfala så blir jag inte klok på om den går att vandra utan klättringsutrustning givet att man inte tycker det verkar vettigt att gå ut på glaciären?

Någon som kan ge input?
 

HasseQ

Temp. avstängd
Det är en kort klättring ned på ett ställe, om man inte kan gå på glaciären. Klättrade ned där för längesen så kommer inte ihåg detaljer. Tyckte efteråt att det var lite läskigt, och lite dumt gjort. Men det gick bra. Då visste jag inte i förväg hur det såg ut, utan följde bara prickarna på kartan.

Tror det finns andra trådar om detta.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
IMG_7445.jpeg

Den här bilden är tagen är tagit sent i juni förra året. Om du zommar in i bilden så kan du se hur brant och stenigt det är högst upp. Vi gick inte upp till svarta sjön då men jag har gjort det vi två tillfällen tidigare, båda gångerna från Tarfala och mot Guobirvággi. Har också känslan ”det där kanske inte var så vettigt” men när man var mitt uppe i det så gick det ju. Om jag kommer ihåg det rätt så var det en del småklättrande bland större stenar och att vi en gång hamnade i ett läge där vi sa ”äsch, vi ger oss ut på snön”. Det gick ju bra men det var nog mest för att vi inte fattade vad vi gjorde 🙄. Jag personligen tycker oftast att det är lättare att ta sig uppför en storstenig brant. Jag tror inte jag skulle vilja gå sträckan omvänt, dvs nerför och mot Tarfala, särskilt inte om stenarna är blöta, vilket ju är risken med vandring i september. Jag och brorsan hamnade visserligen i snöoväder strax väster om svarta sjön, så pass att vi var tvungna att slå upp tältet och söka skydd. Det var i första veckan i augusti, när vi klev av bussen i Nikka kunde vi ha shorts… Jag är inte klättrare och kan inte göra en klättringsbedömning, bara en vandringsbedömning. Stugvärden i Tarfala försökte förklara att det är en mycket svår passage om man inte tar sig upp på glaciären med utrustning och erfarenhet. Det var iaf två vandringspar som försökte och kom tillbaka. Det var ganska så mycket snö kvar, vilket dolde glaciärsprickorna för bra…
 
Senast ändrad:

HasseQ

Temp. avstängd
Lånar Karolina P's bild ovan, markerar var jag klättrade ner, och var man går runt på glaciären... Rätta mig om jag minns fel.....

tb.JPG
 

HasseQ

Temp. avstängd
HeHe, lite spännande måste det vara. Nu vet du allt. Gå dit och ta dina egna beslut. Annars ta en annan säkrare väg.
 
Så här såg det ut i september 2008. Första bilden tagen från Lillietoppsrännan och där får man en hyfsad uppfattning om stenskravlet. Då gick leden precis i kanten på snöfältet och var rätt okomplicerad, men med avsmältningen rekommenderas den inte längre som färdväg och man har tagit bort punktmarkeringen på nyare kartor. Jag hade själv varit väldigt försiktig och dragit mig för att ta mig ned den vägen med packning nu. I September kan det ju vara såväl blött som is och snö. Om man går från andra hållet och inte vill gå över, så blir det ju inte så stor omväg att gå över Cievvralahku till Kaskavagge.
I andra bilden ser man hur glaciären dragit sig tillbaka om man jämför med Karolinas bild ovan.

Keb2008-3212.png


Keb2008-3168.png
 
Hej. Den här tråden: https://www.utsidan.se/forum/thread...kebnepakteglaciaeren-till-fran-tarfala.88387/ kan du läsa t.ex. Det finns fler trådar om den här passagen. Jag passerade senast uppifrån och ner en höst, slutet av augusti, typ 2015 (+-1 år) då det var läskigt men vi överlevde utan större skador än nåt skrapsår. Bästa "klättervägen" är svår att hitta och det finns ingen tydlig markering på klippan. På vintern är snöfältet med skidor en lättare väg. På hösten kan det vara besvärligt.
 
Tusen tack för all input i tråden! Känner igen att jag läst den tråden något tidigare år, men lyckades inte hitta den i år.

Även den tråd som länkas i slutet av den tråden bidrog med detaljer: https://www.utsidan.se/forum/thread...ka-eller-laengs-drakryggen.92715/#post-872437

Även om det skulle gå att gå till/från Tarfala över Cievrralahko och Kaskasvagge så vänder jag nu min uppmärksamhet mot Sulitjelma-området som jag också länge varit sugen på att besöka, men startar separat tråd om det.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips