Första ensamvandringen - Tält/oväders-fråga

Som jag skrev, jag är relativ nybörjare i ren fjällmiljö och har tidigare bara vandrat med sällskap i blandad fjäll-/skogsmiljö och är överlag åskrädd, därför ställer jag frågan.
Det var nog otydligt skrivet av mig i texten, men har varit ute på flera turer, men som längst har dom turerna varit 2 nätter i rad (dvs. inte bara en 2 nätters tur vid 1 enskilt tillfälle). Har även tältat ute själv, dock inte lika ofta. Learn by doing, alla har varit nybörjare någon gång.
En nybörjare på gym/simhall är en sak, en nybörjare i fjäll en annan.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag för min del tycker att TS verkar ha klart tillräcklig erfarenhet för att ta sig an den planerade relativt enkla och säkra (välanvänd led) sommarvandringen. Hade det varit fråga om vintertur i Sarek hade läget självklart varit ett helt annat!
Är man åskrädd då kan man rädd för ngt annat. Är man rädd då tappar man förmåga att fatta rätt beslut.
Har man vandrat med andra som navigerade, reste upp tältet och fixade köket utan att göra det själv, tveksamt att rekommendera/stödja.
 
Är man åskrädd då kan man rädd för ngt annat. Är man rädd då tappar man förmåga att fatta rätt beslut.
Har man vandrat med andra som navigerade, reste upp tältet och fixade köket utan att göra det själv, tveksamt att rekommendera/stödja.
TS har fått bra svar på sina direkta frågor i ett antal inlägg ovan.
Dina kommentarer har ringa relevans vare sig till TS frågor eller innehållet i hans inlägg i övrigt.
Jag förstår faktiskt inte (bakgrunden till) alla dina invändningar o varningar.
 
Du kan gå upp på murtserttoppen istället för att gå ner till laisaliden och drottningleden, då sparar du ca 7km om jag inte minns fel.
Kan tillägga som info att första stigningen upp mot Murtsertoppen från vindsskyddet i öster är brant och i klippblocksterräng. Så även om den är kortare så kommer tempot bli mycket lägre. Sedan är det dock väldigt fin utsikt där uppe :)
 
Hej!

Jag planerar min första ensamtur i slutet av augusti och kommer vandra fram och tillbaka från Hemavan till Syterstugan längs Kungsleden (jag räknar med 4 dagar + 1 marginaldag), men har hakat upp mig på tre detaljer som jag inte riktigt lyckas hitta info om.

1. Får man slå upp tältet vart som helst längs leden, eller endast i anslutning till fjällstugorna?

2. Vad gör man om man är ex. mellan de två stugorna och det börjar åska/blixtra? Kan man vara kvar i tältet eller ska det plockas ned och man ska hitta en grop och sätta sig i?

3. Är det realistiskt att räkna med att endast ha bäcken/forsen som vattenkälla under vandringen? Det kanske finns att köpa i stugorna, men att inte släpa med sig extra vatten utöver att fylla på sin flaska i bäcken (har dock alltid en "nöd-halvliter" i väskan).

Jag har vandrat med vänner tidigare, dock inte under dåligt väder och som mest en 2 nätters tur i blandad skogs-/fjällmiljö. Så jag är relativ nybörjare i den miljön med andra ord, hjälpsamma svar uppskattas jättemycket. 🌻
Jag/vi har lite haft inställningen att vi testar oss fram tidigare för att se vad kroppen orkar och vad som funkar utrustningsmässigt, men då det är min första ensamtur så vill jag läsa på lite mer (tror jag har en realistisk utgångsunkt på vad jag tar mig an på den här turen).

Tycker det låter som en alldeles utmärkt vandring för nybörjare.
Jag har aldrig gått just den där sträckan, men kungsleden är att anse som säker. Mycket människor, lättnavigerat och gott om byggnader.

Se bara till att ha rätt utrustning och använd den klokt (håll rast/vilokläderna torra). Tänk på vikten och bär inte onödiga saker.
Lär dig fr.a. att sätta upp tältet. Öva gärna i hård blåst. Ett tips är att låta en stormlina på tältets vindsida hänga ut ur tältpåsen. När du ska resta tältet fäster du stormlinan i ryggsäcken, så att tältet inte kan blåsa bort.
Om det är dåligt väder är det också bra att ha extra bra ordning på all utrustning i tältet, så att inget försvinner om en tältspik skulle släppa.

Ser man att det är ett åskoväder på väg in kan man såklart undvika att slå upp tältet på en utsatt plats, men om åskan överraskar under natten så är det inte så mycket man kan göra.
Min vilda gissning är att det är bättre att ligga kvar i tältet än att ge sig ut. Oftast är det blött på marken och regn i luften när det åskar, vilket gör att marken kan bli strömförande ganska långt från nedslagsplatsen. Ligger man kvar på liggunderlaget i det torra tältet antar jag att man får ett visst skydd.

Nedströms större fjällstugor/stationer bör man vara lite försiktigt med att dricka vattnet, men förutom det så är det inga problem att dricka vattnet i de "fina" vattendragen.
Det finns nuförtiden bra och lätta vattenfilter att köpa. Sawyer Mini/Micro kan gängas på en vanlig petflaska. Jag brukar ha ett sådant på min vattenflaska. Behövs egentligen inte, men antalet acceptabla vattenkällor ökar med ett filter.

Kör på!
 
Bra skrivet! Men allt detta behöver man öva i ett sällskap några gånger för att bemästra.
Har man bra väder är det vad som helst tillåtet.

T.ex: ta en skalpell, gör en snitt till höger i magen längst ner, öppna, hitta inflammerad appendix och klip bort det. Sy ihop tarmen, injicera antibiotika, slut. rich-rach
 
Senast ändrad:
Bra skrivet! Men allt detta behöver man öva i ett sällskap några gånger för att bemästra.
Har man bra väder är det vad som helst tillåtet.

T.ex: ta en skalpell, gör en snitt till höger i magen längst ner, öppna, hitta inflammerad appendix och klip bort det. Sy ihop tarmen, injicera antibiotika, slut. rich-rach
Hur vanligt är det, eller hur stor risk löper man, att få en blindtarmsinflammation på en 4 dagars vandring?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips