Förpackningar till egentorkad mat

Om svetsaren klarar att svetsa rakt igenom bägge påsarna är det bara ren vinst... för om man låter bli att svetsa så, går det ändå åt en "vanlig" vacum-påse. Alltså inget extra slöseri - bara mindre förpackning och skräp att bära med sej.

Det har du iofs rätt i =)

Fast då missar man möjligheten att återanvända ytterpåsen.
Detta är krångligare än vad man kan tro =)
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Ziploc (eller motsvarande) påsar håller tätt, går att diska men bör nog inte kokas. Men det sistnämnda löses med fördel genom en käck uppfinning jag hörde om, nämligen "kastrull". Det är som ett värmetåligt kärl, oftast av metall, som man lägger mat i och sedan liksom värmer.

Jag fattar inte riktigt problemet. Varför ska maten prompt tillagas i påsen?
 
Ziploc (eller motsvarande) påsar håller tätt, går att diska men bör nog inte kokas. Men det sistnämnda löses med fördel genom en käck uppfinning jag hörde om, nämligen "kastrull". Det är som ett värmetåligt kärl, oftast av metall, som man lägger mat i och sedan liksom värmer.

Jag fattar inte riktigt problemet. Varför ska maten prompt tillagas i påsen?

Då får du en kastrull att diska efter varje måltid. Det är inte alltid önskvärt.

Att tillaga maten i påsen har dessutom fördelen att man kan göra det med termosvatten, och därmed slippa släpa på köket om man inte är borta alltför länge.
 
Ziploc (eller motsvarande) påsar håller tätt, går att diska men bör nog inte kokas. Men det sistnämnda löses med fördel genom en käck uppfinning jag hörde om, nämligen "kastrull". Det är som ett värmetåligt kärl, oftast av metall, som man lägger mat i och sedan liksom värmer.

Jag fattar inte riktigt problemet. Varför ska maten prompt tillagas i påsen?
Tack lillspöket :). Jag har aldrig fattat det heller, men det är tydligen disken...
Då får du en kastrull att diska efter varje måltid. Det är inte alltid önskvärt.

Att tillaga maten i påsen har dessutom fördelen att man kan göra det med termosvatten, och därmed slippa släpa på köket om man inte är borta alltför länge.
Varför skulle termosvatten bara gå att hälla i en plastpåse?
En gryta/kåsa/skål med lock, gärna lite isolerad/grytmysarförsedd, håller till skillnad från plastpåsen både formen och värmen, för att inte tala om hur mycket trevligare och enklare den är att äta ur.
Har man inte kokat maten i kärlet, brukar "disken" inte kräva något slavarbete direkt ;). De där stela skrymmande kokpåsarna med stora svetskanter tar däremot mycket plats i packningen, måste bäras hem i kladdigt tillstånd och bidrar till det globala sopberget :p
Nej tack för min del ;)
 
Ja, det är ju fan så mycket besvärligare att rengöra en plastpåse än en burk....

Och sedan får ni väl bestämma er: Koka eller hälla varmvatten i. Termosvatten kokar inte och häller du det i plastpåse upphör det att vara termosvatten, övergår till plastpåsevatten och svalnar därmed tämligen raskt.

Så vad pratar vi om här: Blanda mat med varmvatten eller koka mat á la sous vide?
 
Jag rekommenderar också vacumpackare (ca 1000 kr på Elgiganten). Förutom ev mat kan väldigt mycket annan utrustning vacumpackas. Kläder, reservtändstickor, reservtoarulle osv. Perfekt på kanotfärden.

Vacca mjukt bröd görs på följande sätt: Köp ett bröd med bra hållbarhet från början. Frys det i sin originalpåse tills det är hårt. Vacca i en ytterpåse. Lägg tillbaks i frysen tills det är dags för avfärd.

thomas
 
Vacuummaskin har sina poänger. Men man får en helvetes massa plastskräp att ta hand om (och extra maskiner i köket).

Ziplocpåsar är vattentäta, går att diska, väger minimalt, är relativt slitstarka och kan återanvändas. Också kan man lägga sitt skräp i dem.

Mjukmackorna kan man lämna hemma, tycker jag. Bättre att ta med skorpor eller knäckebröd i så fall. Godare, nyttigare och potentiellt hemtorkat.
 
Ziplocpåsar är vattentäta, går att diska, väger minimalt, är relativt slitstarka och kan återanvändas. Också kan man lägga sitt skräp i dem.

Mjukmackorna kan man lämna hemma, tycker jag. Bättre att ta med skorpor eller knäckebröd i så fall. Godare, nyttigare och potentiellt hemtorkat.

Tänkte först bara svara: Nej nej, Ziplocpåsar är INTE vattentäta. Men jag vet ju hur det är här på utsidan, krav på källor osv. Så det var bara att leta reda på mina påsar som jag trodde var Ziploc.

Vid närmare granskning var mina påsar märkta "Zipper" och "Toppits" och "Albal". Alltså inte 3 olika påsar utan all märkning på samma påse.
DESSA påsar är inte vattentäta, det kan jag försäkra alla och envar. Ziplocs är måhända något annat som jag inte provat. Var finns dessa att köpa?

Vad gäller mjukmackorna gör du naturligtvis som du vill och tycker som du vill. Det var mer menat som ett tips på hur man får tänka när man vaccar. Det inte alltid helt självklart.
För övrigt tycker jag att man tar med så mycket mjukbröd man vill ha.

Plast som blir över när man bryter vaccade påsar kan man spara och återanvända. Jag tyckte aldrig att dessa "retur"-påsar tog speciellt mycket plats eller vägde speciellt mycket. Men i en kanot är det väl mindre känsligt än i ryggsäcken antar jag...

mvh thomas
 
En gryta/kåsa/skål med lock, gärna lite isolerad/grytmysarförsedd, håller till skillnad från plastpåsen både formen och värmen, för att inte tala om hur mycket trevligare och enklare den är att äta ur.
Har man inte kokat maten i kärlet, brukar "disken" inte kräva något slavarbete direkt ;). De där stela skrymmande kokpåsarna med stora svetskanter tar däremot mycket plats i packningen, måste bäras hem i kladdigt tillstånd och bidrar till det globala sopberget :p
Nej tack för min del ;)

Har man inte ätit upp maten innan den svalnar i påsen äter man för långsamt. ;)

Diska kan vara nog så knepigt på fel plats och vid fel tidpunkt. Då föredrar jag att kunna innesluta det kvarvarande kladdet och glömma det, vilket man kan med plastpåsar.

Om man ska äta ur sitt kokkärl måste man ju ändå bära med maten på något vis, så då bär man ju påsar ändå. Att påsarna (ZipLoc, motsv) skulle vara mer svårpackade än kokkärlet köper jag inte. Fabrikstillverkad frystorkat mat håller jag däremot med om kan vara svårpackad.

Man behöver ju inte bära runt på kladdiga påsar. När tillfälle ges kan man diska dom, om man är road av sånt.

Sen kan jag tänka mig att det finns många situationer där båda alternativen fungerar utmärkt. Har man bråttom och ont om plats tycker jag dock att påsarna har fördelar.
 
DESSA påsar är inte vattentäta, det kan jag försäkra alla och envar. Ziplocs är måhända något annat som jag inte provat. Var finns dessa att köpa?

Det finns olika varianter av påsar, olika tjock plast, olika "zipper", olika svetsad "zipper" etc. De flesta är täta från början, men med tunn plast och klena svetsar så går de ofta sönder lite så fort man öppnar dem (för att fylla dem).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips