Färger på öppen mark i Friluftskartan Pro

Som konstaterat ovan försvinner markeringen av sankmark om kartan editerats, förmodligen på grund av att polygonerna är överlagrade. Hanteringen av överlappande polygoner i cgpsmapper är för övrigt föremål för diskussion f.n. på map_authors.

Vad händer då om man man tar bort öppen mark-polygonen i samband med editeringen. Jo, då framträder sankmarken igen på de fläckar där öppen mark avlägsnats genom att polygongränsen flyttats närmre strandlinjen (60CSx fw 2.6 FriPro)

sankejppenmark-vi.jpg


Hela sankmarken innanför namnet Holmaviken sakas. Jämför en icke editerad bild:

diffusstrandsj-vi.jpg


I gamla Friluftskartan använts inte polygonen Sankmark utan istället sand/mud/tidal flat med label MYR. Den ligger ovanpå bakgrund. Att växla till "Myr" vore troligen ingen lösning i FriPro för problemet med överlagrade polygoner skulle kvarstå.

I den tyska kartan har Sankmark hanterats som i den svenska, dvs lagts ovanpå en annan polygon (Skog i aktuellt fall ). Men i det fallet fann jag ingen underliggande skog-polygon som var tillskuren enligt samma mall som sankmarkspolygonen.

I den finsk kartan har Sankmark använts ovan Bakgrund.

I den franska kartan har jag inte hittat att Sankmarkspolygonen 0x0051 använts men kan ha missat det.
[Ändrat av jonasolof 2006-03-09 kl 14:27]
 
Nej, att byta sankmark till myr-polygonen (Sand/mud/tidal flat) ger fortfarande inget utbyte efter editering. Bara tomt.

Lägger man sankmark ovanpå skog syns det även efter editering. Så problemet är polygonen för öppen mark, egentligen building/man made area, inte klarar editering med överlagrad sankmark. Nu är det ju inte så konstigt att byggnad och sankmark inte låter sig förenas...och den polygonen kan ändå inte användas för öppen mark/åker om färgsättning enligt beta 4.06 slår igenom.

Byter man ut öppen mark under sankmarken till bakgrund ser det helt OK ut. Men vad det skull göra för hela kartbilden är för tidigt att säga och det torde utredas av Sportmanship. Här är byggnadspolygonen utbytt väster om Holmaviken (enbart).

sankmarkbackground-vi.jpg



Bottom line: Det är endast i FriPro som polygonen Sankmark/wetland lagts samman med polygonen byggnad/man made area. Det förekommer inte i övriga topokartor.
[Ändrat av jonasolof 2006-03-09 kl 15:19]
 
Det borde vara tjänstefel ...

... att inte utnyttja Jonas m fl som beta-testare. Maken till enstusiaster.

Hej, Sportmanship, har ni fattat det? Hallå??
 
Re: Det borde vara tjänstefel ...

Store; sa:
... att inte utnyttja Jonas m fl som beta-testare. Maken till enstusiaster.

Hej, Sportmanship, har ni fattat det? Hallå??

Det behöver dom ju inte be om, vi gör det ju oombedda och i högsta grad så skulle man kunna ana att en del tycker.

Betatestare ska iakta en diskretion som jag som har en polemisk och journalistisk ådra inte skulle vilja ålägga mig. Man ska vara tyst, stark och enveten som betatestare, ungefär som en orienterare.

Det finns uppenbarligen behov av att någon kollar kongruensen mellan olika kartografiprodukter på europeisk nivå. Sådant passar bra för en språk- och teknikroad brysselbo, ett slags lobby-hobby. Min fru jobbar på kommissionen, på det här viset får även jag lite utblickar. För övrigt vill här aldrig bli någon skridskois så vad ska en göra?
 
Som konstaterat ovan är det olyckligt att Sportmanship ensamt bland producenterna av Garmin topokartor i Europa använt polygonen 0x0013 Building/Man made area för källdatas tre objekttyper Öppen mark, åker och hygge (hyggena syns inte i terränkartan men väl på den särskilda skogskartan)

I terrrängkartan är åker gult och öppen mark vitt. I skogskartan visas hygge som små tofsar på ljust grönt. Objekttypen är för övrigt inte beskriven i marginalen på kartan i "Skogens pärlor".

Polygonen sankmark utgör ett särskilt problem eftersom den inte syns i GPSmottagaren om man editerat filen. Det beror på att kombinationen sankmark 0x0051 och underliggande öppen mark inte accepteras av cgpsmapper. Överlappande polygoner är en känd orsak till problem.

Emellertid finns det sätt att lösa det hela.
Byter man all man made area till bakgrund syns sankmark men alla labels försvinner för åker och öppen mark i Mapsource.

Själv skulle jag föredra att kunna se i kartan var de olika objektslagen finns, såsom de framträder i terrängkartan enligt ovan.

Alltså byter jag

Åker till transparant 0x54. Den blir gul som bakgrund och man made area varit hittills på GPSen, ljust gul som bakgrund i Mapsource. Tundra hade kunnat användas, blir ljust gult i GPSen men har blå randning på ljust gul botten i Mapsoure och det blir för jobbigt för ett så ofta förekommande objekt. (Men parkeringsplatser kan ju få bli tundra om de behöver särskiljas, se nästa stycke).

Öppen mark till Parkeringsplats 0x0005. Den blir stockholmsvit i GPSen för att tala snickerifärg, dvs mycket ljust grå. Vitt i Mapsource. Sankmark överlever på parketringsplats och syns både i GPSen (gul bakgrund) och Mapsource (lika tidigare).

Hygge till Ox004f, buskvegetation(scrub): Små tuvor på ljust grön botten i GPSen, vertikala svarta streck på gul botten i mapsource.

Alla labels överlever i GPSen men eftersom man nu differentierat även dessa objekt kan labels för Åker och Hygge tas bort. Möjligen bör den för Öppen Mark vara kvar eftersom den kan sammanfalla med ren bakgrund, bör kollas bland annat i fjällen. Dessutom syns inte labeln Öppen mark i Mapsource då polygonen Transparent används. Den är lite utanför den vanliga listan.

Lustigt nog överlever Sankmark editering både lagd på parkeringsplats och transparant så det var tydligen extra känsligt med man made area. Kom ihåg att man made area inte syntes alls i franska topokartan då byggnader skulle tecknas mot annan gul bakgrund. Mörk färg för byggnader/man made area kan ha varit på gång länge.

Vore ModifyMaps2 klart kunde de här polygonbytena göras direkt i originalfilen utan strukturstörande editering (det hade varit smidigt för Sportmanship om de hade velat göra något i den här stilen). Men så väl är det inte. Dessutom behövs ett tillägg i databashanteringen i ModifyMaps som medger att objektkod byts med ledning av label, dvs Åker>transparant, Öppen mark>parkeringsplats, Hygge>buskvegetation.

En får se. På måndag Cebit.

Och återigen: Kartan är i högsta grad användbar som den är. Vi vill bara putsa så den skiner.


[Ändrat av jonasolof 2006-03-10 kl 23:43]
 
Till skillnad från betaversionen av firmware för 76CS så gör senaste betan för 60/76 C(S)x fw 2.62 inte öppen mark, åker och hygge mörkgrå. Polygonen 0x13 har således fått förbli ljus.
 
Jag diskuterade problemet med en programmerar hos Garmin, enligt önskemål som förekommit här. De är väl medvetna om problemet. Det kommer att lanseras ett nytt kartmakarprogram från Garmin, som deras agenter på olika håll kan använda i fortsättningen. Där kommer det att bli möjligt för varje kartframställare att definiera precis hur hans karta ska se ut, när den används i en GPS, utan att ställa till problem för andra kartproducenter, som måhända har andra preferenser.
Mottagarna kommer också att stödja dessa expanderade specifikationsmöjligheter, förstås.

Det löser ju inga problem med dagens kartor, men det gör i alla fall att vi kan se ljuset i tunneln.

Anders
 
Tack för den väsentliga informationen. Då stämmer det som franska EME skrivit om nytt kartverktyg. Det betatestas redan.

Undras om det kommer någon symbol för kyrka i mapsource/PC. På iQue och handhållen finns det redan. Kyrktorn tjänar ju som bekant som landmärken i det europeiska landskapet. Jag ska sätta ihop en lista över punktobjekt, linjer och polygoner som saknas för att det ska gå att åstadkomma prydlig kartografi IMHO.

På sidan för nedladdning av 60Cx betan fanns en mailadress för feedback, jag skrev och påtalade problemen färgerna med kopia till ansvarige för kartproduktionen på Sportmanship.

Ska varje producent välja färger själv måste de okså ge inställningsanvisningar, vilken programversion som ska användas osv. Intressanta dagar.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jämthund Konstiga färger FriproV4 med Prime Navigering 2
anteboy65 Oregon visar kartbilden med fel färger Navigering 6
Joakim.e Friluftskartan pro - fel färger Navigering 3
jonasolof Nyhet i garminformatet - färger kan editeras Navigering 3
thureb Få ut waypoints på kartbakgrund med Garmin Connect Navigering 12
majjen Vad har hänt på gps-fronten? Vilken är "bäst" idag? Navigering 12
tango Ersättare för Orux för Örnsätrarens kartor på androidmobil med SDkort? Navigering 34
hsp Garmin 64 st som ej fungerar på uppladdningsbara batteri Navigering 18
callewallmark Magnetisk missvisning och praktisk påverkan på orientering i skog och mark Navigering 53
Elvah Svenska och norska fjäll på samma onlinekarta? Navigering 10
errbe "Kung" på Nolängs kartor? Navigering 16
KlaraW Tips på GPS Navigering 10
pnothagen Använda Örnsätrarns kartor på PC med hjälp av QGIS Navigering 7
SofiaFia Symbol på GPS? Navigering 5
jonasbjork Kvaliteten på Garmins TOPO Sverige v5 PRO ? Navigering 8
Johan123 Tips på liten (mini) kompass önskas Navigering 12
Still Alive Långsam kompassnål på Suunto MC-2 Navigering 4
dmchris Utlandskartor på Tyvek? Navigering 3
Simme3000 Hitta koordinater från GPS på karta Navigering 3
errbe Någon "kung" här på Android/Garmin StreetPilot Navigering 3
mrhannerz GPX-fil på Gröna kartan Navigering 3
Avarage Köpte "ny" karta som inte uppdaterats på länge. Navigering 15
stenblock Stigar på terrängkartorna Navigering 9
snuffle Fästa kartor på väggen óch knappnålar Navigering 6
kso.lantmateriet.se på norska Navigering 0
Påveen Garmin dakota 20, göra rutter på datorn och lägga in på gps. Hjälp! Navigering 14
Vintervilan Bra skala på karta? (Besseggen) Navigering 7
Blyfot Spara ström på Garmin Oregon 650t? Navigering 5
vojma Kvalité på medföljande karta i Garmin Montana 650T Navigering 6
vm368879 Garmin BaseCamp - kass på sjön! Navigering 9
sofus81 Hur radera waypints på garmin gps? Navigering 12
Clashas Namn på leder? Navigering 3
torpet Flera kartor på samma minneskort? Navigering 12
Morannon Söker tips på GPS - Nordkalotten Navigering 2
Asessorsson Fler kartor på samma SDHC kort Navigering 8
johnliungman Vad ska vara upp på en karta på en skylt Navigering 29
tango Nytt på handleden.. Navigering 2
Ahlstedt GPS tracker på Grönland Navigering 4
jämthund Ändra typfil på Garmin Prime [Astro 220] Navigering 3
Brune Program för BlueChart på minneskort? Navigering 6
chrsan hur ser man karta på sd kort i Basecamp? Navigering 3
frarol Garmin 60CSx och friluftskartan på minneskort Navigering 3
M-Nilsson Tips på handhållen GPS? (geocach) Navigering 1
Blaufish Energizer Ultimate Lithium på sommartur Navigering 5
aksello Nybörjare - vilken GPS på svalbard? Navigering 13
toreskog BD10 på piratebay Navigering 10
fowwe Kraftigt höjdfel på GPS? Navigering 5
greenjuice ViewRanger på smartmobiler Navigering 15
Otto Støver Definitivt slutt med Fjällkartan på Inatur.se Navigering 15
Fjällkartor på tyvek Navigering 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.