Everest: På liv och död, Drömmen om toppen

ipg289h; sa:
avslutad210712; sa:
efter att ha sett två avsnitt så är det lätt att inse vilka de riktiga hjältarna är. Nämligen de som bär upp i princip all utrustning (och vi pratar som sagt om mycket utrustning) till lägren upp mot toppen

Ja, det är Sherpas som bygger leden, som betvingar berget, som lagar maten, som står för de verkliga alpinistiska prestationerna, medan klienterna har en kolonial tillvaro ständigt upp-passade av Sherpabetjänter.

Sherpakillarna som är med är imponerande. Klienterna framstår däremot som bortskämda och skäligen ointressanta.

Per

De som ingick i teamet som byggde C3 och C4 och såg ut som det var rena leken var mäkta imponerande! Lever de konstant där uppe? Eller tar de sig ner på "semester" och jobbar säsong där uppe?

// Jocke
 
Joakim Ambrosson; sa:
Lever de konstant där uppe?

Nej, det går upp och jobbar däruppe för pengarnas skull. Numer är många av dem mycket duktiga klättrare, samtidigt som de är superbra acklimatiserade, och de vill gärna upp eftersom det är meriterande.

De som jobbat på hög höjd, och lärt sig klättra snö och is, blir ofta stjärnguider för trekkingfirmorna och går sedan på trekking peaks med utlänningar som sardarer.

Per
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

avslutad210712

Gäst
OscarT; sa:
callespang; sa:
Snubben; sa:
någon som vet om 1an går igen?

Nej, men alla sex avsnitt finns på http://www.torrentspy.com om man skulle missa något.

Jag kan bara hitta de tre första...
/Oscar


Alla sex finns på http://www.demonoid.com

Har precis sett genom avslutande avsnitt och gillade man de två första så är de fyra avslutande klart sevärda.

[Ändrat av avslutad210712 2007-03-18 kl 10:50]
 
Renlärigt

Sitter o tittar på Everest på Discovery. Kul att se miljön men otroligt irriterande att höra begreppet dödszonen varannan minut.
Måste bara kommentera den "renlärige" dansken: Varför skulle det var renlärigt att gå upp utan syrgas men med fasta rep och ett sherpateam som bär upp allt utom dom själva? Jag förstår drivkraften när han har astma men nog borde det vara mer äkta att gå upp utan all support.
Litet roligt att expeditionsläkaren går upp mot toppen när dansken drabbas av akut höjdsjuka...
 
Var det bara jag som ryckte till när en hjälmkamera fångade hur någon trampade på det fasta repet med stegjärnen?

Mest bisarra scen: kön till toppen där klätrare efter klättrare får sin stund att tjoa och ta bilder. Påminde om när man väntar på studentklasser. En jättespeciell stund för dom som springer ut, men lätt bizzarrt när man sett samma scen upprepas tio gånger med olika klasser.

Sak jag stör mig mest på: (efter "dödszonen" då) Att den svenska rösten säger "North coal", inte "North col".
 
öringen; sa:
I gårdagens avsnitt översattes återigen crampon till "broddar" :)

Fast det stör mig faktiskt mindre. Ja det heter stegjärn. Alla som hänger på det här forumet vet vad stegjärn är för något.

Men "vanligt folk" vet förmodligen vad "broddar" är, men inte "stegjärn", samtidigt som även "vi" direkt förstår att dom egentligen menar stegjärn.
Så om det är ett medvetet val är det en helt OK översättning. (Sen kan det ju bero på att översättaren inte vet vad det heter också. En s.k. outside-översättning)
 
Klättringsavgift

En rent teoretisk fråga, men vad skulle hända om man betämde sig för att klättra Everest utan att betala klättringsavgiften? Det lär ju inte stå några kontrollanter vid basen för att kolla biljetterna.

/Ted
 
Är det vanligt att använda gas för att laga mat under klättringar i snö och kyla?

Tyckte jag såg en Primus gas behållare när de lagade mat i ett av de högre lägren och Olof Sundström och Martin Letzter verkar ha använt gas vid sin bestigning av Mt Vinson.

Vilka är fördelarna med att använda gas under sådana förhållanden?
 
Gas vs kyla

Du kan inte använda gas på t ex Vinson. Det är såpass kallt att gasen inte fungerar, även om du använder dig av de specialvarianter som är gjorda för extra kalla förhållanden. Man brukar säga att sådan gas funkar ned till ca -20. Min erfarenhet är att man kan få den att funka ytterligare 10 grader kallare genom att t ex ha gasbehållaren innanför jackan, men mycket bättre är att använda bensin så fort det blir lite kyligt. Och på ett ställe som Vinson, eller Everest, så är bensin helt nödvändigt. Gas är ju smidigt, dock, och en bra idé är att använda ett multibränslekök, som kan köras både på gas och bensin.

Odd
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips