Ett eller två kök

Hej!

Jag och en polare skall vandra 4 dagar i hardangervidda i juli. Jag har vandrat innan och klarar mig fint med ett hyfsat litet trangiakök (etanol).

Men nu ska vi vara 2 alltså. Borde man ha två kök?

Jag lär ju få köpa en större gryta (typ 1.2 liter) till trangian iaf, så man kan koka mat
till 2 pers samtidigt.

Till frukost blir det gröt/kaffe. Sen något kokt till middag.
Men blir det för lite med ett kök?

Jag är lite sugen på att köpa ett jetboil zip. Dels för att jag vill kunna koka upp vatten snabbare än med sega trangian, och dels för att, äh, ärligt talat tycker jag den ser cool ut:)

Det blir kanske mindre vikt om jag bara tar trangian. Hmm.

Hur gör ni som vandrar 2 (eller fler)?

mvh / Alex
 
När vi vandrar 2 personer använder vi Trangia 27 som har 2st 1 liters grytor. För 3 personer går vi upp i storlek till Trangia 25 som har 1,75 resp 1,5 liters grytor. Jag undviker att koka pasta som kräver överflöd av vatten (dessutom slöseri med bränsle att hälla ut kokhett vatten;)).
Använder gasbrännare till Trangiaköken, och vill man spara pengar kan man ha samma brännare till båda köken. Har du gasbrännare (GB74) ihop med Trangias effektiva vindskydd kommer du nog inte att uppleva att det är segt.

Nu i sommar kommer vi att göra en kortare vandring på 4 personer, och även då tänkte jag klara mig med Trangia 25 för att spara vikt och packningsvolym.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Om du köper lägerkitteln till 27:an och en gasbrännare så har du tagit ett stort kliv upp i användbarhet.

Om du vill kan du ju komplettera med en liten toppmonterad brännare som backup om trangiabrännaren mot förmodan skulle fallera. Kastruller har du ju så det räcker.
 
Jag använder T27 till mig själv och tänker ta T25 i sommar när vi är två stycken i 10 dagar. Själva grytorna i T27:an är väl tillräckligt stora om man är måttfull, men jag tycker att kaffepannan är för liten för en ordentlig fikapaus. Det kanske beror på att jag tycker om att dricka kaffe och att jag tycker om kokkaffe, och då blir kaffepannan i T27 lagom till mig.

Vi funderar också på att ta med en MSR Pocket Rocket som får följa med på den eller de dagstur(er) vi planerar. I stället får termosen stanna hemma. Min 5dl primustermos väger 394g, Pocketrocket väger bara 112. Gasen ska ju ändå med.
 
Man kan mycket väl koka pasta med liten vattenvolym, det kommer säker klibba ihop endel, men med lite olja i så går det bra.
 
Jag gillar gaskök så det skulle jag satsa på om ekonomin tillåter.

Vi brukar köra ett kök per två personer men det funkar med ett kök var också. På en så kort tur lär Ni inte ha så tung packning ändå.

Har Ni ont om tid är det ju smidigare med varsitt kök. Sen beror det lite på vad man tänkt käka. Om gröt och mat bara kräver kokande vatten så finns ju ingen anledning att ha två kök.

På 4 dagar och inga avancerade måltider så borde det räcka med en brännare ca 100 gram, en kastrull 200? gram och en liten gas på 225 gram. Samt skedar, kåsor, disksvamp, tång.
 
Jag är lite sugen på att köpa ett jetboil zip. Dels för att jag vill kunna koka upp vatten snabbare än med sega trangian, och dels för att, äh, ärligt talat tycker jag den ser cool ut:)

Som äkta prylnörd ser jag ju genast vad din fråga handlar om egentligen. Klart du ska köpa ett jetboil zip! Helt oavsett dina behov så tycker du att det ser cool ut. Tungt argument. Tveka inte, slå till.
OBS! Detta är skrivet utan minsta ironi, jag skulle inte få köpa någonting om jag bara skulle gå efter mina verkliga behov. ;)

mvh thomas
 
Som äkta prylnörd ser jag ju genast vad din fråga handlar om egentligen. Klart du ska köpa ett jetboil zip! Helt oavsett dina behov så tycker du att det ser cool ut. Tungt argument. Tveka inte, slå till.
OBS! Detta är skrivet utan minsta ironi, jag skulle inte få köpa någonting om jag bara skulle gå efter mina verkliga behov. ;)

mvh thomas

Ja, lite så är det:) Jag skulle säkert klara mig hur mycket som helst med en T27etanol, men ska jag gå genom hela livet utan att få köpa en fräsig gasbrännare för det? :)

Fast allvarligt talat så vill jag mest ha det hyfsat optimerat.
 
När vi vandrar 2 personer använder vi Trangia 27 som har 2st 1 liters grytor. För 3 personer går vi upp i storlek till Trangia 25 som har 1,75 resp 1,5 liters grytor.

Så ni lagar tex inte gröt ihop? Gröt till 2 pers får nog knappt plats i en 1Liters (1 portion = 2dl gryn och 4dl vatten).
Fast klart, man kanske kan nöja sig med lite mindre vatten, få lite segare gröt, och klara sig med en 1L-gryta. Hmm.

Och de större grytorna från 25an, får de plats inuti "skalet" i ett 27-kök?
 
Så ni lagar tex inte gröt ihop? Gröt till 2 pers får nog knappt plats i en 1Liters (1 portion = 2dl gryn och 4dl vatten).
Fast klart, man kanske kan nöja sig med lite mindre vatten, få lite segare gröt, och klara sig med en 1L-gryta. Hmm.

Och de större grytorna från 25an, får de plats inuti "skalet" i ett 27-kök?

En normalportion gröt är 1dl gryn och 2,5dl vatten. För två personer på vandring kör vi 3 portioner (3dl gryn och 6,5 dl vatten) vilket fungerar utan problem i 1 liters grytor. Totala mängden när gröten kokat ihop är väl ca 7,5dl (kör egen blandning med gryn, russin/tranbär, frön, nötter mm).
Gasbrännaren är perfekt att koka gröt eller andra saker som behöver lite tid att sjuda pga sin effektiva möjlighet att reglera värmen.

Jag blandar självklart inte grytor mellan T27 resp T25, utan har två olika kompletta kök som jag tar med mig efter behov;). Brännaren passar däremot i båda köken om man inte vill köpa två gasbrännare.
 
Hej piloten Pirx :)
Den mest dramatiska optimering du kan göra är (som redan skrivet) att byta från sprit- till gasbrännare i din Trangia.

Att skaffa/fixa till en grytmysare för att svällkoka en del av maten (t ex bulgurgryn eller just gröt) i ena grytan (eller bara hålla den maten het) medan man fixar andra beståndsdelar i den andra, upplevde jag också som en bättre "optimering" än två kök.

Därefter - som någon också varit inne på - beror allt på vad för sorts mat ni tänker laga. Jag har livnärt två barn + deras storvuxna pappa på veckolånga turer med hjälp av den större Trangian och intet annat, men det kräver lite planering/god organisation.
Pasta och annat som man måste hälla vatten från är ju sällsynt ineffektivt på flera sätt, när det finns couscous, bulgur, matkorn etc, som bara behöver kokas upp + svälla i grytmysaren, och absorberar allt vattnet.
Vad gäller gröten, så (sväll)kokade jag en extra tjock variant, dvs betydligt mindre vattenmängd än vanligt, medan pulvermjölken "mognade" i den andra grytan. Mest för att mina ungar föredrog kontrasten mellan "fasta" heta grötklumpar och kall mjölk till i stället för en gles "soppa", men det kan ju sammanlagt bli nästan två liter mat :)

PS "2 dl gryn" i torrt tillstånd tar bara upp en bråkdel av den volymen, när du väl hällt dem i vattnet. De två decilitrarna består mest av luft :)
 
Jo det är ju sant. 2dl torra gryn tar inte 2dl blandat i vatten. Men 8dl vatten och 4dl gryn... well, jag får testa mig fram här hemma först då:)

Och visst, couscous måste vara mer effektivt pga att det inte blir ngt hett-vatten-spill.
Fast nu tänkte jag på såna här färdiga torra tortellinis (från barilla tex). Så har man ju allt där och slipper fler ingredienser att laga:)
Är det fler än jag som käkar såna? Ett 250g-paket räcker väl till 2 "normalstora" portioner. Dvs nästan till 2 pers. Så lite olja, rosepeppar och riven parmesan på det!

Förutom frystorkade rätter (som kostar en del mer), förslag på andra såna enkla rätter att ha med?

Och, jag antar att 1,5L-grytan från T25an inte får plats i skalet till en T27a?

Tack för svaren!

mvh / Alex
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips