Enväggstält - hiss eller diss?

Hej,

Jag har bestämt mig för att överge (tidigare ägt X-Mid 1P) traditionella dubbelväggstält och försöka mig på något ännu lättare. Jag försöker komma ner runt 450-600g för 1p tält och då är det främst enväggstält med myggnät sytt direkt i tältduken som gäller om man inte vill sova under ett tarp i en bivysäck. Innan jag gör hoppet själv tänkte jag kolla vad andra har för erfarenheter, egna upptäckter och tankar kring enväggstält. Med det sagt, hiss eller diss?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
I USA så verkar det som att merparten kör med enkelvävstält i DCF på deras "thru hikes", så rent spontant (utan att ha någon erfarenhet ÖHT) så skulle jag gissa på att det fungerar bra, i alla fall under barmarkssäsongen.

Är man bara medveten om att man kommer "närmare" eventuell kondens på insidan av ytterduken samt risken med att kondensvatten kan hamna inne i tältet vid dålig pitch så tror jag att man kommit över det största problemområdet som folk verkar ha med moderna enkelvävstält.

Jag har ett Lanshan 1 Pro på ingång som jag ska testa i fjällen i sommar, är medveten om kondensproblem och jag kommer förbereda mig genom att se till så det blir korrekt pitch varje gång så att eventuellt kondensvatten har chans att rinna ut ur tältet samt att ta med en halv disktrasa för att torka av ytorna som det blir kondens på och vrida ur trasan utanför tältet. En sån trasa har jag haft med till mina Hilleberg också - under vissa omständigheter blir det kondens oavsett tältets konstruktion :)
 
Alla täta vävar får kondens på insidan. I enkelvävstält handlar det om var kondensen så småningom rinner. Ner på golvet (som i små alpintält typ BD Eldorado) eller ner på marken (i golvlösa tält). Sen kan ju vinden ruska loss vatten som då kommer att stänka på de boende.

Men kan man acceptera lite stänk eller är beredd på att torka ur sitt tält ibland så funkar det bra :). Själv tycker jag att det är ok om det inte regnar och blåser konstant, men är mindre benägen att ta enkeltält på längre turer i nordiskt klimat. Är ju också lite dragigare än tält med innertält.

//J
 
Jag har ett Six moon designs lunar solo och jag har inte upplevt några stora problem med kondens och det beror nog på att det är så luftigt och dragigt, vilket jag tycker är skönt sommartid. Har haft mer kondens i mindre "riktiga tält" som ex TN laser comp.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Jag har använt tarptent under ganska många år nu. Det har bättre ventilation än alla dubbeltält, och därför mindre kondens. Och när det blir kondens är det lätt att torka av det med en wettextrasa. Bara fördelar jmfrt med dubbeltält, det är lättare och enklare.
Har man ett dubbeltält och det blir mkt kondens så måste man ta bort innertältet på morgonen och torka av, en massa onödigt jobb. Eller packa ihop det blött. Eller vänta tills det torkat.
Fattar inte varför alla tält har inner och yttertält, det är bara korkat, utom på vintern. :cool::)
 
Jag har beställt ett Tarptent som just nu verkar sitta fast i tullen.

Vill du ner i vikt så är det enväggstält som gäller. Två lager blir per definition tyngre.

Framtiden får utvisa hur nöjd jag blir med Tarptent. Om inte kan får jag fortsätta med de HB som finns i källaren (Nallo 2 och Kaitum 3 GT). Jag är nöjd med mina HB tält. De är bara lite tunga...
 
Det finns ju två typer av enväggstält:

1. De som är som en tarp, fast man sytt dit myggnät som väggar
2. De som är som ett tält, med väggar runtom och bara myggnät i öppningen och "ventiler"

De förstnämnda har ju inte alls samma problem med kondens som den andra varianten, eftersom det blir väldigt bra ventilation. Visst sätter det sig lite kondens "i taket", men det gör det ju med en tarp också.

Den andra varianten är en betydligt sämre konstruktion tycker jag, där blir det ju inte bara kondens i taket utan även väggarna och kanske t.o.m. golvet. Det största problemet blir att hålla sovsäcken torr, man måste ligga mitt i tältet och undvika att sovsäcken ligger mot väggarna. Övrig utrustning brukar inte ha några större problem med fukten, det är i mina ögon sovsäcken som är det stora problemet.

Men den första varianten har istället ofta problem med att det blåser rakt igenom (och genom sovsäcken), så det är inte bara guld och gröna skogar med den varianten.
 
Se till att du har nog med plats i fotänden för liggunderlaget i sin fulla tjocklek, fötterna i sovsäcken, med lite utrymme att röra på dig. Troligtvis uppenbart men samtidigt så händer det ju titt som tätt att man kommer på uppenbara saker med utrustningen man just köpt..
Det är i alla fall där jag har haft störst problem med kondens. Dels är tältet ofta rätt lågt i fotänden, dels så har jag dålig koll på vad som händer där när jag sover. Mycket lättare att vänja sig vid att inte lägga huvudet mot tältduken.

När det blåser kan det regna kondens inne i tältet. Min lösning är att inte bry mig så mycket om det. Det brukar bli betydligt mindre blött av det än av att sovsäcken ligger emot duken.
 
Min erfarenhet med envägs tält på vintern var hemsk. Jag provade då ett "Black diamond firstlight"
Sjukt mycket kondens + drivsnö som kröp in i ventiler.Så fort dörren öppnades endast lite grann så yrde det in snö. Det var storm med massor av drivsnö i två dagar. Tältet är egentligen till för korta bergsklättringsturer på vintern.
Senare under turen hyrde jag ett tält på en fjällstation liknande det jag brukar ha då det inte alls fungerade med det här.
 
Enväggstält gör givetvis att kondensen hamnar direkt på sovsäcken om du råkar röra vid väggarna. Den stora fördelen är vikten - mitt Big Agnes Scout 2 har raka väggar och är tillräckligt långt för att jag inte skall ta i väggarna (om inte liggunderlaget kanar iväg). Vikten är omkring 5 hg men inte är det något att testa om man förväntar sig snödrev!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips