Enkelrikta Kungsleden !!

Finns det inte frivilliga i stf som kan tänka sig att renovera stugor? Nu har jag tillgång till en "egen" stuga i väglöst land vilken jag lägger min renoveringstid på och allmän tidsbrist med en 4 månaders bebis att ta hand om, men i övrigt skulle det ju kännas jättekul att tillsammans med trevliga människor lägga några dar på att renovera en stuga...
 
Jag ser. ett problem när det gäller slitaget på stugorna. Nästan alla av STF stugorna mellan Keb och Abisko behöver en renovering och upprustning men det finns inte pengar till det och att höja stugavgifterna är inte heller möjligt, i vart fall inte så att de skulle täcka det behovet.

Kunde man sprida ut gästerna på flera stugor blev det mindre slitage, men just denna del av Kungsleden är ju populär bla tack vare de fina kommunikationerna till och från.
En stuga till, tex mellan Vistas och Nikka skulle locka fler att välja den vägen och fler skulle vandra Kebne runt....

Bara ett ex så hade Alesjaure som man kan säga är en liten knutpunkt, i år under sommarsäsongen ca 2700 gästnätter, mest naturligvis under juli-aug månader.

Det där köper jag inte.

1. Om inkomsterna inte täcker utgifterna (vi bortser från vandaliserande slitage) och man samtidigt vägrar höja priserna, då lever man ju verkligen på lånad tid.
Man kan ju inte heller chockhöja priserna precis innan stugorna rasar ihop om, säg, 10 år.
Varför går det inte att höja priserna?

2. Varför skulle det hjälpa att sprida ut gästerna på fler/andra stugor? Om STF äger samtliga måste det väl gå att allokera inkomsten på de stugor som är i störst behov av renovering.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
STFs fjällavdelning verkar leva i förvaltandets tidsålder. MF förefaller otidsenligt gammaldags.
Har man problem bör de ju åtgärdas innan de blir större, det brukar bli billigast i längden.
Skönt att det finns kartor och tält.
 
Det där köper jag inte.

1. Om inkomsterna inte täcker utgifterna (vi bortser från vandaliserande slitage) och man samtidigt vägrar höja priserna, då lever man ju verkligen på lånad tid.
Man kan ju inte heller chockhöja priserna precis innan stugorna rasar ihop om, säg, 10 år.
Varför går det inte att höja priserna?

2. Varför skulle det hjälpa att sprida ut gästerna på fler/andra stugor? Om STF äger samtliga måste det väl gå att allokera inkomsten på de stugor som är i störst behov av renovering.

jag vill minnas då jag var i fjällstuga/station senast att STF har ne princip om att kostnader ska tas där de uppstår, t ex anvädner man bastun betalar man för att basta, anvädner man gemmensamhetskök så betalar man för det osv - (nu kanske jsut dessat vå klumpas ihopa till service-avgift för självhushåll) men något ska inte subventionera något annat men jag kan ha fel. Rättvisast är det ju i någon mening men då torde väl inte intäkterna tryta för kungsleden mellan Abisko och Nikka som är välbesökt. Värre för de stugor som står väderutsatt med färre förbipasserande.

Ayrin: Det är ädelt av dig att vilja hjälpa STF med renovering men jag tror tyvärr ni är för få för att det ska funka - och det måste väl ske utanför säsong och att synka frivilliga är nog inte så enkelt. Vissa saker som el och vatten ska dessutom göras av certifierade hantverkare. Själv är jag medlem i STF men skulle inte lägga tid på att renovera - då betalar jag hellre ett högre pris då jag utnyttjar faciliteterna.

/Patrik
 
Tänkte väl mest på att man kunde använda frivilliga på de enklare stugorna längs leden, vilka varken har el eller vatten. Sedan vore det säkerligen inte orimligt att ta rum för rum under hyfsad lågsäsong.

Problemet är i mina ögon framförallt att man behöver någon som samordnar så att det finns material, samt ser till att de frivilliga inte ställer till mer skada än nytta. Vad fasen, stugvärdssystemet är väl mer eller mindre ideellt, så varför skulle man inte kunna hitta folk som vill lägga en vecka på att såga och spika?
 
Dugnad

Det förekommer redan idag att friviliga rustar upp stugorna, några av STF kretsarna tar på sig olika jobb, tex målning helt på frivillig basis. Större renoveringar måste man dock se till att det görs enl alla normer och regler.

Visst kan man höja priserna men väldigt många anser att det redan idag är för höga priser i jmf med standarden. Bla kan man klaga på att en burk Pilsnerkorv är en tia dyrare på fjället..., Många har dock inte förstått hur denna burk har hamnat på hyllan i tex Alesjaure. Vem bar dit den... gratis?
Hur har all ved till bastun kommit dit, hur kom gasolen fram osv..??

En ny fjällstuga kostar omkring 5-6 milj att uppföra och dessutom finns det stora behov av upprustning på några av de större fjällstationerna.. Jag är säker på att STF har räknat på allt och att man känner till vad som behöver göras, den stora missen kan ju vara att man låtit fjällstugorna vara utan renoveringar och så kommer hela behovet av renovering måsta ske på kort tid.

Prishöjningar javisst, men var går gränsen för vad man är villiga att betala för en bädd, 300, 500 eller kanske 600 kr ?
Å andra sidan, höjer man priset till vad det egentligen borde kosta så minskar i i vart fall trycket...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips