Detta med Ozi .rik och licenser

Ni får göra som jag o många andra som tröttnat på att klippa kartsnuttar, gå över till Fugawi
/Runar fd OZIanvändare
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Re: Licens till programvaror

svartöra; sa:
Och tillämpliga lagar, t ex URL. Kolla specifikt paragraf 26g och 26h. http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19600729.HTM

Intressant länk. Det här gör mig dock förbryllad:

Första stycket innebär inte att informationen får
   [...]
   3. användas för utveckling, tillverkning eller marknadsföring av ett datorprogram som i förhållande till det skyddade programmet har en väsentligen likartad uttrycksform


Det skulle ju kunna tydas till att man inte får knäcka formatet och göra ett eget nav-program som läser rik-filer. Däremot skulle man få göra ett eget nav-program för tiff-filer och därefter göra en plug-in till detta som läser rik-filer.

En hake är att ev tvister skulle kunna bli civilmål. När parterna är olika starka brukar så'na drivas på så sätt att den starke parten håller den svage partens advokater i sysselsättning tillräckligt mycket och länge för att den svage ska få slut på pengar innan han har hunnit vinna målet.

Någon som känner till något rättsfall som berör det här?
 
Det skulle ju kunna tydas till att man inte får knäcka formatet och göra ett eget nav-program som läser rik-filer.

Nyckelordet är nog "väsentligen likartad". Klona inte Kartex! Fast det hade du väl inte tänkt :)

Jag känner inte till något rättsfall, men det finns väl exempel. Kan inte StarOffice skriva och läsa Word-format? WordPerfect till/från Word funkar också. Sådana konverteringar brukar vara halvtaffligt gjorda, så man kan misstänka att det är reverse-engineering som ligger bakom.

Ett annat exempel är små lådor man kan köpa som ser till att man kan koppla en icke-standard CD-växlare till stereon i sin bil. Här har lådtillverkaren säkert inte frågat om lov innan.

Zip-formatet kan ju som bekant läsas av åtskilliga program numer, inte bara PKZIP (var han först, förresten?). Förmodligen ett analogt fall.

Vi roade oss på jobbet med att lista ut två filformat som vår bäste konkurrent använde och började sedan stödja dessa i en mjukvara vi gjorde. Det tog hus där det brukar ta hus, men det berodde mest på konkurrensen som sådan. De försökte faktiskt aldrig stämma oss för detta - advokaterna som tittade fram ur sina hål hade andra saker att prata om. Det slutade f.ö. med att vi blev köpta av banan, så nu är vi bästa vänner igen.

En hake är att ev tvister skulle kunna bli civilmål.

Kolla vad hemförsäkringen täcker innan :)

Men.. kommer advokaterna, och du börjar hitta hästhuvuden i sängen, så säger du att du har pratat med "experter" och "folk med erfarenhet" och sedan "gissat" resten. Och vad experterna heter vill du förstås inte tala om.
 
Vilka lagar gäller för utländska program använda i Sverige??? Är det de svenska eller resp. lands lagar?
Svenska, tror jag, men jag har hört att de finns de som skickar bombflottan när de har synpunkter på annan stats lagstiftning ;-)

Ett kanske analogt fall är hemliga EU-handlingar som blir offentliga i Sverige. Lokal lagstiftning gäller. Hoppsan!

Copyrightlagstiftningen är (har jag också för mig) nästan helt harmoniserad åtminstone i västvärlden. Borde vara så gott som samma överallt.
 
svartöra; sa:
Copyrightlagstiftningen är (har jag också för mig) nästan helt harmoniserad åtminstone i västvärlden. Borde vara så gott som samma överallt.

I USA har DMCA (Digital Millenium Copyright Act) ställt till det lite. Bl a måste man lova att man inte är amerikan för att ladda ner vissa Linux-versioner. Bl a innebär DMCA att man inte får dela med sig av information som kan användas för att knäcka krypton, vilket skulle innebära att matematikundervisning är förbjuden i USA (Sklyarovfallet för två år sedan, http://webserv.vnunet.com/News/1124164).

Här hemma verkar det inte vara lika korkat. Utan att ange källa kan jag därför skriva att Kartex 3 använder sig av LZW-komprimering. Detta får man inte göra eftersom Unisys har patenterat algoritmen (http://burnallgifs.org).

Att LM skulle ha licensierat LZW från Unisys förefaller föga troligt. Hade man haft koll på att algoritmen var patenterad, så hade man förmodligen också haft koll på att man använder PNG-formatet för att gå runt patentet. Då hade man dessutom fått högre kompression.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips