Benprotes
Hej,
tänkte dela med mig av mina erfarenheter av att cykla med underbensprotes.
Har gjort en handfull ensamcyklingar med full packning från Sverige till södra Europa, den senaste nu i somras. Det som gör det lite speciellt är påfrestningarna på stumpen. Har därför fått hjälp att göra en mindre modifikation av vevarmen/trampan (se bild).
Genom att trampan beskriver en mindre cirkelrörelse uppnås två fördelar, mindre slitage i knävecket i det övre läget och att protesfoten, som inte går att tilta nedåt, når ner till trampan i det nedre läget. Ytterligare en fördel är att det är lättare att stå upp och cykla. Den mindre cirkelrörelsen gör att det är lättare att komma förbi det läge där benet är så böjt att det inte orkar hålla upp kroppen (har du underbensprotes så förstår du vad jag menar).
För att reducera slitaget på stumpen brukar jag ta av protesen så fort jag kommit fram till campingen och slagit upp tältet. Det gäller att planera in toalettbesök, vattenpåfyllning, sköljning av grönsaker och frukt, matlagning etc för när väl protesen är av så begränsas räckvidden dramatiskt. Eftersom det andra benet får jobba hårt under cyklingen är det riktigt tufft att behöva hoppa på ett ben till toaletten t.ex. De gånger jag överbelastat hälsenan har jag sänkt sadeln och fortsatt cykla. Det brukar gå bra om foten är i horisontellt läge under hela tramprörelsen = ingen belastning på hälsenan. Efter någon dag blir det istället knä/lår och stump som gör sig påminda. Förhopningsvis har då svullnaden lagt sig. Samma teknik har jag använt vid rumpbesvär. En dubbel- eller trippelvikt handduk på sadeln kan flytta belastningen till ett annat område. Genom att flytta runt besvären går det att köra på ganska hårt och låta kroppen vänja sig vid belastningen. Naturligtvis kan man även ta det lugnare eller ligga stilla och läka ut eventuella besvär.
Som handikappad har jag blivit oerhört väl bemött, speciellt i södra Europa. Många som vevat ner bilrutan och gjort tummen upp eller kommit fram för att skaka hand och önska en lycka till. Hoppas ovanstående kan bidra till att ge inspiration för såväl handikappade som icke-handikappade. Cykla på!