cykla med handikapp

Hej! Trevligt forum samt mycket matnyttigt.Tänkte kolla om det finns någon som har erfarenhet av att cykla med nån form av handikapp tex benprotes.Kom själv igång och cykla våren -08 efter 11 år i rullstol.Detta pga diverse trassel med rygg och ben.Cyklar med protes på vä underben. -08 blev det lite drygt 550 mil på 7 mån och i år 430 mil så här långt.Byggde om en mtb och det funkar fint till dagliga turer på 3-5 mil och ca 4-6 endagarsturer på 8-10 i månaden.Kanske inte långcykling i ordets bemärkelse men jag chansar.
 
En whiplashskada satte stopp för alla cykling för mig utom 15-30minuter på damtralla någon gång i veckan, MTBn stod och rostade ihop med åren. 2007 snubblade jag över liggcyklar på nätet och efter en prov tur så blev det köp av en liggcykel också, det blev nog en 100-120mil den sommaren och lika mycket förra sommaren. Nu har jag kommit igång och jobba och cyklar för det mesta till jobbet (5mil i veckan), en ny liggcykel köptes in till denna sommaren och den har rullat 135mil nu och några till ska det väl bli i år.
Efter 10mil kan jag kliva av liggcyklen och inte fått det minsta ont i nacke eller axlar, nu är det bara en under många år eftersatt konditionsträning som sätter gränser för hur långt jag kan cykla och inte smärta i nacke och axlar eller domande händer.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Ja skam den som ger sej:) Det brukar fara förbi en kille där jag bor på en liggcykel,ser lite avigt ut men det beror nog på att jag aldrig testat en.Kul att du hittat nåt som funkar för dej.Jag ska se till att prova på en sån.mvh
 
Tack! Intressant läsning,ska googla lite på liggcykel.Kanske kan vara ett alt till min ide om att bygga nästa cykel med utgång från en tom ram.
 
Benprotes

Hej,
tänkte dela med mig av mina erfarenheter av att cykla med underbensprotes.
Har gjort en handfull ensamcyklingar med full packning från Sverige till södra Europa, den senaste nu i somras. Det som gör det lite speciellt är påfrestningarna på stumpen. Har därför fått hjälp att göra en mindre modifikation av vevarmen/trampan (se bild).
Genom att trampan beskriver en mindre cirkelrörelse uppnås två fördelar, mindre slitage i knävecket i det övre läget och att protesfoten, som inte går att tilta nedåt, når ner till trampan i det nedre läget. Ytterligare en fördel är att det är lättare att stå upp och cykla. Den mindre cirkelrörelsen gör att det är lättare att komma förbi det läge där benet är så böjt att det inte orkar hålla upp kroppen (har du underbensprotes så förstår du vad jag menar).
För att reducera slitaget på stumpen brukar jag ta av protesen så fort jag kommit fram till campingen och slagit upp tältet. Det gäller att planera in toalettbesök, vattenpåfyllning, sköljning av grönsaker och frukt, matlagning etc för när väl protesen är av så begränsas räckvidden dramatiskt. Eftersom det andra benet får jobba hårt under cyklingen är det riktigt tufft att behöva hoppa på ett ben till toaletten t.ex. De gånger jag överbelastat hälsenan har jag sänkt sadeln och fortsatt cykla. Det brukar gå bra om foten är i horisontellt läge under hela tramprörelsen = ingen belastning på hälsenan. Efter någon dag blir det istället knä/lår och stump som gör sig påminda. Förhopningsvis har då svullnaden lagt sig. Samma teknik har jag använt vid rumpbesvär. En dubbel- eller trippelvikt handduk på sadeln kan flytta belastningen till ett annat område. Genom att flytta runt besvären går det att köra på ganska hårt och låta kroppen vänja sig vid belastningen. Naturligtvis kan man även ta det lugnare eller ligga stilla och läka ut eventuella besvär.
Som handikappad har jag blivit oerhört väl bemött, speciellt i södra Europa. Många som vevat ner bilrutan och gjort tummen upp eller kommit fram för att skaka hand och önska en lycka till. Hoppas ovanstående kan bidra till att ge inspiration för såväl handikappade som icke-handikappade. Cykla på!
 

Bilagor

  • trampa.jpg
    trampa.jpg
    172.8 KB · Visningar: 1,589
Inspirerande läsning Jörgen

Att fixa till kortare vev kanske kan vara något för min far också han har cyklat mot en belysningsstolpe och brutit lårbenshalsen för 5 månader sedan. Han har dålig rörlighet i höften men med en kortare högervev skulle det kanske funka.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips