Borrbultning av tradleder i Lysekil

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Fredrik67;686284[B sa:
]Möjligheten till diskussion i klubben gavs jag inte[/B], först genom att dra tillbaka motionen till förmån för diskussion och sedan ett ointresse för att ens diskutera. Jag må vara en grinpelle och då är det väl bra att ni lustigkurrar kan vara för er själva i klubbstugan. Du har fått det mesta om bakfoten när det gäller demokrati. Jag tycker du skall tala med Jonathan (ordf i BKK). Han kan bekräfta min version.

Jag har hört talas om en kille, han är medlem i ett politiskt parti, och tycker att Sverige borde rusta upp en armé för att ta över Norge. När den här killen inte tillåts prata i riksdagen, är det inte odemokratiskt.
 
Jo det är du tyvärr.
Jag har självklart kvar vår sms konversation som vi hade i december!
Den som är djupt intresserad kan få se.
Du har bultat ankare över samtliga tradleder som du visste jag hade gjort samt helbultat ivf en hel tradled.
Ni har lagt till ngr bb leder till ,rätt bredvid tradleder o där bb är helt onödiga!! Säkringsbart.
Smaklöst tränga in bb leder bredvid tradleder på så vis i vilket fall.
Måste man tränga in fler leder så kan 9 av 10 bb tas bort.
Hela Klippan är nu förstörd och ca 100bb!? finns nu på den...

En sorglig och oprofessionell historia .
Ingen riktig klättrare besudlar en klippa så.
Plocka bort!!!
/JO
 
Föreningsdemokrati

Föreningsdemokrati är lite knepigt - och inte alltid speciellt snabbt.

Reglerna för föreningsdemokratin föreskrivs i föreningens stadgar. det finns inte speciellt mycket lagar för detta utan man kan göra på många sätt - så länge man inte bryter mot annan lag.

Stadgarna för en klätterklubb följer vanligen Svenska klätterförbundets mall och dessa liknar i stort RF:s mall för sådana stadgar. det är en av förutsättningarna för att man skall kunna vara medlem i SKF och för att SKF skall kunna vara medlem i RF.

I korthet fungerar föreningsdemokratin så att föreningen tillsätter en styrelse vars ansvar och befogenheter regleras i stadgarna. Styrelsen leder föreningen i enlighet med beslut fattade vid årsmötet, samt vid andra möten om sådana föreskrivs i stadgarna.

Inom BKK finns även ett höstmöte som gissningsvis motsvarar årsmötet.

Är man inte nöjd med föreningens beslut kan man försöka påverka föreningen vid de tillfällen (årsmötet och höstmötet) då föreningen fattar beslut. Vanligen gör man det via motioner men det kan naturligtvis finnas andra sätt att få upp ärenden på ett sådant möte. Stadgarna reglerar hur sådana förslag skall lämnas in och hanteras.

Medlemmar har vanligen ingen automatisk rätt att delta på styrelsens möten eller ens att föreslå ärenden till dessa möten. En lyhörd förening kan naturligtvis agera annorlunda men det är väldigt svårt att leda en förening om enskilda medlemmar -i för stor utsträckning - bereds tillfälle att påverka styrelsens förvaltning. det är lätt hänt att man hamnar på ett annat spår än vad årsmötet bestämt.

Om man riktigt ruttnar på sin förening kan man försöka få tillstånd ett extra årsmöte. Det är mycket sällan så sker - men det händer. Vanligen krävs att minst en tiondel av medlemmarna ställer sig bakom kravet på ett extra årsmöte.

Inom ramen för detta fattar styrelsen och föreningen sina beslut och om enskilda medlemmar inte håller med om besluten så är det helt enkelt så det är. Det är väldigt sällan som alla är överens om allting och som medlem har man bara att gilla läget om man inte får som man vill.

Föreningsdemokrati är definitivt inte att en enskild medlem, om än aldrig så klok, välmenande och välvillig, får precis som hen vill, att hen sedan smutskastar föreningen varpå hen lämnar densamma, skiter i dess beslut och gör som hen vill.

Det finns ett helt annat ord, som också slutar på "i" (men börjar med "anark") för det.

Att kasta Tyroldeklarationen i huvudet på en klätterklubb är lite märkligt. Det är ungefär lika klokt som när en klubb, eller förbundet, gör samma sak mot en enskild medlem.

Tyroldeklarationen är viktig men den utgör inte någon tvingande regel för en klätterklubb - så länge den inte är inskriven i stadgarna.

Den utgör faktiskt inte någon tvingande regel ens för förbundet - eftersom den (väl) inte är inskriven i stadgarna.

Däremot brukar man deklarera att man förhåller sig till denna deklaration men det är naturligtvis så att styrelsen (i klubben eller förbundet) har tolkningsföreträde avseende vad detta faktiskt betyder - så länge inte årsmötet eller förbundsmötet ger tydliga riktlinjer.

Förbundets idéprogram har ungefär samma status. Förbundet förhåller sig till detta men något absolut regelverk är det inte. Man använder det i enlighet med förbundsmötets beslut. Sådana beslut är inte sällan ganska vaga.

Självklart har styrelsen, även i detta fall, tolkningsföreträde i löpande ärenden.

Ingen enskild medlem i en klätterklubb kan dra sina egna slutsatser av dessa dokument och sedan kräva att en klubb, eller hela förbundet, agerar i enlighet med medlemmens önskan. Även det vore anarki...

Dessutom saknar idéprogrammet status för en klätterklubb. En klätterklubb är en egen juridisk person och lyder inte under förbundet på det vis som det ibland låter i debatter på en annan nätsida. det finns på intet sätt några krav på att en klätterklubb till fullo skall anamma idéprogrammet - det vore absurt. Man kan starta mycket smala klubbar med mycket snäva intressen - som t.ex. klubbar som bara sysslar med tävlingar.

Vad förbundets nye ordförande tycker, eller inte tycker, spelar heller ingen roll alls. Det är de beslut "hans" styrelse fattar på sina möten som är av betydelse för förbundet. Har han en sund grundinställning i angelägna frågor är det naturligtvis bra men hans personliga uppfattningar spelar ingen roll alls för enskilda klubbar - som ju har en egen ledning som fungerar enligt ovan.
 
Jag tycker spontant att tilltaget suger. Inte för att lederna är lätta. Inte för att lederna klättrats på trad. Inte för att bultningen utförs av någon med svag förankring i communityn och möjligen lite erfarenhet. Dessa saker är viktiga, och kan fungera som underlag för en diskussion. Felet är att man ignorerar såväl oskrivna som skrivna överenskommelser och förbigår demokratiska forum. Då grundlägger man en konfrontativ situation som bara gör klättring tråkigare. Man bultar för att man vill, inte för att klättercommunityn bett om det.
 
Föreningsdemokrati är definitivt inte att en enskild medlem, om än aldrig så klok, välmenande och välvillig, får precis som hen vill, att hen sedan smutskastar föreningen varpå hen lämnar densamma, skiter i dess beslut och gör som hen vill.

För att sedan, (via ombud?) kritisera nyss nämnda organisation och dess informationskanaler för att inte sprida gratisreklam om evenemang som arrangeras i en annan organiations namn...?
 
Möjligheten till diskussion i klubben gavs jag inte, först genom att dra tillbaka motionen till förmån för diskussion och sedan ett ointresse för att ens diskutera. Jag må vara en grinpelle och då är det väl bra att ni lustigkurrar kan vara för er själva i klubbstugan. Du har fått det mesta om bakfoten när det gäller demokrati. Jag tycker du skall tala med Jonathan (ordf i BKK). Han kan bekräfta min version.

Jag såg att det raljerades på 8a (apropå lustigkurrar som sitter för sig själva... :D ) över folk som förmodas inte känna till vad som står i Tyroler[sic]deklarationen.

Det är ju ett intressant antagande. För den som läser hela och inte bara plockar personliga godbitar från sammanfattningen hittar lätt följande:

" Artikel 7 - Access och bevarande
GRUNDTES
Vi anser att friheten med tillgång till bergen och klipporna på ett ansvarsfullt sätt är en grundläggande rättighet. Vi ska alltid utöva våra aktiviteter på ett miljömedvetet sätt och vara proaktiva i att bevara naturen. Vi respekterar accessbegränsningar och regleringar som överenskommits mellan naturbevarande organisationer och myndigheter."

Observera ord som "bevara", "respektera" och "överenskommit" :)

Artikel 7, punkt 6 och 7:
"6. De fulla implikationerna av att popularisera områden genom att bulta om turerna ska noggrant övervägas. Ett ökat antal kan innebära accessproblem.

7. Vi minimerar skador på klippan genom att använde den minst skadliga säkringstekniken."


Artikel 8 – Stil
"GRUNDTES
Kvaliteten på upplevelsen och hur vi löser ett problem är mycket viktigare än om vi löser det. Vi strävar efter att inte lämna några spår."

Punkt 4 och 5:
"4. Inom ett område där borrbultar är accepterade är de önskvärt att bevara turer, klippsektioner eller hela klippor fria från borrbultar för att behålla en tillflykt för äventyr och visa respekt för olika klätterintressen.

5. Naturligt säkrade leder kan vara precis lika roliga och säkra för fritidsklättrare som borrbultade turer. De flesta klättrare kan lära sig placera säkra naturliga säkringar och ska informeras om det faktum att detta ger ytterligare en äventyrsdimension och är en rik och naturlig upplevelse med jämförbar säkerhet när teknikerna behärskas."

m.m., m.m.


Och när vi ändå är inne på det ämnet, så skulle det också varit intressant att veta djupet av kunskapen om innehållet i deklarationen, hos Friluftsfrämjandet i Lysekil.
 
Gahne pratar smörja, lustigkurre står i denna tråd som svar till Per Larsson.

Möjligheten till diskussion i klubben gavs jag inte, först genom att dra tillbaka motionen till förmån för diskussion och sedan ett ointresse för att ens diskutera. Jag må vara en grinpelle och då är det väl bra att ni lustigkurrar kan vara för er själva i klubbstugan. Du har fått det mesta om bakfoten när det gäller demokrati. Jag tycker du skall tala med Jonathan (ordf i BKK). Han kan bekräfta min version.

Vad gäller Tyrolerdeklarationen och de olika disciplinernas rätt att utvecklas så står det lite längre bak. Om man accepterar detta, vilket var min fråga till BKK ja då behövs en diskussion. Tyvärr "accepterar" BKK inte detta och det blev ingen diskussion.
 
Förstör bultningen klättringen i sig, eller inkräktar den mer på en filosofi och en känsla av orördhet?

Hej!

Jag kunde inte hitta ngt svar på mBengtsons fråga ovan och lyfter därför den igen. Jag skulle gärna vilja veta vad kärnan i den här diskussionen är? Förstör bultarna möjligheterna till trad?

Jag klättrar endast inomhus men har flera ggr stött på liknade diskussioner kring bb/trad och aldrig förstått vad de bottnar i.

Med vänlig hälsning, Henrik
 
Förstör bultarna möjligheterna till trad?

Jag tänker inte lägga mig i diskussionen, men för att svara på din fråga:

Ja. Jämför t ex om en skidanläggningen förstör möjligheterna till att gå tur i området, eller huruvida en bilväg förstör möjligheterna till vandring där den är dragen eller om en serie järnvägsbroar förstör möjligheterna att paddla kajak i ett skärgårdsparti.

Rent krasst så förändras inte dina möjligheter att utföra aktiviteten, men i praktiken blir det mycket stor skillnad i upplevelsen och hur du planerar/genomför din aktivitet.
 
Jag tänker inte lägga mig i diskussionen, men för att svara på din fråga:

Ja. Jämför t ex om en skidanläggningen förstör möjligheterna till att gå tur i området, eller huruvida en bilväg förstör möjligheterna till vandring där den är dragen eller om en serie järnvägsbroar förstör möjligheterna att paddla kajak i ett skärgårdsparti.

Rent krasst så förändras inte dina möjligheter att utföra aktiviteten, men i praktiken blir det mycket stor skillnad i upplevelsen och hur du planerar/genomför din aktivitet.

Stort tack för ditt svar!

Då förstår jag vad det handlar om men tänker inte heller ge mig in i diskussionen... ;-)

Trevlig helg!
 
Gahne pratar smörja, lustigkurre står i denna tråd som svar till Per Larsson.

Möjligheten till diskussion i klubben gavs jag inte, först genom att dra tillbaka motionen till förmån för diskussion och sedan ett ointresse för att ens diskutera. Jag må vara en grinpelle och då är det väl bra att ni lustigkurrar kan vara för er själva i klubbstugan. Du har fått det mesta om bakfoten när det gäller demokrati. Jag tycker du skall tala med Jonathan (ordf i BKK). Han kan bekräfta min version.

Vad gäller Tyrolerdeklarationen och de olika disciplinernas rätt att utvecklas så står det lite längre bak. Om man accepterar detta, vilket var min fråga till BKK ja då behövs en diskussion. Tyvärr "accepterar" BKK inte detta och det blev ingen diskussion.

Men du accepterar inte att BKK inte vill diskutera med dig. Varför vet jag inte, men jag har en god gissning. Du är ute på hal is, har motstridiga intressen gentemot vad klubben i stort står för, samt att du inte är först. Du är långt ifrån den enda som har tänkt att det behövs fler borrbultade leder. Normalt sett så får man en historielektion, klättrar lite ett tag, för att sedan upptäcka att det där behovet av borrbultade leder kanske egentligen inte är så stort, eller ens önskvärt. Därför tror jag att BKK inte diskuterade med dig, för att du har fel från början, fortsätter att ha fel, och förmodligen kommer att ändå bli besviken. Ingen vill förklara för dig att det är ett övertramp mot överenskommelser att borrbulta upp skräp. (I Göteborgs klätterklubb har vi ett skriftligt krav att en borrbultad klätterled måste vara av en god kvalitet, och faktiskt tillföra något.) Känslan för vad som är bra och dåligt tar många många år av klättererfarenhet att lära sig, och det är först då du borde fundera på om det är lämpligt eller inte att sätta bult. Tro inte att någon vill sätta sig i möte att "diskutera" med dig, om du redan från början har bestämt dig för att motparten har fel.
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Viktor Gyllenberg Olycka Lysekil Klättring allmänt 4
boot Klättring i Lysekil Klättring allmänt 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.