Behöver man torka frystorkade ärter?

Hej!

Ny på forumet... :)

Som rubriken lyder, för att ha med sig ärter på en 4-dagars vandring, behöver man koka och torka frystorkade ärter? Eller är det bara att ta med dom som de är? De är ju redan torkade?

Menar såna här vanliga som man köper i frysdisken på ica: http://www.spisa.nu/productImages/pfi_418_3.jpg

mvh,

Gustav
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Aldrig funderat på att köpa vanliga torkade ärtor? Dom som man brukade skjuta i ett ärtrör när man var liten.

Dom ska väl ligga i blöt ett tag väl för att kunna kokas eller får en lång koktid? Men visst, det går det ju också, men då får man antingen bära på ärtor och vatten eller slösa mycket gas/sprit i fält..
 
Läste bara kort på nätet om torkade ärter:
Koktid: 1-1,5 timmar.
Koktid ej blötlagda ärter: 2-2,5 timmar.

Det lät ju rätt drygt så min första frågeställning om de frystorkade ärterna kvarstår!
 
Tvivlar på att frysvaror är frystorkade, det brukar eliminera behovet av djupfrysning. Rekommenderar att du äter dina ärtor ganska snart på vandringen dock.
 
Nej man behöver inte torka frystorkade ärtor.

Och de ärtor du länkar till är INTE frystorkade de är bara snabbfrysta med flytande kväve. De har inte torkats alls.
 
Vill man ha ärtor som är snabbkokta i fält får man ge frysta ärtor ett snabbt uppkok och torka dem hemma innan turen. Det förkortar koktiden avsevärt!
 

avslutad210712

Gäst
Varför skulle man ha "frystorkade" ärter i en frysdisk. Själva meningen med att torka mat är att slippa kylar och frysar. Det du hittar i en frysdisk lär du inte kunna bära med dig annat än möjligen första dagen.
 
Nej man behöver inte torka frystorkade ärtor.

Och de ärtor du länkar till är INTE frystorkade de är bara snabbfrysta med flytande kväve. De har inte torkats alls.

Och innan dess är de förvällda, alltså skållade i vatten.

Jag brukar torka fryst broccoli och haricots verts som jag sedan blöter upp snabbt och värmer. Det är otroligt gott med lite grönsaker efter ett par dagar. Av 100g tinade grönsaker blir det bara 10g torkade. De återfår förvånansvärt mycket av sin konsistens när de vattnats lite.
 
Och innan dess är de förvällda, alltså skållade i vatten.

Jag brukar torka fryst broccoli och haricots verts som jag sedan blöter upp snabbt och värmer. Det är otroligt gott med lite grönsaker efter ett par dagar. Av 100g tinade grönsaker blir det bara 10g torkade. De återfår förvånansvärt mycket av sin konsistens när de vattnats lite.

Skivar du broccoli och haricots verts innan du torkar?
 
Skivar du broccoli och haricots verts innan du torkar?

Nix, jag häller bara kokande vatten över de frysta grönsakerna genom ett durkslag, sprider ut dom på torkollorna och kör igång. Det blir inte mycket kvar när det är tort, så om man skivar är jag rädd att det bara blir smulor.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips