baka på spritkök

Jag älskar att baka och så såg jag en tant på tv som hävdade att det gick fin fint att baka på spritköket. Sagt och gjort det måste prövas.
Ett paket färdig kakmix hälls i kraftig plastpåse (i mitt fall ziplock) blandas med vatten, stäng påsen och skaka så allt blandas fint, se till att all luft är borta ur påsen. Lägg sedan påsen i kokande vatten och koka lika länge som den egentligen ska vara i ugnen. Det ska bli en saftig och fin kaka.
Jag skriver ska bli, min kaka blev mer kladdkaka men smakade väldigt bra ändå. Både mina och alla andra barn i närheten var nöjda och glada.
Den hade behövt koka mycket längre men både tålamod och elden hade brunnit ut så nu blev det som det blev. Men på´t igen bara, nästa gång blir det bättre. Då ska jag prova med mindre smet.
 
Det finns ovanpåugnar, men det går åt massvis av bränsle.
Eldgropsbakning a la AUS är vida mer funkis, bränsle växer i skogen. Skördas torrt på marken.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa Deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Vi bakade på vårt gaskök för första gången förra paddelturen, fyllde kastrullen med lite vatten sedan placerade kag några småstenar, så att min folieform fylld med kaksmet var ovanför vattnet. Sen ett lock på, fick vattnet att börja koka, sen kunde jag sänka gaspådraget väldigt mycket men fortfarande bibehålla ångan. 25-30min sen var kakan nygräddad. Mums.

Något mer man kan göra?
 
Det låter ju suveränt och funkar säkert bra på spritköket oxå. Jag tycker bara det är lite svårt att reglera lågan.
Jag såg en snubbe koka vatten i petflaska genom att lägga den i elden, flaskan var helt fylld om jag minns rätt. Undrar om det funkar med kaksmet oxå, och sen bara skära upp flaskan när kakan är klar. Värt att prova, dags att gräva den där eldgropen kanske.
 
Varför inte prova en reflektorugn, lätt och smidigt att ta med sig och man kan baka samma kakor i dem som du gör hemma i ugnen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips