Brödtips

Jag provbakade bröd på gasköket med riktigt gott resultat. Enkelt var det också, så jag tänkte dela med mig av erfarenheten.

Jag utgick från kungsörnens foccaciamix och torrjäst. Till att börja med blandade jag mixen noga i en bunke för att se till så att dess ingredienser var jämnt fördelade. Sedan delade jag upp mixen i 4 delar á 250g och la i plastpåsar. Jag hällde 1 tsk torrjäst i mixen i en påse, blandade och fyllde på med 1,75dl ljummet vatten. Därefter knådade jag degen i påsen från utsidan och efter det fick degen jäsa 30 minuter i den tillslutna påsen hängandes på min mage. Degen var ganska lös.

När jäsningen var klar hällde jag god olivolja i en stekpanna (Ø22mm), tryckte ut hälften av degen och plattade till den till en ca 2cm tjock kaka. Sedan gräddade jag på svag värme ca 5 minuter på varje sida. Jag ringlade lite olivolja och strödde flingsalt över brödet . Det blev väldigt gott!

Det har förstås beskrivits bra flera gånger tidigare hur man kan baka på gas- och spritkök. Mina barn är inte förtjusta i gröt och jag kom fram till den här lösningen som de tycker om. 250g mix räcker till 2 st bröd som är tillräckliga för en frukost till oss fyra. Jag tar gärna picksalami till.
 
Hur fick du plats med det?

22 mm diameter tycker jag verkar vara en lite för liten stekpanna för att få plats med 250 g.
Skämt åsido. Lysande tips. Ska prova. Låter som en väldigt trevlig frukost. Skulle kunna tänka mig det på kvällen oxå med rätt tillbehör. Nybakat bröd är aldrig fel.


Go tur!
/Ola.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Prova Bannock som är ett gammalt klassiskt bröd som härstamamr från Skottland men som blev vääldigt populärt bland nybyggareoch trappers i Kanada. Brödet består av mjöl, salt, socker och bakpulver. Detta är ett grundrecep som finns i mängder av olika varianter. Fördelen är att man kan blanda i en massa gott i detta. Under denna årstiden så är färska blåbär kalasgott. Annars är olika sorters nötter och fröer en riktigt höjdare att i brödet. Gräddas görs i stekpanna, reflektorugn eller fältugn, jag bakar ofta en sats kvällen innan som sedan funkar som frukost och lunch dagen efter.

För recep och mer tips, sök på "bannock" och du kommer finna flera olika varianter och möjlighet att experimentera själv.
 
Prova Bannock som är ett gammalt klassiskt bröd som härstamamr från Skottland men som blev vääldigt populärt bland nybyggareoch trappers i Kanada. Brödet består av mjöl, salt, socker och bakpulver. Detta är ett grundrecep som finns i mängder av olika varianter. Fördelen är att man kan blanda i en massa gott i detta. Under denna årstiden så är färska blåbär kalasgott. Annars är olika sorters nötter och fröer en riktigt höjdare att i brödet. Gräddas görs i stekpanna, reflektorugn eller fältugn, jag bakar ofta en sats kvällen innan som sedan funkar som frukost och lunch dagen efter.

För recep och mer tips, sök på "bannock" och du kommer finna flera olika varianter och möjlighet att experimentera själv.

detta lät också bra! smidigt att baka med bakpulver när man ska äta brödet instant
 
Jag gillar att baka och gör ofta scones som ju är ganska likt bannocks fast de tillagas i ugn. Jag var ute efter att på ett så enkelt sätt som möjligt få till ett bröd med lite mer brödaktig struktur. Fördelen med mixen, tycker jag, är att den innehåller aningen durum- och maltmjöl samt surdegspulver. Soltorkade tomater, örtkryddor mm kan blandas i degen som smaksättning.

Bannocks är också gott. Jag skall experimentera med äggpulver i mina, det tror jag kan bli bra.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips