Baka bröd på Trangiakök?

Jag har en förhoppning att få bästa receptet på ett lättlagat gott bröd till min 3 v fjällvandring sommar! Det ska gå att tillaga på Trangiakök:)
 

HasseQ

Temp. avstängd
Jag gillar stekpannebröd, superenkelt ! 1.5-2 dl Mjöl, vatten, lite olja, bakpulver. Salt & kardemumma. Gör en lagom kladdig deg, sen 2 platta 1cm tjocka kakor, stek i stekpannan några min på varje sida.

Finns mängder med liknande recept om man googlar, olika variationer. Gakkhu osv.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Tack för svaret. De flesta ja hittat va med smör och det blir ju lite svårt att ta med:)
Smör går nästan alltid att ersätta med olja med helt ok resultat. Lite mindre olja en smör brukar vara bra. Ifall du nu vill prova nått smör-recept på tur nån gång..

Med det sagt så är jag en stor smör-älskare och har nästan alltid med en plastbytta med smör på tur!
 

Om den funkar som i min gröna ungdom så funkar den riktigt bra. Nån färg blir det inte, men annars så. Använde den t.o.m. till Janssons på båten.

Antar att du inte vill släpa med dig nåt extra, men ville nämna den ändå..
 
Senast ändrad:

Om den funkar som i min gröna ungdom så funkar den riktigt bra. Nån färg blir det inte, men annars så. Använde den t.o.m. till Janssons på båten.

Antar att du inte vill släpa med dig nåt extra, men ville nämna den ändå..
Jag hade med mig Omnian på tur några gånger, men den tar lite för stor plats.
 
Eldgrop och lämpligt bakkärl och deg begravs i värmen och några timmar senare har du gott nybakat bröd. Finns massvis på Youtube.
 
Hejsan,

Har kört en liknande lösning som Hasse på tur med en viktig skillnad. Vi kör med torrjäst istället för bakpulver. Fixar ihop degen (klart kladdigare än när man bakar hemma) på kvällen och låter den sen kalljäsa över hela natten. Man behöver dock se till att ha varm deg då man startar för att väcka torrjästen.

Vår lösning är att lägga degen direkt i en väloljad stekpanna (kör alltid med lättsläpp) på kvällen. När man sedan är klar med frukostbestyren och sitter med en varm kopp kaffe i handen, gräddar vi brödet på mycket låg värme i "stekpanneläget" på trangia köket. Gärna med lock om man har det. Är fortfarande mest som ett stekpannebröd, men blir lite mer likt ett vanligt bröd än med bakpulver.

/ Stefan
 
Jag blandar till deg och annat kladdigt i en plastpåse med zip förslutning
som jag diskar efter användning.
Den har lite tjockare plast och håller längre än vanliga plastpåsar.
Hittade en låda 5l påsar med zip på claesohlson.
Den första jag tog ur lådan för 2 år sedan är inte slut ännu.
 
undvalls sätt är det klassiska, uråldriga och ännu mycket vanliga bland många folk. Det blir absolut godast med levain-jäsning, dvs långsam kaljäsning över natten, så glutentrådarna hinner bildas och alla aromerna utvecklas.

Kladdet kan man slippa helt genom att portionspacka alla färdigblandade torra ingredienser (inkl. torrjäst och en gnutta socker att starta jäsningen med) i överstora kraftiga plastpåsar med påsklämma. Sen bara hälla i lite olja och vattnet och röra om genom att stänga påsen och klämma runt lite. Degen får gärna vara riktigt lös. Långjäst bröd behöver inte knådas.

På morgonen klämmer man ur den jästa degen i en väl smörad stekpanna, och vänder brödkakan först när den rest sig och lossnat. Låg värme och helst lock med glipa, kan vara alu-folie.

Men det kräver alltså lite passning och försiktighet p g a stekpannans tunnhet, och non-stick är inte något jag skulle vilja använda. Ett traditionellt sätt i Mellanöstern, som dock kräver lite fastare deg (eller alu-folie emellan), är att lägga ett skikt (tvättad) rund småsten i botten (t ex från fjällbäcken) på de tunna bleck-pannor som är så vanliga. Jag har testat det i en Trangiapanna - det funkar fint - brödet blir saftigare och jämnare gräddat utan en "ficka", och alu-pannan skyddas från deformering. I brist på småsten funkar det med en bit grafitfilt eller annan brandmatta, men den fördelar ju inte värme lika bra som sten.

Med lite fastare deg kan man också baka på en flat sten, eller klappa ut degen tunt och kasta den på en smord, upp-och-nervänd gryta över köket, med en försiktig brännarlåga under. Det senare sättet kallas saj-bröd och gräddas traditionellt på en stor, flat, rundbottnad upp-och-nervänd skål.

Vill man sen vara en riktig finsmakare, så spar man en klutt av degen i plastpåsen, matar den med pyttelite socker, låter jäsa medan man vandrar, och använder som surdeg nästa gång man bakar :)
1716549783701.png

1716548542822.png
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips