Bästa GPS för geocaching

Alternativ .....

Jag är ingen Garminkännare, tvärtom, jag har under 5 år cachat med en Magellan Pro (med baskarta). Under glesbygdsförhållanden är den alldeles tillräcklig men kan kräva lite förarbete i form av inmatning av cachar från dator (alt handinmatning) och utskrivna kartor (okända trakter).
Under försommaren har jag drömt om en Garmin Oregon 550 (lika O 300 med kamera). Nu i dagarna finns den tillgänglig i USA.

Parallellt har jag i sommar testat Geocache Navigator från Trimble i min Nokia N73 tillsammans med en lös "puck" (Holux M-1200).
Fördel: kräver ingen inmatning av cachar, det är alltid färska uppgifter ang. cachar i närheten inkl. loggar, hintar mm då man är uppkopplad mot geocaching.com. Cacharna kan dessutom ”förloggas” hos GC så man behöver inte memorera vilka man hittat under dagen.
En nackdel kan vara (den förhållandevis lilla) trafikavgiften.

Funkar så bra att på de senaste cacherundorna har gamm-gps´n blivit liggande oanvänd. Som backup, tracker- och waypointsparare kommer den dock att användas även fortsättningsvis, liksom i områden med dålig mobiltäckning.
Det lär alltså inte bli någon ny skogs-GPS! Däremot kan en bilnavigator (gärna med möjlighet att ladda cachar i) vara bra att ha för att (rätt väg?) komma nära cacharna.
 
Jag kommer resa till Kina i höst ett par veckor och vill förståss passa på att plocka ett par cacher där. Måste jag köpa separata kartor för Kina eller är det vanliga att en gps man köper är laddad med hela jorden.

Kolla vad som gäller för att använda GPS i kina! Jag har hört på annat håll att det krävs tillstånd för utlänningar. GPS i t.ex iPhone stängs av vid användning i Kina (enligt uppgift).
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Garmin Oregon 400t

Jag har testat att Geocacha med en Garmin IOregon 400t och det är riktigt trevligt. Fungerar bra att ladda ned elektroniskt alla geocacharna och även skicka tillbaka till www.geocache.com när man hittat en geocache och även skicka med en kortare kommentar

http://www.geocaching.com/my/uploadfieldnotes.aspx

Tror dock att det optimala är att ha typ en Iphone med ett Geocache program som du kan uppdatera direkt (alltid uppkopplad)

http://www.geocaching.com/iphone/

cache_trio.jpg

compass_trio.jpg


Hlsn
http://www.geocaching.com/profile/?guid=b55cf4c5-6e46-461d-a3d6-fe0f52404ca5
 
Jag har precis börjat med geocaching men som den prylgalning jag är funderar jag naturligtvis redan på om jag kan köpa någon pryl som gör geocachandet roligare.

Jag har idag en GPS Garmin eTrex Vista HCx och det går bra att ladda ner geocachar som waypoints till den men då missar man ledtrådar, loggar och bilder. Tydligen skall det även gå att få med en del loggar och ledtrådar om man pysslar lite och kör script med GSAK och POI Loader men jag har inte orkat pyssla med det än.

Jag har också en Windows Mobile-handdator med bluetooth-GPS och jag har provat programmet GCzII (är ungefär som iPhone-programmet) och det fungerar väldigt bra i stan men avsaknaden av bra terrängkartor i Google Maps gör det lite svårt att klara sig med endast handdatorn i skogen. Dessutom är strulfaktorn rätt stor då handdatorn skall kommunicera över bluetooth med både 3G-telefon för internetaccess och med GPS:en för positionen. Vidare är inte handdatorn vattentålig så om jag inte har den i någon sorts vattentät påse som t.ex. Aquapac så lär den nog inte hålla så länge. Det är en gammal handdator så det är inte jätteilla om den går sönder men förstås lite tråkigt.

Så jag lurar på om jag skall slå till på en Garmin Nüvi 500 som Dustin Home rear för 1695 kr just nu istället för att krångla med handdatorn eller med GSAK/POI Loader till Vista. Då får jag en hyfsad bilnavigator också och dessutom större skärm som är bra när jag GPS:en i båten.

Är Nüvi 500 lika bra för geocaching som Oregon och liknande modeller, dvs kan man ladda ned GPX-filer från geocaching.com och få upp all info om cachen i GPS:en (loggar, ledtråd, bilder etc)? I så fall undrar jag om jag inte skall slå till.

Naturligtvis går det nog inte att objektivt motivera ett inköp av Nüvi 500 men man skall ju ha lite kul för sina pengar också. Frågan är bara om den är något att ha eller bara kommer att ligga oanvänd för att den är för dålig.

Örjan
 
Jag har nu haft min Garmin Nüvi 500 i snart två veckor och provat att använda den för geocaching. Som enda GPS för geocaching tycker jag att den är betydligt sämre än min gamla Garmin Vista HCx. Däremot som komplement är den värdefull.

Min förhoppning om att kunna använda det inbyggda stödet för geocaching i Nüvi 500 och därmed undvika att behöva sätta mig in i GSAK, exporteringsmakron, POILoader m.m. grusades rätt snabbt. Så jag tvingades lägga ner många timmar för att lära mig hur man laddar in geocachar på ett bra sätt som POI. Men nu när jag väl lärt mig detta har min Nüvi 500 blivit en väldigt bra informationskälla för geocaching, med komplett information om tusentals geocachar inkl. hints, loggar och bilder.

Men min gamla Vista HCx är fortfarande överlägsen för navigering. Den har bättre noggrannhet i mottagningen, en inbyggd kompass som visar vägen till en geocache även när man står stilla, den ligger bra i handen och har en ögla där man kan fästa ett rem så att man kan ha GPS:en hängande runt halsen eller liknande. Och nu när jag väl lärt mig GSAK och tillhörande makron kan jag ladda in nästan samma information i min Vista som i Nüvin, fast det är förstås väldigt mycket mer knöligt att komma åt informationen pga begränsningar i Vistans mjukvara.

I fortsättningen kommer jag att använda min Vista som huvud-GPS och endast ta fram Nüvin när jag vill läsa kompletta beskrivningar, loggar, ledtrådar m.m. för en cache. För detta är den jättebra, och 1695 kr får väl anses ok pris för en tålig, vattentät pryl som man kan lagra komplett information om tusentals cacher i, och som dessutom är en utmärkt bilnavigator.

Som marin-GPS är den fullständigt värdelös så länge inte Garmin tänker fixa felen som gör att prickarna placeras på helt fel ställen på sjökoret.

Jag återkommer kanske med en mer komplett recension av Nüvi 500 senare.

Örjan
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips