Avbärarbälte på eller av?

Alltså...

Om man släpper iväg ryggsäcken vid ett fall finns väl risken att den flyter iväg och försvinner och då är man ju riktigt illa ute. Har jag fel??
 
Men mindre illa ute än om man själv flyter iväg med ryggsäcken och försvinner :).

Jag är osäker på om 20 kilo på ryggen är till någon större hälp i strömmt vatten även om de flyter. Stora plastpåsen i rygsäcken är säkert till hjälp för att hålla rygsäcken flytande och kläderna torra.

Magnus
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Re: Alltså...

Anders.Appelqvist; sa:
Om man släpper iväg ryggsäcken vid ett fall finns väl risken att den flyter iväg och försvinner och då är man ju riktigt illa ute. Har jag fel??

Iofs, men med lite tur kan man ju hitta igen ryggan nedströms. Som sagt så offrar man ju hellre ryggan än både sig själv OCH ryggan. :)

MvH
 
Avbärarbälte på, bröstspänne av...

Jag har fått lära mig att det viktigaste är att bröstspännet är uppknäppt. Om man har bröstspännet uppknäppt är det lättare att krångla ut armarna så man får överkroppen och armarna fria om man ramlar. När man väl har fått överkroppen fri så är det i sin tur lättare att återfå balansen och komma upp och få upp ansiktet ovanför ytan vilket måste anses vara prio ett.

Avbärarbälte skulle vara 'på' så att man inte har all tyngd på axlarna och försvårar ovanstående och för att ryggan inte skulle driva iväg när man gör ryggen fri.

Hon som höll den kurs som jag gick berättade om hennes vänninna som plurrade i ett vad med bröstspännet stängt. Hon fördes med forsen och drogs halvägs under ett träd som hade fallit ner. Forsen var där så stark så den tryckte ner ryggsäcken mot bottnen hela tiden och i paniken fick hon aldrig upp bröstspännet. :-( Kursledaren menade på att om hon hade haft bröstspännet uppknäppt skulle hon åtminstone haft en bättre chans att böja sig upp, klamra sig fast på trädstammen och hålla sig ovanför ytan till hjälp kom... På kursen testade vi olika vadningstekniker och provade på att plumsa i på olika sätt och sedan ta sig upp.


/ Fredrik

hmm ... startades den här tråden oktober 2003??
 
Beror på spännet.

Luffarn; sa:
Jag är lite kritisk till det där och anser att om man har ett avbärarbälte som man känner väl och som går snabbt och enkelt att få upp tar man en mindre risk vid vad än om man bara bär ryggsäcken medelst axeloket tack vare den stora vinsten vad gäller stabilitet.

På min Vulcan Cyclops är det jättelätt att knäppa loss, man kör in ett finger i en mojäng och bänder lite, går på en halv sekund. Jag antar att man måste slås medvetslös eller bryta något för att misslyckas att få av avbärarbältet på den konstruktionen, och då är det väl kört ändå.

Men däremot bör man nog lossa bröstremmen om man har en sån.

Själv går jag mest låglandsleder och har aldrig behövt vada så jag vet inget av erfarenhet.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips