Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Äta tuschlav?
- Trådstartare HansErik
- Start datum
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=1758
http://www.overleva.se/upload/pdfbank/eoverleva55.pdf
det e den gröna sorten det pratas om.. jag vet inte om den bruna ens är skägglav.. jag har undvikit den eftersom jag inte är säker på vilken som är vilken.. precis som när jag är osäker på svampar.. dom är ju ganska lika dom rackarna..
http://web.telia.com/~u58706883/naturfoto/lavar/lavar2.htm
http://www.overleva.se/upload/pdfbank/eoverleva55.pdf
det e den gröna sorten det pratas om.. jag vet inte om den bruna ens är skägglav.. jag har undvikit den eftersom jag inte är säker på vilken som är vilken.. precis som när jag är osäker på svampar.. dom är ju ganska lika dom rackarna..
http://web.telia.com/~u58706883/naturfoto/lavar/lavar2.htm
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Den bruna (brunsvarta) är manlav (Bryoria fuscecens). Det är den som man kan äta. Usnean använder man till annat, t.ex. sårvård.-PaTRiC-; sa:det e den gröna sorten det pratas om.. jag vet inte om den bruna ens är skägglav..
haskell; sa:Den bruna (brunsvarta) är manlav (Bryoria fuscecens). Det är den som man kan äta. Usnean använder man till annat, t.ex. sårvård.-PaTRiC-; sa:det e den gröna sorten det pratas om.. jag vet inte om den bruna ens är skägglav..
takkar för den..
För att svara på frågan i trådens namn: Nej, finns ingen anledning.
Om man nu inte tycker det är roligt och intressant att lära sig lite och prova. Arméns Överlevnadshandbok och andra böcker av bl.a. Lars Fält tar upp en del "matnyttigt".öringen; sa:För att svara på frågan i trådens namn: Nej, finns ingen anledning.
Efter en förrätt på kaveldunsrötter, middag med skägglavsgröt och tillhörande tallbarrste med en nypa granskott i, kan det dock vara gott med en efterrätt bestående av brylépudding
Här på kylning

Raskesven
Raskesven; sa:Om man nu inte tycker det är roligt och intressant att lära sig lite och prova. Arméns Överlevnadshandbok och andra böcker av bl.a. Lars Fält tar upp en del "matnyttigt".
Efter en förrätt på kaveldunsrötter, middag med skägglavsgröt och tillhörande tallbarrste med en nypa granskott i, kan det dock vara gott med en efterrätt bestående av brylépudding
Raskesven
Jo, det är väl så jag ser det. Ren överlevnadskunskap (du har hamnat i skogen, det regnar och du har bara ditt eldstål i fickan) är inte egentligen vad jag är ute efter - däremot det som scouterna kalla woodcraft, att lära sig mer om naturen och utnyttja det som finns där. Ska man vara ute längre perioder vill man ju också ta med sig så litet man kan.
Nå, tack för alla intressanta inlägg. Det verkar som att det finns bättre alternativ än tuschlav att göra middag på
/Hans-Erik
Jag kan förstå att det är något förvirrande när man använder skägglav som ett samlingsnamn för lavar som liknar skägg. Det finns nämnligen en art, som redan nämnts, vars namn är skägglav (Usnea filipendula). Denna art innehåller usninsyra som är bakteriedödande och kan därför användas i medicinalt syfte. Det blir mindre förvirrande om man använder hänglavar som ett samlingsnamn. Bland hänglavarna finns det oätliga arter (ex. skägglav) och ätliga (ex. manlav: Bryoria fuscescens).
/mattias
/mattias
Bra påpekande! Jag har slarvigt tänkt på såväl ljusa som mörka skäggliknande lavar som skägglavar. Har känt till att man inte ska äta den ljusa, gulgröna, men den är ju just skägglav, och giftig som sagt. Usninsyra, som finns i skägglav, kan orsaka leverskador såg jag i Patrics länk ovan.norpan_; sa:Jag kan förstå att det är något förvirrande när man använder skägglav som ett samlingsnamn för lavar som liknar skägg. Det finns nämnligen en art, som redan nämnts, vars namn är skägglav (Usnea filipendula). Denna art innehåller usninsyra som är bakteriedödande och kan därför användas i medicinalt syfte. Det blir mindre förvirrande om man använder hänglavar som ett samlingsnamn. Bland hänglavarna finns det oätliga arter (ex. skägglav) och ätliga (ex. manlav: Bryoria fuscescens).
/mattias
Vanlig skägglav, usvea filipendula, som INTE ska ätas utan bara användas för utvärtes bruk:

Den mer bruna jag tänkte på till grötmiddagen är kanske manlav då. Lång förberedelse med urlakning bara. Men just tuschlav, som trådstartaren tar upp, behövde man ju som nämnts inte urlaka.
Raskesven
[Ändrat av Raskesven 2006-01-18 kl 00:38]
Liknande trådar
- Svar
- 12
- Visningar
- 1 K
- Svar
- 27
- Visningar
- 5 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg