Bloggar > Med osynliga handikapp i vildmarken

Med osynliga handikapp i vildmarken

Skriver om hur det är att ha osynliga handikapp inom friluftsliv. Blandat kompott. En fokuspunkt just nu är planeringen och förberedelserna kring mitt första riktiga långtur på 150mil från Norrköping-Kiruna.

Vad gör man när man kommer till en bump på vägen?

Då kliver man över det!
Stora som små, ibland möter man dom: bumpar.
Min resa, som tagit längre tid och enbart blev 17mil, kom till en bump. Jag ämnar kliva över det, så att säga, sen fortsätta.

Någon annan tanke har jag inte.
Inget att sörja över.

I måndags blev jag akut sjuk och fick snällt åka plingplong taxi till Västerås lasarett.
Som vanligt är kunskap kring autism och Endometrios obefintlig, så utan vettig undersökning eller behandling skickades jag "hem" 7 timmar senare.
Då jag inte fick tag i min behandlande läkare, tjatade jag till mig en vårdtid och till slut fick undersökning som visade sig om återfall och inre blödning. Då jag har överkänslighet mot vissa läkemedel, kunde de inget göra på plats utan hänvisade till min behandlande läkare (som i sin tur visade sig vara på semester).

Beslutet blev att åka hem för att få vård och så skyndsamt möjligt kurera så att jag kan fortsätta.
Operation hade varit bra men tyvärr är operation dåligt för mig. För varje operation riskerar jag försämras med typ 300% om vi ska slänga en siffra för referens.
Istället är alternativet som redan diskutteras, en spruta, en hämnande behandling som används även till cancerpatienter (prostata och bröstcancer). Den är dock inte heller problemfri, så det är det vi ska utreda på om den kommer påverka mig såpass negativt så att jag måste avblåsa allt eller om jag kan fortsätta. Den benskörhet dessa preparat orsakar mig, för att jag blir väldigt sten men också me hög risk för frakturer. För inte tala om nästan ohanterlig smärta.

Tyvärr är det inget jag kan bli frisk ifrån heller och det här med "det finns kvar nästa år" existerar inte i en kronisk sjuk människas liv. Nästa år är jag kanske ännu sjukare.
Jag kan inte, jag vill inte ta den chansen.
Så till varje pris, inom hälsomässiga rimliga gränser är det kämpa på så att jag kan fortsätta.

Jag har avsatt tid tom Juni 2018, så när jag än fortsätter, hur långt jag än kommer, så är dene tidsramen som gäller.
Vad ska man en pulka annars om man inte kan dra den på snö?
Dessutom vill jag ha det gjort för jag är urless på alla dessa "Jehovas Vittnen"-folk som inte kan sluta tjata om "men det är ju viiinter, det är juu kallt och uuush det är ju mörkt".

Jag kanske ska börja toktjata på sommaren, varje glad semestrare om "vet du, du skulle inte behöva glass om det var vinter, då kan du ta snö, det är mycket billigare" eller "känner du dig varm? Kan inte du ta av dig? Vet du, på vintern har du inte det problemet.."
Rädd för ormar? Mygg? Brännässlor? VINTERN BOTAR ALLT DET! Ingen vatten i sjön? I snöiga fjällen har du oooändligt med vatten (snö) så du behöver inte tänka på saken.

----------------

Har jag haft roligt då?
JAA!!
Varje dag hade jag sådan iver, jag ville gå längre och till nästa ställe. Längtan till Norrland är obeskrivlig. Att kunna GÅ dit.
Det ekade i mitt huvud som en trasig melodi.
För varje snöflinga som sällsynt droppade på vägen var lyckan totalt. Varje frostig natt och jag sov som en princessa.

Som en känd robot sa: "Ill be back!"
(Förhoppningsvis har vintern kommit ikapp och jag får mötas av snö snö snöö! Och ja, egentligen är jag ELSA men berätta inte det till nån)

Postat 2017-12-10 04:24 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Med en dag i taget så kan man nå målet ändå

Så där ja,har kommit en rejällt bit på det mesta inför resan.
Ganska skönt.
Den ekande och bristande nivå på bilder och texter beror främst på två saker:
-Tid och hälsa.

Även om mycket har gott förvånnansvärt bra, över förväntan, så har tex hälsan inte gjort det. Det har tagit stryk på bla träningen, så det suger lite.
Det positiva är att nu har jag fått garanterat att det blir operation innan Juli och istället för chemo, blir det hormonbehandling. 

Det är skonsammare för kroppen (nåja) och jag kan fortsätta träna och planera inför vandringen.
Tyvärr så lär jag inte vara lika super fit som jag hade hoppats men å andra sidan, att jag la planen på 180 dagar var ju med sånt inräknat. Eftersom det inte är någon tävling precis så kan jag ta det lugnt och lyssna på kroppen.

Och det har också blivit en rad andra beslut och ändringar:
Tex ska textbloggarna (här och på hemsidan) vara komplement till videobloggen istället. Efter mycket diskussioner så blev det bestämt att det är mer interaktivt än en massa texter.
Den som nu vill fördjupa sig i något jag visar i video kan i sin tur gräva i texterna som finns.

Innan resan kommer videosarna vara mer glesa men också mer arrangerade, medan under resan kommer de komma efter schema och oklippta. Kanske en och en annan live-sändning med.

Så slut summering:
Jag tar en dag i taget. Att säga att det inte är stressigt är helt klart att ljuga men jag gör mitt bästa och det är väl det som räknas.

Kommande tid är det hälsa, beräkningar av förbrukningar (mat och ström) sen inköp till dessa.
Just inköp vs budget är så klart ett stress moment eftersom allting betalas av min egen pension, så det är lite pilligt.
Kamera-strul har inte hjälpt budgeten, så jag får se hur jag löser sånt. Än så länge är det som sagt, beräkningar, hälsa och träning fokusen ligger på.
Eftersom jag har alltför många sjukdagar senaste tiden, så blir det att lägga krutet på det administrativa.

De braiga dagar, drar jag däck, drar jag åt skogen och slöjdar lite. :)


Det var updateringen för den här gången.
På återseende.Postat 2017-05-12 03:18 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

 

Logga in