Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Norrlandsblod?

Det har säkerts forskats en hel del angående hur vi människor reagerar på kyla och värme. Folk som kommer från sydligare breddgrader och flyttar till Sverige uppges lida hemskt av den långa kalla vintern och dessutom är det visst vanligt att en del drabbas av D-vitaminbrist eftersom de inte får tillräckligt med solljus under vintern.

Annat är det med mig.

Häromveckan när vi cyklade bort till närmsta badplats i stekande solsken var mitt humör som vanligt helt kört i botten. Jag var svettig, varm och därtill också snarstucken, tvär och allmänt folkilsk. Till slut vänder sig maken mot mig, med en aha-uppsyn i ansiktet.

-Du mår verkligen dåligt av värmen, eller hur? Jag har inte tänkt på det förut, men du måste ha äkta norrlandsblod i ådrorna. Jag har aldrig någonsin hört dig klaga över att det är för kallt utomhus, men du tål verkligen inte värme, på riktigt!

Och så kom jämförelsen med hur invandrarna från länderna kring ekvatorn lider här på vintern.

Inte för att mitt humör blev bättre, men det känns i alla fall skönt att få lite förståelse. Det är den här tiden på året som jag tycker att jag bor alldeles för långt söderut.

I Sundsvall.

Tänk den som kunde få gå omkring på ett halvblåsigt myggfritt fjäll med femton plusgrader... Suck.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-07-10 20:37   Strykarräven
Instämmer, få saker gör mig så tillsynes omotiverat sur och grinig som temperaturer över 20 grader C. Dylikt väder tarvar en sval källare och en flyttkartong med böcker!
 
2010-07-10 22:53   peter1969
Håller med till fullo. Värmen går att uthärda om det finns mycket vatten i närheten där man kan svalka kroppen var 5:e minut annars är jag hellre utan värme på 20+
 
Svar 2010-07-11 13:07   Öhrnell
Och då är det ju en fördel om man gillar att bada...
 
2010-07-11 15:36   matserik
Norrlandsblod?
Mygg och knottålighet borde kanske ingå ?
 
Svar 2010-07-11 15:53   Öhrnell
Jag är åtminstone utrustad med ett hyfsat "om-någon-annan-är-med-så-väljer-myggen-hellre-dem"-skydd.
 
2010-07-11 19:25   mathog
Då kanske du trivs bäst i jordkällaren när det är varmt. Idag var vi ute och plockade säsongens första blåbär, och det var 33 grader ute :)
 
2010-07-11 22:03   brigas
Det är nästan hädiskt att klaga på värmen så här i norr.
Njutit av riktig sommar där nere i Jokkmokk ett par dagar,nu tillbaka i de kyligare fjällnära trakterna.
Det är skönt på morgon och kväll,man får passa på att röra sej då,och slappa den varma delen av dagen.
Men visst är det lättare att vara aktiv i kyla.
 
2010-07-14 22:26   Håkan Friberg
Ha! Jag är precis hemkommen från 10 dagar i myggfritt, 2-10 gradigt fjällområde. jag är GLAD att ha sluppit den värsta värmen. 25 grader vid hemkomsten var i mesta laget...
 
2010-07-23 16:48   katjak
Underbart inlägg!
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.