Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Man behöver en flora!

Med ett vetgirigt sinne men med minne som en guldfisk, har jag länge varit på jakt efter en bra och enkel fjällflora att kunna ta med på fjällvandring. Problemet var ju (som så ofta) att hitta något som passade in på kravspecen.

  1. Tydlig.
  2. Lätt
  3. Billig
  4. Basic

Som ni förstår har jag inte hittat någon som uppfyller samtliga dessa skall-krav. Så vad gör man då. Jo, eftersom man ändå har med sig en stor, tung och otymplig karta upp på fjället, så får man väl ta kort på de blommor man inte vet vad de heter, och så får man slå upp dem när man kommer hem.

Sagt och gjort. Jag knäppte kort på snart sagt varenda tillräckligt spännande blomma jag såg på turen, och det visade sig bli ganska många. Fjället stod ju i full blom. Det var en ren fröjd!

Det tog en god stund att bläddra igenom fältfloran för att försöka artbestämma alla fynd. Jag tror att jag har lyckats ganska bra, men en del har jag inte lyckats hitta. Den som känner sig manad att hjälpa till får gärna titta in i mitt fotoalbum och kommentera.

Till nästa sommar tänker jag ha gjort i ordning en liten (inplastad?) ha-i-bakfickan-flora som får följa med, för innan dess kommer jag att ha glömt åtminstone hälften av alla namn. Sen får jag väl komplettera den efterhand.

Här har vi alltså Fjällarv;

Smörboll,

...och en mystisk växt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-08-04 16:50   LRC
Rekommenderar http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9151845288 som nog uppfyller alla dina krav. Jag gillar särskilt formatet och uppdelningen efter blomfärg.
 
2009-08-04 17:43   Håkan Friberg
Den mystiska kan vara en knoppbräcka.
Floror är knepiga. Jag började med Holmåsen/Växter och djur i fjällen. Den fungerad kanon. Jag tyckte verkligen att jag lärde mig något. Tills jag upptäckte Nylén/Fjällflora. Då insåg jag att det inte enbart finns polarull och ängsull, att alla binkor inte är fjällbinkor, att klotpyrola som har öppnat sig troligen är norskpyrola osv.
Därefter upptäckte jag Nilsson/Nordisk fjällflora. Den sägs vara den mest kompletta. Problemet är bara att man faktiskt måste vara botaniker - eller åtminstone kunna en väldig massa - för att ha användning av den. Så jag nöjer mig med Nyléns och försöker intala mig själv att det är dessa växter som finns. Punkt.
 
2009-08-04 18:09   sunef
Fjällblommor i fickformat
Text: Ulf von Sydow, ill Nils Forshed. Häfte.
Länsstyrelsen i Norrbotten län.
Pris 43:-

Litet häfte som visar växterna i sitt sammanhang

http://www.nll.se/webb/Kultur--och-utbildning/Norrbottens-museum/Publik-verksamhet/Butik/Boklista/
 
2009-08-04 18:54   Öhrnell
Kalle - den ser fin ut. Kanske något att önska i julklapp (pappa - du läser väl och noterar?)
Håkan - visst ska man avancera, annars är det inget kul, men man måste krypa innan man börjar gå. Jag ska börja med att verkligen lära mig dem jag själv har fångat på bild, så får jag gå vidare sen.
Sune - om det är en liten bok, liggande A6, med tecknade blommor, så vet jag vilken du menar. Det enda jag har emot den är väl egentligen att det inte är fotografier i den.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Det var 2019 som Oskar Normelli bestämde sig för att resa till Norge och bestiga Galdhøpiggen, Nordens högsta berg. Iförd skor som han lånat av sin ...