Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Klimatkrock och lämmelår

I år var det som upplagt för en tråkig och misslyckad påsk. Hur i hela friden kan det vara tillåtet för påsken - årets viktigaste skid- och skoterhögtid - att ligga veckan innan valborg? Mina förväntningar var reducerade till ett "det ska bli skönt att sitta i stugan och sticka och titta ut på regnvädret". För skitväder brukar vi ju ofta ha när vi åker till fjälls, och vad kunde vara värre än regn? Mycket riktigt så började ösregnet när vi hade två mil kvar.

Men så vände det. Det fanns tillräckligt med snö kvar i backarna för att man skulle kunna åka, och solen lyste från en klarblå himmel! Till råga på allt så formligen kryllade det av lämlar överallt. Den första kilade rakt över liftgatan när vi var på väg upp i första åket. Helt orädda sprang de över den vita snön, en och en. Det borde ha varit rena smörgåsbordet för en rovfågel.

Denna lilla krabat höll till mitt ute i nedfarten, och lät sig inte skrämmas av skidåkare:

Efter att mor och far varit ute och rekat i backarna tog vi med hela påskkärringfamiljen upp på kalfjället för lite påskfika. Vi var långt ifrån ensamma om den idén. Det var inget nöje att åka skidor, eftersom det var så mjukt (sockersnö, potatismos, slush - kärt barn har många namn), men det var ju helt kalas att man kunde åka upp och njuta av utsikten och värmen.

Eller som maken så rikigt påpekade - "Det är inte ofta det har varit så här varmt när vi har suttit ute på fjället på sommaren".

Med femtongradig värme kom våren snabbt. Dagen efter åkte jag ensam upp tidigt på förmiddagen, med fika och gummistövlar i ryggsäcken, för att göra en första minivandring. För säkerhets skull tog jag en bild av stället där jag lade pjäxorna, hjälmen och skidorna. Med mitt lokalsinne är det bäst att ta det säkra före det osäkra. Det hade ju varit trist att inte hitta tillbaka...

Bäst som jag satt och fikade kom ett gäng fjällräddare, eller vad de nu har för officiell titel. De var ute och kontrollerade snöläget i backarna, för att se var det fortfarande gick att ta sig ner, och var man måste stänga.

Den här killen var lite väl optimistisk, och fick promenera en bra bit innan han kunde sätta på sig skidorna igen. Trevligt med lite underhållning till förmiddagschokladen.

Härligt påskväder!

Senare under helgen visade det sig vara omöjligt att fånga en levande lämmel på bild. Till slut gav jag efter och förevigade denna insomnade lämmel som låg bredvid vägen.

Vanliga sorkar verkar också trivas i vårvärmen. Den här kilade framför fötterna på oss på tomten.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-04-27 23:20   fowwe
Vilket härligt vårväder i fjällen! Och så de här lämlarna. Som fågelskådare känner jag förstås en ilning av förväntan när det finns chans för ett lämmelår. Även om rovfåglarna inte är på hugget nu så kommer de i så fall att bli det sedan. Är det läge för ett lämmelår i sommar, tror du? Förresten, vad var det för fjäll ni besökte?
 
Svar 2011-04-28 07:37   Öhrnell
Den ilningen är du nog inte ensam om att känna. Jag skulle bli mycket förvånad om det inte blir lämmelår i sommar, med tanke på att det redan verkar vara det. Jag pratade med en kvinna som hade haft sin stuga nere vid vägen sedan 1984, och hon hade aldrig tidigare sett lämlar ända nere i dalen, och i år kryllar det av dem. Det ska bli spännande att tälta och se om det kommer något lämmeltåg och drar förbi (eller kanske rakt genom tältet?). Vi var i Bydalsfjällen i Jämtland.
 
2011-04-28 08:37   brigas
även i Kvikkjokk kryllar det av lämlar överallt nu.1970 var det också lämmelår.
Då hade vi en liten tam fin lämmel,lika snäll och go som en hamster.den ramlade ned i ljusbrunnen till ett källarfönster,och tog sej inte upp.
Efter ca en vecka fick den ge sej av på vidare färd då vi skulle resa bort.
Under tiden hann den bli lugn och avstressad.Få se om det kommer at tbli lämlar här nere i inlandet även denna gång.
Apropå skidföre under påsken;icke existerande på snö i skog men helt fantastiskt på sjön,man ville aldrig sluta skejta i vårvärmen;få se om det går att åka under valborg nu,eller om det blivit för riskigt med alla vakar.
 
Svar 2011-04-28 09:11   Öhrnell
Intressant. Barnens kusiner har blivit lovade varsitt marsvin, men vi började helt klart fundera på om det inte vore roligare att fånga in ett par lämlar istället. De går alltså att få tama. Hoppas att skaren håller över helgen för dig.
 
2011-04-28 13:44   Håkan Friberg
Vad häftigt! Riktigt så närgångna lämlar har jag inte sett till. Precis som Hans går mina tankar till fåglarna. Jag när den (omöjliga) drömmen att någon gång få se en fjälluggla i sin rätta miljö...
 
Svar 2011-04-28 19:38   Öhrnell
I år borde det bli läge för att få se fjällugglor. Jag ska hålla tummarna för dig.
 
2011-04-28 19:21   storschan
Härliga bilder och en härlig påsk. jag har suttit och sett solen gå ner över Ven och Danmark på kvällarna.
 
Svar 2011-04-28 19:37   Öhrnell
Så exotiskt!
 
2011-04-28 19:50   greenjuice
Det var en rolig filmklipp! Så söt lämmlen såg ut. Det är väl ett gott tecken på att det blir ett lämmelår.
 
2011-04-29 22:03   Knåp
Det skulle vara spännande att se ett riktigt lämmeltåg. Jag har bara sett någon enstaka.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.