Här är det utlovade gästinlägget från S om maten vi åt under årets vandring. Dock omfattar det inte bara vår tur i Abiskofjällen utan även hennes paddeläventyr i Norge så det finns en hel del tips här. Och gott är det alltihopa, vill jag lova!
———————)(———————
Drömsemester - maten
Drömsemesterns 12 tältnätter har avnjutits på underbara tältplatser. Och underbara middagar har lagats.
Mathållningen är huvudsak enligt konceptet
1) Egentillverkad frukost (omväxlande gröt, ägg + bröd, pannkaka, nypon/blåbärssoppa)
2) Färdigmat till lunch (påse som man häller varmt vatten i). Någon enstaka lunch i Norge var egenlagat i mattermosen.
3) Egentorkat till middag.
Här är min middagsmeny (ej kronologisk ordning)
1. Paella
2. Viltgryta med svamp- och gräddsås med ris
3. Pasta med ädelost, skinka och valnötter
4. Pad thai med kyckling och nudlar
5. Pad thai med soyastrips
6. Stekt kål med ölkorv till rotmos
7. Risotto m parmaskinka
8. Lax och spenatpasta
9. Pasta med lax och sparris
10. Köttfärssås med spagetti
11. Tortellini med svamp och grönkål
12. Köttfärs med bönor och ris
Till del 2 (Helgelandskusten) kompletterade jag det torkade med färska grönsaker hemifrån (tomater, minimorötter, snackspaprika och sugersnap ärtor som höll sig väl utan kyl i 5 dygn) samt ägg.
ALLT smakade bra och kan nog återkomma på menyn. I stort sett allt var torkat för att spara vikt. Många av rätterna kan varieras, särskilt om man har möjlighet att ha med färska/konserverade ingredienser.
Lite tips i kommentarerna till bilderna (riktigt alla varianter är inte med på bild dock). Recept kommer att läggas upp i FB-gruppen ”Allt om friluftsmat” efterhand under de närmaste veckorna, så gå med där för detaljer.
1. Paellan puttrar på 1100 m höjd...
1. Paella på torkade ingredienser
Paella är sommarens hit! Går att variera i oändlighet med vad man har i. Denna gång helt torkade/semitorkade ingredienser. Torkade räkor går att hitta på asiatiska mataffärer, det går att torka själv, men eftersom det luktar rätt mycket så köpte jag färdigtorkat istället. Välj ris med omsorg eftersom det är huvudingrediensen.
2. Viltgryta med ris
Det behövs inte så mycket renkött för att ge smak åt en hel gryta. Jag hade en liten bit rökt ren som jag torkade, och det var ca 1/3 av totala köttmängden, men det gav ändå tydlig smak.
3. Pasta med ädelost i torkad tappning
Detta är en relativt lätt- och snabblagad rätt, här i torkad tappning. Ädelost funkar faktiskt att torka, men välj gärna en lite mindre fet, men smakrik sort.
4. Pad thai med kyckling och nudlar
En rätt där allt kan vara torkat, men här hade jag färdig sås och färska ägg. Om man kör helt torkat så skulle jag marinera kycklingen i såsen, tillaga den och sedan torka kyckling och sås tillsammans. Vad gäller äggen så skulle jag i torkad form inte ha äggpulver utan lite grövre struktur.
4. Hittade pad thai kit (sås + jornötter) på asiatbutiken. Smidigt!
5. Pad thai med soyastrips och nudlar
En vegetarisk variant av pad thai. Mycket är lika som i versionen med kyckling. Jag marinerade de torra soya stripsen i pad thai sås och torkade dem sedan igen. Tyvärr måste jag säga att soyastripsen inte var någon favorit, men i af ett alternativ för den som inte äter kyckling. Här med ägget knäckt över rätten.
5. Pad thai med soyastrips och nudlar.
Topping med caschewnötter och sambal olek.
6. Stekt kål med salami till rotmos
Vanligt pulvermos kan piffas upp med torkade rotsaker. Och stekt kål är så gott! Det lagar jag ofta hemma. Vi hade med en påse med skivad salami, men det kan bytas ut mot ölkorv, sidfläsk, eller chilikryddade bönor.
7. Risotto med parmaskinka
Ibland är det skönt att ta en genväg och använda det som finns färdigt i mataffären, t ex en färdig risottomix. Vill man kan man komplettera med lite mer svamp. Skinka av typen lufttorkad skinka blir väldigt god att heltorka till ”köttchips” och det väger då väldigt lite jämfört med en obruten plastförpackning (som också förvisso håller flera dagar på turen).
8. Lax med pasta och spenat
Torkad lax är otroligt gott och lätt att både torka och tillaga. En variant på denna rätt (med sparris istället för spenat) gjorde jag också till mattermosen för lunch.
10. Köttfärssås med spagetti
Klassikern på turen! Knepet är att krydda ordentligt när köttfärsen tillagas och sedan låta köttfärsen ligga LÄNGE i blöt. Och lite parmesanost ger förstås guldkant på maten.
11. Tortellini med svamp och grönkål
Vanlig torr tortellini har lite längre koktid än vad som är optimalt på fjället, och väger dessutom en hel del. Men om det finns gott om gas och man inte behöver bära långt så är detta en höjdarrätt!!
12. Köttfärs med bönor
Denna rätt byggde jag på köttfärssås med tomatpure som kryddats vid tillagningen och sedan kompletterats med morötter och svarta bönor. Bönorna är vanliga konserverade som klämts sönder lite och sedan torkats. Det blev en mustig och god gryta!
———————)(———————
”GOD” tur allihopa!
Långtur 2019, del 1
Den första etappen av årets långtur i fjällen är nu snart till ända. I sju dagar har jag, S och sonen rört oss i området Björkliden-Katterjokk-Kårsavagge. Detta mycket trevliga, och inte särskilt stora områden har för oss varit helt okänt tidigare. Men nu får vi nog påstå att det är tämligen välutforskat för vår del.
Sonens egenhändigt gjorda schackspel. (Far-son: 2-0)
Och vi lyckades få med områdets tre stora: Låktatjåkka fjällstations våfflor, Frippes fall och Trollsjön i kvällssol.
Våfflorna. Tjocka, matiga och inte ett dugg frasiga. Supermumsiga med grädde och sylt. Faktiskt var vi förbi stationen två gånger och smaskade våfflor. Första gången var i början av turen när vi var på väg upp från Björkliden, där vår färd startade och andra gången när vi kom tillbaka efter Kårsavagge, Latnjacorrus och Måndalen. Då hägrade även bastun som lite välbehövlig återhämtning efter fem dagar på fjället.
Sonen fotograferar. Med riktig kamera.
Efter första våffelomgången i Låkta gick vi leden söderut mot Kårsavagge och stannade för natten innan sista branten ner mot vaggen. Dagen efter traskade vi bort mot Kårsavaggestugan och slog läger på sista udden väster därom.
Som ni märker gick vi korta behagliga dagsetapper. Den första, som jag inte nämnt, var bara halvvägs upp till Låktatjåkko fjällstation. Närmare bestämt så bodde vi vid lilla sjön öster om 902-sjön(sydsydväst om Kopparåsen).
Hursomhelst, åter till Kårsavagge. Detta är en väldigt vacker dalgång och särskilt på vägen ner är utsikten över deltat i västra änden av Bajimus Gorsajarvi väldigt vacker.
Ner till Kårsavagge...
Den fjärde dagen bar det av uppför, norrut, från Kårsavaggestugan. Uppför hela branten, nästan ända fram till sjön. Där vek vi av österut, för nu skulle jaktan på Frippes fall börja!
Upp från Kårsavagge...
Frippes fall, ja. Denna, här på Utsidan så mytomspunna duschinrättning var ju en given anhalt när man är de har krokarna.
Problemet var bara att vi inte riktigt visste var det låg. Kanske fanns den exakta informationen här men det enda jag lyckats läsa mig till var ett ungefärligt läge på Kårsavagges norrsluttning. Så vi traskade uppför i ett landskap som liknade den beskrivning som jag läst; släta hedar. Och så försökte vi hålla lite höjd. För man skulle inte leta för långt ner tydligen. Så vid alla bäckar gjordes nogsamma terränganalyser innan vi traskade vidare. Och plötsligt kommer sonen, som brukar ligga ett par trehundra meter före oss andra numera, tillbaka utan ryggsäck och säger att han hittat fallet. Och visst hade han det!
Ljuvligt skönt att duscha i. Inte särskilt kallt var det. Inte alls som de bäckar vi tvättat oss i ditintills i alla fall.
Vi bodde fjärde natten vid Frippes fall. Och därmed var två av Abiskofjällens stora begivenheter avklarade. Nu var det bara Trollsjön kvar på vår bucketlist.
Dagen därpå bar det av uppför. Över Latnjacorrus östra utstickare och sedan ner i en väldigt blåsig Måndalen. Målet för dagen var åter våfflorna och nu även bastun i Låktatjåkko där vi tältade utanför fjällstationen.
Dagen efter var det fredag och vi traskade iväg längs leden nordväst ut för att runda Gearggecorru. Vi försökte hålla oss på 750 metersnivån när vi rundade platån men tvingades ner en bit till för att komma in i Gearggevaggi.
Väl därinne möttes vi av turens häftigaste landskap: kull- och blockpartiet i nedre delen av dalen. Ljussättningen från vår vy snett uppifrån var hur häftig som helst. Det hela liknade en hobbitvärld fast i svart. Urhäftigt.
Vi letade oss ner till en liten stig som går halvvägs ner till jokken och följde den fram till i höjd mad forkningsstationen där vi korsade över till dalgångens västsida där vi slog upp tältet.
Senare på kvällen gick vi upp och tittade på Trollsjön. Vid den tidpunkten var vi de enda besökarna även om vi såg tre andra tält i övre delen av dalen. Och ett sällskap med ungdomar stretade sig upp när vi sedan gick ner till tältet igen.
Därmed var även Trollsjön att räkna som en trevlig erfarenhet.
Idag när jag skriver detta har vi släntrat ner för berget och ligger strax sydöst om Katterjokk och lyssnar på malmtågens tutande i plankorsningarna.
Eftermiddagen har förutom bad bjudit på lite klädtvätt. Och god mat så klart. Som vanligt kör vi frystorkade färdigrätter till lunch och egenkomponerat till frukost och middag. S är i vanlig ordning chef över middagsrätterna och de har alla varit lite utöver det vanliga. Mums.
Gräddstuvad lax och mangoldpasta
Tror det kommer ett gästinlägg här angående maten av henne så jag skriver inte mer om den nu.
Grönkål, champinjoner och skinka. Och valnötter. Och parmesan. Och en skvätt vin. Gott så det förslår!
Imorgon börjar del två av turen: S beger sig ner till tågstationen för paddeläventyr i Norge och jag och sonen ska runda hela alltihopa och ta oss till Abiskojaure. Där tar sedan tredje och sista etappen av långturen vid. Men det där är ju två andra historier.
Så... tills mobiltäckningen åter kommer i min väg: God tur!!!
Världens fulaste finaste kåsa. Min kåsa :-D