Tre skott i natten - Vandring i spåren efter Sveriges enda tågrån

Tågpostiljonen Almén hörde märkliga ljud och vände sig om. Framför honom stod två maskerade personer med vapen. Tumult utbryter och Almén blir skjuten i huvudet.

När postiljon var ett farligt yrke

Mer än ett sekel senare går jag på banvallen mot Djurslövs station, den sömniga byn utanför Malmö. Målet är att vandra i spåren efter Sveriges enda tågrån. Motvind och snö. Som peeling för mitt ansikte. Samma väderlek som mötte de bägge tågrånarna, en kuslig marskväll 1907.

Sista nattåget från Staffanstorp till Malmö. Plötsligt hoppar två maskerade personer på den sista vagnen. De rör sig ljudlöst mot postkupén och övermannar den ensamma postiljonen. Han blir slagen med en sten och skjuten tre gånger i huvudet. Lokföraren hör skotten och stannar tåget vid Djurslövs och ringer efter polis. Men rånarna har redan hoppat av och försvunnit i mörkret.

När Sverige var fullt av järnvägslinjer

Många banvallar har ombildats till cykelvägar men linjen mellan Malmö och Staffanstorp är intakt. Spåren finns kvar men banvallen är överväxt. Tidvis är det nästan omöjligt att ta sig fram. Snåriga nyponbuskar och rottrådar liknar taggtrådshinder.

Märklig känsla av övergivenhet. Järnvägen går varken i naturen eller i staden. Liksom lite utanför allting. Tidigare livfulla stationssamhällen befinner sig nu i periferin. Stationshusen och banvaktsstugorna väcks till liv av sommarturister på dressin.

När Skåne var vilda västern

Rånarna hastar över åkrarna in mot Malmö medan den skottskadade postiljonen förs till lasarett. Polisen börjar snart misstänka att rånet är ett insiderjobb och spåren leder mot en tidigare avskedad postiljon Han hade stulit pengar från värdebrev och visste således vilka tåg som befordrade pengar.

Polisen har även tur i sin rånarjakt. Kuppen var slarvigt planerad och illa utförd. Efter en månad var förbrytarna häktade. Motivet var politiskt då de tillhörde den radikala falangen inom det Socialdemokratiska ungdomsförbundet. Rånpengarna tänkte de använda till en kommande revolution. Året därpå utförs sprängdådet mot fartyget Amalthea, av likasinnade från samma ungdomsförbund.

När åkrar blir golfbanor

Där rågåker plöjdes åker små golfbilar.  Där kor och grisar betade huserar numera ridhästar. Och överallt denna sly. En djungel att forcera. Att vandra banvall känns i ryggen. Avståndet mellan syllarna är för korta och stegen blir trippande.
Stenar med text. Någon har placerat stenar på rälsen. Märkligt. På stenarna har någon skrivit fyndiga texter. Ännu märkligare.
Vid Bulltofta gamla flygplats tar jag fika. Det var här som rånarna delade upp sitt byte och gick skilda vägar. En av rånarna stack ända till Kanada.
Dådet ansågs som synnerligen hänsynslöst och de båda rånarna dömdes till livstidsstraffarbete, men frigavs efter 18 år.
Postiljonen som blev skjuten med tre skott överlevde mirakulöst men vårdades länge på sjukhus. Dock gick kulorna inte att operera utan satt kvar i huvudet hela hans återstående liv.
När postiljonen blev frisk återgick han till sitt forna yrke, men valde den betydligt lugnare järnvägslinjen mellan Malmö och Genarp.
Jodå, det kommer ett reportage om den sträckan också.
Text & foto: Anders Hermansson
Läs mer om tågrånet och banvallar att cykla eller vandra på.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-12-25 13:49   seobserver
Tack för att jag fick lära mig mer om det förfärliga tågrånet ocg det än mer förfärande ungdomsförbundet.
 
Svar 2023-12-26 16:15   Anders Hermansson
Tack. Det finns många spännande (om än förfärliga) historier och hoppas nån kan lära sig av dessa.
 

Läs mer i bloggen

Ångermanälven timmerflottning

Flottning har bedrivits i Ångermanälven sedan medeltiden men blomstrade i och med industrialiseringen på 1800 talet. Rekordåret 1953 transporterades 23 miljoner stockar på Ångermanälven.

- Brännvin, kvinnor, sång och slagsmål, var den stereotypa skildringen av flottarlivet.

Junsele True Crime, Del II

Det är strax för snön. Vandrar längs Ångermanälven mot kulturbyn där en kvinnokropp dumpats i en brunn.

Längs med Ångermanälven - Landets tredje största vattendrag.

Den mäktiga Ångermanälven med dess 44 kraftverk, producerar närmare en femtedel av all vattenkraftsel i landet. Men till ett högt pris och det är den biologiska mångfalden som betalar.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.