Bloggar > BeesBlog > Lantmäteriets information släpps ...

BeesBlog

Sarek

Lantmäteriets information släpps fri

Idag 24/1 skriver Lantmäteriet att ”information släpps fri” - Stor samhällsnytta när Lantmäteriets information släpps fri | Lantmäteriet (lantmateriet.se). Det innebär exempelvis att allt i Min Karta kan användas här på Utsidan även i högupplöst form och kan delas utan förbehåll. Det finns nu ett EU-direktiv om öppna data som Sverige har 16 månader på sig att uppfylla. För att detta ska kunna ske skriver Lantmäteriet:

Lantmäteriet är beroende av en förändrad finansiering för att kunna implementera öppna data. Det innebär att Regeringen behöver fatta beslut om ökade anslag till Lantmäteriet. När Lantmäteriet har tillgång till de ökade anslagen behövs en implementeringsperiod för att genomföra nödvändiga omställningar.

Lantmäteriet har vad jag förstår strävat efter att göra våra kartor tillgängliga som öppna data. Men det behövs, som skrivs ovan, ökade anslag innan det hela kan genomföras. Hoppas på snabbt beslut från Regeringen.

Inlagt 2023-01-24 16:26 | Läst 866 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2023-01-26 17:35   thureb
Samtidigt så har de fortfarande kvar denna information på sin hemsida. https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/Rattsinformation/upphovsratt-och-publicering-av-lantmateriets-geografiska-information/

Vad som egentligen gäller kanske klarnar så småningom.
Risken att det blir rättssak av att man lägger in en liten illustration i form av en skärmdump från en lantmäterikarta i en färdrapport eller ett diskussionsinlägg finns nog men jag betraktar sannolikheten som liten.
 
Svar 2023-01-26 18:06   Bandersson
Fram till dess att informationen blir öppna data gäller det här - https://www.utsidan.se/blogs/bees/om-att-publicera-kartor-pa-utsidan.htm . Under tiden vi väntar skulle vi kunna ge synpunkter till Lantmäteriet om hur exempelvis Min Karta skulle kunna förbättras och utvecklas.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!