Lista senaste kommentarer från alla
Sida: Första Föreg. 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 55 Nästa Sista 
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-11 23:12 från lastakajak :
Jag har paddlat kajak i 50 år ca. De sista 10 åren har andelen kvinnor ökat markant. Många kvinnor paddlar numera ensamma eller i grupper utan män vilket sällan förekom för 20 år sedan. Så jämställdheten ökar vilket är mycket glädjande. Att tidigt och balanserat marknadsföra olika friluftsmöjligheter för båda könen är viktigt. Om det sker både i familjen och samhället kommer flera att pröva. Att hjälpa nyanlända till rätta i vår natur är också en utmaning. Få av dem har en erfarenhet av fjäll eller djupa skogar. Här skulle mentorskap vara något gångbart kanske. Mycket behöver förklaras på plats i gemensamma upplevelser.
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-11 22:53 från fowwe :
Vad man än tycker om rapportens slutsatser så tycker jag ämnet är intressant och värt att diskutera. Jag har startat en tråd i Forumet om det här (samma rubrik som denna artikelrubrik): https://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=88513
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-11 22:00 från Jonas Westbom :
Spännande! Självklart påverkar förebilder tillgängligheten till olika aktiviteter. Det gäller givetvis kön men även rasifierade eller tex funktionsnedsatta i fjällen. Om man vill att naturen ska dels vara tillgänglig för alla och upplevas viktig att skydda för gemene man är det förstås viktigt att alla är representerade när vi skildrar friluftsliv.
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-11 21:43 från Dania :
Jo jag tvivlar inte alls på att män även när de kommer upp i åren fortfarande närmar sig kvinnor genom att framhäva sig själva, dock var det inte detta jag läste in i artikeln utan jag fastnade för denna bilden "... indikerar den att friluftsliv till fjälls i många fall inte är jämställt och att detta återges i bilder på fjälldestinationernas webbsidor. ... det kan vara viktigt att reflektera kring hur porträttering av friluftsaktiviteter kan påverka svenskarnas friluftsvanor ur ett jämställdhetsperspektiv" här får jag uppfattningen att skribenterna anser att det är de bilder som lyfts fram i reklam som påverkar friluftsvanorna. jag håller helt med om att det är värt att reflektera över skribenternas synpunkter, och tycker nog det är det jag gör. Jag är nog också mer inne på din linje om att det är välståndet som påverkar friluftsvanorna och inte så mycket reklambilder men detta är ju min syn vore intressant att höra om skribenternas syn delas med fler här, är det verkligen en reklambild som styr friluftsintresset? och om det är så vilken bild målar det då upp om kvinnor och män?
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-11 20:49 från Skogsstjärnan :
Ja Henric, nu är jag ju ingen tjej men väl en gubbe. Det som i vissa kretsar kallas för vit hetrosexuell medelålders man. Men det är något missvisande ty jag är nog mer att betrakta som gubbe... Nåväl, men visst är skribentens synpunkter värd att reflektera över. Jag har inte så mycket erfarenheter där kvinnor mästrar männen och förklarar friluftslivets grunder. Däremot tvärtom. Min fru har dock stor erfarenhet sedan deccenier i friluftsliv, likväl klappas hon på huvudet av unga grabbar och gubbar i min ålder som ska förklara sakernas tillstånd i denna vildmarkens överlevnad... Nu är ju hon ”karl för sin hatt” och kan svara för sig men likväl lustigt att betrakta. Så nog kan man ur ett genusperspektiv betrakta frågan. Likväl som jag skrev tidigare, betrakta ojämlikheten ur ett fattigdomsperspektiv, där många exkluderas istället för tvärtom. Men det pratas det knappt om.
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-11 19:45 från Dania :
Är den inte lite väl kvinnofientlig? Jag har inte den kunskapen om kvinnor men jag känner ingen som är så ynklig att de inte vågar göra något ifall de inte i förväg har en "förebild" iofs så vill jag nog säga detsamma om män, inte känner jag mig mer bekväm i friluftslivet för att det är en man på bilderna Rebecka känner igen sig men gör ni andra det också?
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-11 01:59 från Stadan :
Mycket intressant artikel. Gärna politiska frågor!
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-10 15:58 från Skogsstjärnan :
Genusforskningen har goda resurser att dissikera frågor som denna. Tyvärr så borde de socioekonomiska villkoren också belysas. Hur ser det ut med rafting, mountainbike, traillöpning, flugfiske mm. för den urbana ungdomen i de sk. utsatta områdena skulle vara intressant att veta. Nej svaret är nog den att friluftslivet i fjällen inte är jämställt.
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-10 14:13 från rebeckae :
Jätteintressant, jag känner verkligen igen det!!!
Artikel/Blogg:
Är friluftslivet i fjällen jämställt?
2018-09-10 13:36 från username2 :
Snälla kan vi få slippa politik och bara nöja oss med ett gemensamt fritidsintresse.
Artikel/Blogg:
Gör ett eget första hjälpenkit
2018-09-07 20:36 från Kolaren :
För egen del föredrar jag kit med mer överskådlighet, än plastpåse o drybag. Ikea har litet, vattensäkrat sådant med utvikbara, separerade avdelningar. Bra för snabb hantering! Gillar ock idén med injektionssprutan. Måste rena både bättre o mer 'ekonomiskt' med koncentrerad stråle än flöde.
Artikel/Blogg:
Cyklar jorden runt till förmån för demensforskning
2018-09-04 10:11 från ortlieb :
hej kristian en mycket bra insatts du gör för sjukdommen önskar dig en bra resa såg att du cyklar på en surly bra cykel Med vänlig hälsning per Westerlund torsby
Artikel/Blogg:
Ny platschef på STF Grövelsjöns Fjällstation
2018-08-29 19:08 från bensson :
Välkommen Carl-Johan! Ses nästa sommar!
Artikel/Blogg:
Vandringsevent i fjällen ger mersmak
2018-08-19 12:19 från Dania :
Har man väl upplevt Skanderna finns ingen återvändo :-) I min ungdom vandrade jag mycket i alperna samt i Skottland (vilket ju iofs också är en del av Kaledoniderna (Skanderna(Nordryggen))) men blev "utmanad" av en tysk att mötas i norra Sverige, Abisko. Efter det har gamla Skanderna (över 400 miljoner år) alltid varit den som lockat en tillbaka så inte undra på att även andra tycker det samma och vill uppleva gamlingen.
Artikel/Blogg:
Svenska fjällen lockar allt fler utländska besökare
2018-08-10 11:11 från kurwi :
Många utländska fjällvandrare har rätt så bristfällig kunskap om fjällen, i synnerhet i den stora gruppen tyska fjällvandrare. Det kan bero på att engelska inte är så vanlig i Tyskland som populära föreställningar i Sverige gör gällande, och att information som är tillgänglig på tyska ofta tillhandahålls av företag som vill sälja resor och/eller böcker. Natur och miljö hanteras styvmoderligt - för att säga det försiktigt. Två konkreta exempel: en tyska jag mötte med fritt springande hundar förklarade för mig att "renar springer så lätt och ledigt" och tog emot varken invändningar om renar eller om regler. Argumentet var "nähädu, jag har allt läst på innan jag åkte, och jag åker hit oftare än du" ... (ähum - jag har bott här sedan 1976 :-). Förra sommaren mötte jag tyska studenter på ett ställe där vi hade tänkt rasta. De var på väg att bryta upp och la plastpåsar, påsar från frystorkad mat, en makrillburk och några fimpar under en sten. Jag talade lite om nedbrytningstider speciellt i fjällen, och möttes också där av blankt oförstående. Guideboken sa inget om det, och de var faktiskt stolta att soporna inte syntes. Sammanfattning: mer miljö- och naturinformation, gärna på flera olika språk.
Artikel/Blogg:
Kunskap lyfter upplevelsen i naturen
2018-08-08 21:24 från 8456 :
var är björnskiten bilden tagen,
Artikel/Blogg:
Gör ett eget första hjälpenkit
2018-07-18 22:40 från fenshagen :
Jättebra förslag. Mina bidrag är dels en injektionsspruta i plast, utan nål (och oanvänd), som man på ett perfekt sätt kan spruta vatten på sår och få dem rena direkt. Vid en vandring i maj bröt en deltagare armen och började frysa. Jag hade en foliefilt som var till nytta den gången. På vintern kan den vara väldigt viktig.
Artikel/Blogg:
Paddlingen längs Nordens längsta vattenväg har nått Trysil
2018-07-17 22:49 från nelin :
Tack så mycket!
Artikel/Blogg:
Paddlingen längs Nordens längsta vattenväg har nått Trysil
2018-07-17 09:37 från Tetraone :
En kompis till mig och några andra gjorde turen förra sommaren: http://www.gp.se/livsstil/g%C3%B6ta-%C3%A4lv-fr%C3%A5n-k%C3%A4lla-till-kran-1.4809988
Artikel/Blogg:
Paddlingen längs Nordens längsta vattenväg har nått Trysil
2018-07-16 21:25 från nelin :
Men!! Så roligt, jag och en vänn planerar att göra samma paddling fast från femunden i början av augusti. Vore jätte intressant att höra fler detaljer! Går det att komma i kontakt på nått vis?
Artikel/Blogg:
Lagningskit - så här gör du ett eget
2018-07-13 11:32 från G.Kraft :
En liten stump smältlim är väldigt smidigt för temporära lagningar och går oftast pilla bort för att ersätta med permanenta när man kommer hem. Behöver ingen förpackning och torkar direkt. Bra även till hål i textiler, men inget för skor eller andra ställen som slits mycket.
Artikel/Blogg:
Paddlingen längs Nordens längsta vattenväg har nått Trysil
2018-07-11 15:13 från thureb :
Fantastisk tur. Känner till att Rune Larsson paddlat sträckan ensam http://www.loparlarsson.se/om-mig/ Kanske har den gjorts flera gånger?
Artikel/Blogg:
Lagningskit - så här gör du ett eget
2018-07-09 21:54 från Celeste_26 :
Som Emil påpekar är tejpens kvalitet viktig och det finns mycket billig, dålig silvertejp därute. Jag använder istället en bred vit riggtejp från båtaffären som är mer anpassad till fältbruk och har mycket starkt klister. Dessutom UV-tålig.
Artikel/Blogg:
Lagningskit - så här gör du ett eget
2018-07-06 19:54 från bico :
Jag har lindat silvertejp runt ett gammalt utgånget medlemskort/lojalitetskort av kreditkortsformat. På bredden är korten av precis rätt dimension för bredden på de allra vanligaste kraftigare tejpvarianterna. Genom att använda ett plastkort i stället för en kartongbit kan jag använda all tejp jag har lindat runt kortet. /Birger
Artikel/Blogg:
Lagningskit - så här gör du ett eget
2018-07-05 12:57 från Kotten :
Jag brukar ha några "reservdelar" av typen några spännen i plast för ryggsäcken och snörlås och sådär - och några ordentliga remmar av nylon.
Artikel/Blogg:
Lagningskit - så här gör du ett eget
2018-07-03 18:47 från silenhag :
Gaffatejp/Silvertejp ja, men viktigt att det är en av god kvalitet med bra klister. Vidare är det smart med lite Tear Aid eller liknande produkt till permanenta reparationer (oslagbart klister och tejpet torkar inte ut på lång sikt). Tandtråd till att sy starkt med. Flätlina (fiskelina). Lite ståltråd, också gärna den av god kvalitet. Jag har rostfri ståltråd i två tjocklekar, väger inte många gram men har räddat mig många gånger. 2 komponentslim, evt bra plastsnabblim från Loctite.
Artikel/Blogg:
Kurs om att bajsa i naturen
2018-07-03 12:57 från AndersSupertramp :
När jag trodde att allting var avhandlat på internet så dyker detta upp. Kanske inte helt oväntat heller. Det förekommer ju nu som då i forumen frågor av typen "Hur gör jag om jag är skitnödig i fjällen". Önskar att de ser inlägget ovan.
Artikel/Blogg:
Kurs om att bajsa i naturen
2018-07-02 10:50 från Hattmakaren :
Det finns trädgårdsspadar avsedda för barn, med plåtblad och träskaft. Dessa är fullt tillräckliga att gräva små gropar med. https://bolist.se/produkt/barnspade/
Artikel/Blogg:
Kurs om att bajsa i naturen
2018-06-30 15:09 från greendanger :
Har en plåtträdgårdsspade, visst några gram extra vid start. Men snart har man ätit upp de grammen i packningen och skitit ut de restprodukterna, samt lämnat kvar lite papper, så vikten efter en dag... Så de extra grammen tar jag gärna, det för att nästa vandrare ska ha en lika fin miljö som vandraren före mig lämnar efter sig...
Artikel/Blogg:
Kurs om att bajsa i naturen
2018-06-29 23:46 från Underlig Hök :
Kombinera gärna med påsar med frystorkat, tex REAL turmat. Eller som vi säger i firman, ät ur en påse, bo i en grop, bajsa i påsen.
Sida: Första Föreg. 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 55 Nästa Sista 

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg