- Många höjer på ögonbrynen och tror inte riktigt det är sant. Men det är en sammanhängande vattenväg från källan i Härjedalsfjällen till havet utanför Göteborg, säger Linnea Nilsson-Waara.
Nordens längsta vattenväg som paret ska paddla är totalt 731 km lång och sträcker sig från Härjedalen till den norska sjön Femunden. Utloppet, Femundselva rinner söderut och blir så småningom Trysilelva. När vattnet åter korsar riksgränsen blir det Klarälven som når Vänern vid Karlstad. Göta älv tar vid som slutligen når havet vid Göteborg.
Paddlingen har hittills varit väldigt varierad. Från spegelblanka fjällsjöar till vilda forsar.
- På sträckan vi gjort finns ett antal forsar som inte lämpar sig att paddla med kanadensare. Det är helt enkelt för farligt, säger Niclas Bentzer.
Så för att ta sig fram på färden har det också burits kanot genom skog, rullats på väg, vandrats genom vatten med kanot i lina och även några kortare simturer med kanot.
Vädret har än så länge bjudit på högtryck med varmgrader, sol och svaga vindar. Ett trivsamt väder för den som är ute. Men frånvaron av nederbörd sätter också en del käppar i hjulet för paddlarna.
- Vattenståndet i älvarna är otroligt lågt, lägsta sedan 40-talet har vi fått rapporter om. Så vissa sträckor går tyvärr inte att paddla då det är för grunt och väldigt mycket sten, säger Linnea Nilsson-Waara.
Hunden Storm som är helt nybörjare på paddling har funnit sig väl till rätta på turen och spenderar dagarna liggandes i mitten på kanoten sovandes eller spanandes på fåglar.
En farhåga inför turen var kampen mot knott och mygg.
- Jodå, de finns där och vi har umgåtts varje dag, avslutar Niclas Bentzer.
Turen fortsätter vidare mot Göteborg och inom någon dag beräknas de nå riksgränsen och därmed komma in i Värmland.