Att bygga broar

"Varför är miljöer som borde vara till för alla så homogena?" frågade sig Al-Wadood Suberu och hans kollegor. Nu jobbar de för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen".

Av: Gabriel Arthur

Foto: Common Values United

Foto: Common Values United

Precis som för många andra innebar pandemin en hel del störningar för den Stockholmsbaserade byrån Common Values United. Grundarna Al-Wadood Suberu, Babak Azarmi och Iskias Araya har sina rötter i urbana uttryckssätt som basket, hip-hop och street-fashion. Tillsammans med varumärken och organisationer gör de positiva samhällsinsatser och driver initiativ i låginkomstområden. Plötsligt var det mycket som lades på is, både i Stockholm och i andra städer.

– Som många andra tog vi långa promenader i naturen under pandemin. Det var den enda platsen där man kunde träffas och umgås, minns Al-Wadood Suberu och fortsätter:

– Vi insåg ganska snabbt att vi verkligen gillade det här – tystnaden, enkelheten. Men vi började också se att det främst var vita medelålders människor som var ute på stigarna.

Foto: Common Values United

Foto: Common Values United

I sitt arbete riktar sig Al-Wadood Suberu och hans kollegor ofta till vad de kallar ”tredje kulturens” barn: Unga svenskar som huvudsakligen växer upp utanför sina föräldrars kultur och/eller har minst en förälder som är född utanför Sverige.

– Det här uttrycket blir allt vanligare, eftersom det inte är stigmatiserande som ”andra generationens invandrare” etc. Och i Sverige tillhör upp till 40 procent av befolkningen under femton år denna grupp!

När Babak Azarmi gjorde en resa till ett av de mest populära vandringsområdena i de svenska fjällen, Abisko, där den ikoniska Kungsleden börjar (eller slutar), insåg han att friluftssamhället i Sverige var ännu mer homogent.

– I teorin är naturen här väldigt tillgänglig, med stora naturreservat och nationalparker, vandringsleder och friheten att ströva omkring. Varför är det så få av oss barn från den tredje kulturen som åker dit?

Sänk trösklarna – och ha kul

I linje med sitt övriga arbete ville Common Values United skapa en positiv, växande gemenskap även här. Projektet Outsiders Lab lanserades.

– Det handlar om att skapa trygga platser där människor trivs. Man måste sänka trösklarna! En gång i månaden hyrde vi en buss, bjöd in vänner och vänner till vänner att följa med oss på en frukost utomhus och en promenad i någon av de många skogarna runt Stockholm. Vi testade också stand up paddling och andra aktiviteter. Steg för steg blev alla mer självsäkra.

Foto: Common Values United

Foto: Common Values United

I höstas reste några från gruppen till Abisko och Kungsleden.

– När man tittar på hemsidor, Instagram, broschyrer etc. från de här delarna av Sverige ser man aldrig sådana som oss. Det gör att många av oss känner att vi inte hör hemma där. Vi ville utmana detta och gjorde en fyra dagar lång vandring, där vi bodde i tält och hittade vår väg i denna vackra men oländiga terräng.

Al-Wadood Suberu påpekar att även om vandringen ibland var krävande så har många i gruppen – liksom många barn från tredje kulturer i allmänhet – upplevt mycket tuffare förhållanden.

– Människor har flytt från länder i krig, lämnat allt bakom sig, korsat Medelhavet i usla båtar. Ibland behöver man bara ta ett djupt andetag och komma ihåg att ’jag har varit med om mycket värre saker förut...’.

Och belöningen fanns där.

– Det var tufft – men jag älskade det. Att lämna storstadens intensitet och bara landa i sig själv och höra sina egna tankar igen. För mig var det som en fyra dagars meditation.

Foto: Common Values United

Foto: Common Values United

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-12-14 18:28   oldtimer
Hatten av!
Mycket mer av sådana här initiativ behövs.
 
2023-12-14 20:33   OBD
Instämmer. "Hatten av!"
Fantastiskt bra initiativ.
 
2023-12-16 22:32   UteMats
Underbart initiativ!
 
2023-12-17 17:48   santa_klaus
Gud vad fint! Jag har verkligen lagt märke till homogeniteten jag med. Det här låter som en fantastisk initiativ för att ändra på det!
 
2024-02-01 10:17   Solstol
Sorry men köper inte denna diskriminering av oss svenskar. Fjällvandring är en del av vår kultur, ta seden dit du kommer.
Det är väl upp till var och en vad man vill göra. Antar att detta "projekt" är bekostat av oss skattebetalare med precis som så mycket annat som har med "mångkulturen" att göra.
 
Svar 2024-02-01 20:38   lipfip
Projektet betalades av sponsorer. I artikeln kan man läsa att deltagare är dels "unga svenskar som huvudsakligen växer upp utanför sina föräldrars kultur", dels unga människor från andra länder som t.ex. har flytt från krig. Gemensam har de att de inte har vuxit upp med friluftsliv och därför inte har samma förutsättningar att ge sig ut och upptäcka vildmarken som många andra svenskar. Projektet syftar på att även de kan ta del av friluftskulturen. Tråkigt att du känner dig diskriminerat, men svårt att förstå varför.
 
Svar 2024-02-04 17:42   UteMats
Du skriver "köper inte denna diskriminering av oss svenskar". Du missar tydligen att projektet vänder sig till svenskar - men till svenskar som har "missat" det fantastiska med friluftsliv. Och att fjällvandring skulle vara en del av vår kultur..? De allra flesta jag möter i vardagen är helt ointresserade av eller helt oförstående inför fjällvandring. Svårt med statistik, men vad kan det handla om (om vi pratar "riktig" fjällvandring?) 3-5 procent av alla svenskar?
 

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.