De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”
Tjeckiska Michaela och Jiří Dolan fick nog av allt skräp på stränder och i naturen. Sedan fem år kämpar de för en renare värld – och liftar nu runt igenom tolv länder för att plogga och träffa andra som gör samma sak. Utsidan mötte upp under deras Stockholmsbesök och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt: från kajak!
Av: Karin Lindh

Chipspåsar, ölburkar, två rosa pelargoner av plast och en vit tandborste. Det var bara några av de saker som plockades upp från vattnet under vår paddeltur längs Karlbergskanalens kajer och stränder i centrala Stockholm.
Erik Ahlström, grundare av organisationen och folkrörelsen Plogga – i dag en internationell rörelse – anordnar parets Sverigebesök. De har följt varandra i sociala medier, och fick nu tillfälle att mötas för första gången.
– Ibland känner man sig ensam i den här kampen. Därför är det otroligt betydelsefullt att träffa likasinnade människor som jobbar mot samma mål, säger Erik, som är med på paddelturen i Stockholm.

Allt började år 2020. Då hade paret bott i Barcelona i två år – och reagerat starkt på allt skräp de såg ligga på stränderna utanför staden.
– Vi flyttade dit för att vi ville vara nära havet, men det var så skräpigt på stränderna att vi inte kunde slappna av. Vi blev trötta på att se allt och ville göra något åt det.
Sprider på sociala medier
Snart insåg paret att de behövde hjälp. Då började de anordna gemensam plogging med vänner och kollegor. När de senare började resa i Latinamerika såg de skräp överallt – och där fortsatte de att plogga, anordna städdagar i naturen och publicera om det i sociala medier, under namnet Verdederos. År 2022 blev en video de gjorde viral, och gjorde att de fick många fler följare.
– Vi vill visa upp problemet och skapa medvetenhet. Vi tjänar inga pengar på det här och ibland är det kämpigt, men vi får så många fina kommentarer. Till exempel av folk som berättar att de blivit inspirerade av våra videor och börjat plocka skräp själva. Det är fantastiskt, säger Michaela.
De föreläser också på skolor om plast och nedskräpning, och försöker utbilda i sociala medier om bland annat att minska plastanvändningen.
– Utbildning är det viktigaste. Att plocka skräp är inte lösningen, men det hjälper till att öka medvetenheten, säger Jiří.

Resa med litet ekologiskt fotavtryck
För att fira att de plockat skräp i fem år gör paret nu projektet Hitch for Change. Under 50 dagar besöker de 12 länder i norra Europa, där de träffar och knyter kontakter med människor och organisationer som gör samma sak. Tillsammans anordnar de olika ploggingevent – som i Stockholm, där de paddlar och plockar med Erik Ahlström och oss andra som valt att ansluta.
Hittills har paret plockat 142 kilo skräp med hjälp av volontärer. De har dessutom liftat 3000 kilometer, och bor genom ”coachsurfing” eller hos andra som engagerar sig för att plocka skräp. Det är också en viktig del av resan, berättar Jiří.
– Det handlar om gemenskap, att träffa människor som är öppna och vill dela med sig.

Mellan 75 och 199 miljoner ton – så mycket plast beräknas det finnas i världshaven. Varje år tillkommer över 11 miljoner ton, och forskare bedömer att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav.
– Ibland blir vi trötta, det är utmattande att se så mycket skräp och veta att det snart blir nedskräpat igen. Men när vi har gemensamma ploggträffar får vi tillbaka av energin från de som deltar, säger Jiří.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Miljöpåverkan Har du räknat ut vad din tur kostar klimatet?
- Miljöpåverkan Klimatförändringar - vi lever i det
- Paddling allmänt Paddla och lyssna på musik?
- Paddling allmänt Seabird Expedition 527 eller Expedition HV
- Paddling allmänt Korsade Ålands hav – Vässarö Brygga till Eckerö 2025-07-16
- Bygga egen kajak Alternativ till KeelEazy?
- Vilda djur Djur bland stenblock
- Vilda djur Är detta björn?