Vilket kök?

MSR- Wisperlight. Mitt køk løpte jag -89 och det har aldrig svikit mig. Jag kør det på ren bensin året runt. På så sætt kan jag førværma med bensinen i flaskan. Det sotar inte och jag behøver inte søla med något extra. Bensin går att få tag på var som helst. Det fungerar i næstan alla svenska vintertemperaturer. Det ær lætt, tar liten plats och ær tyst ! Jag har inte bytt en del på køket sedan jag køpte det. Jag rengør det grundligt max 1-2 ggr per år och behøver då inte mer æn det lilla verktyget som føljer med køket. Det anvænds ca 50 dagar per år. Ett kanonkøk !
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
MSR XGK II, fungerar säkert. Enda svagheten är bränslepumpen som är av plast och således kan gå sönder. Om jag nu skulle köpa ett kök skulle jag fundera på Primus multifuel kök eftersom det mig veterligen är den enda modellen som föruton alla flytande bränslen även fungerar med gas.
 
Kök

Det är ju så att finesser aldrig fungerar när det gäller.
Bränsletillgång är oftast A och O. Bensin och fotogen går alltid att få tag i. Kvaliteten varierar beroende på hur långt från den elektrifierade världen du befinner dig. Men ett par kilo bensin eller fotogen brukar alltid gå att få eller köpa. På bensinstationer, gårdar och inte minst av piloter. Att behöva elda med disel är av många orsaker inte det trevligaste. Att behöva elda upp wirren verkar korkat.
Bensin innehåller per viktenhet mest energi, sedan fotogen. I praktiken så är skillnaden försumbar men bensin kan du använda till förvärmning och besparar dig ett kärl till samt en pryl till på listan. Mitt soloval är bensin.
Om du sen vill ha ett tryck eller vekkök är ju enbart upp till dig själv. Men Svea, Wisperlight och Siggs kök fungerar alla med bensin. Pröva genom att låna och laga.

Go tur

Johan K
 
Alla

Alla de vanligaste multifuelmodellerna är "bäst" om du frågar ägaren :).

Jag har använt XGK, MFS, Explorer, Optimus 111A- och B samt Kap-Arktic. Dessutom har jag använt några modeller som inte finns att köpa längre. Alla ovanstående fungerar bra men har vissa svaga punkter.

Min åsikt:

XGK: plastpump, för mycket oväsen och svår att reglera. Annars bombsäker.

Explorer: kan vara lite svår med fotogen, kräver handlag. I övrigt har jag aldrig haft några problem.

MFS: tungt: för mycket oväsen, väldigt pillrigt att serva. Sotar igen oftare än andra kök jag provat.

Optimus 111: tungt (sitter i en stålbox). orkar man bära detta kök har man i princip en portabel spis i tältet :).

Kap Arktic: förutsätter Trangiakök d v s tungt. Annars väldigt driftsäkert och med den högsta effekten sannolikt beroende på Trangiavindskydden.

Just nu använder jag ett Nova (drygt ett år) och är i princip helnöjd. Det enda som man får se upp med är filtret - om vatten hamnar där p g a kondens i bränsletanken måste filtret torkas eller bytas. Det är lätt gjort men förutsätter ändå reservdelar.

Snabbkopplingen på Nova och Explorer har jag aldrig haft problem med men andra har rapporterat tröghet i kyla.


V,

J
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips