Vilket bränsle (ej gas) är bäst på hög höjd

Har en Optimus Nova brännare och undrar om någon har erfarenhet/kunskap på vilket bränsle som funkar bäst på höjder över 7000m till just Nova brännaren?
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Som redan sagt innan - gissar att bränsle med så korta ogrenade kedjor som möjligt ger renaste förbränning då atmosfärstrycket är bara 430 mBar vid 7000m höjd och det kommer vara knepigt nog att få tillräckligt med syre till själva lågan. Med andra ord heptan, akrylatbensin, white spirit då gasolkök med butan/propan inte är ett alternativ i det här fallet

Nu är det inte säker att du kan välja vilken bränsle du får till köket, utan måste köpa det som finns på plats - då förmodligen fotogen av okänd sort och renhet (ta med många bränslefilter till novan) och förmodligen brinner det heller inte speciellt rent ens vid havsnivån.

Fotogen ger redan från börja mer kolmonoxid vid förbränning i jämförelse med heptan pga. hög andel långa, (och mer stabila) grenade och omättade kolväten som tar tid på sig att cracka ned till mindre bitar i hettan, hinner inte förbrännas helt och en liten del klarar sig igenom och hamnar i avgaserna och efter att ha läst http://zenstoves.net/COHazard.htm så inser man att även om kolmonoxid i små halter inte är helt bra vid havsnivå så är det definitivt livsfarligt på 7000 meters höjd då man redan ligger på gränsen rent syreupptagmässigt i kroppen och 3-7% COHb till i blodet för att man sniffat på avgaserna från köket under matlagningen kan ge kollaps av syrebrist i kroppen - för CO-halter som inte ens ger lätt huvudvärk vid havsnivå.

Slutligen så säjer trangia med sin egen variant av optimus nova att över 4000 meters höjd så kan köket bränna ojämt/orent pga. den tunna luften och det är viktigt att välja rätt bränsle (dock inte vad för typ av bränsle) samt att köket har mycket god lufttillförsel utan närstående hinder.

Gissar att det gäller också Nova 'orginal'
 
Tack Niklas och Torbjörn för era svar.
Det måste väl finnas fler som har erfarenhet i ämnet, speciellt då när det gäller Novan, dela gärna med dig.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips