Vilken längd på skridskostavar/pik?

Efter att under flera år nu lånat ispik inom familjen står jag inför att skaffa mig en egen som även kan vara stavar. Frågan är då vilken längd man ska ha?
Jag är 160 cm utan skridskor och kängor, och 167 cm med utrustning på. Den stav jag tittat på finns i 117 cm eller 127 cm. Rekommendationer med motivering önskas. (Ja, jag kan staka i skate-stil, men jag är inte avancerad.)

PS Om jag håller armbågen i 90 grader, står i strumplästen och greppar om tumstocken avläser jag 105 cm ovanför min näve. Till armhålan i strumplästen är jag 120 cm.

[Ändrat av Anna Frimodig 2006-01-30 kl 15:07]
 
Stirra inte på cetimetrar.

Låna olika typer av pikar, och testa vilken pik som du skulle känna dig komfortabel att kunna pika en hel dag med (det kan bli många pikhugg under en tur). Köp sedan en tillräckligt lång pik, så att du når att pika på andra sidan av en råk. Sedan gäller det att pika mycket så att du lär dig hur just din pik fungerar. Om du är osäker på längden, så köp en lite längre. De flesta pikar kan kortas av senare.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Ett kanske lite trist råd är att det beror på hur du tänker använda pikstavarna. För att vara lite tydligare ... om du främst kommer att använda dem som hjälp vid skravelis eller annan dålig is så brukar en ungefärlig tumregel vara att du ska kunna hålla i dem och ha armbåden i ca 90 grader när du står på skridskorna. Det blir dock lite för kort om du ska använda dem för att staka i farten eller för att kunna kolla isen på andra sidan en råk. Flera pikstavar har dock två (eller flera) handtag så att du kan byta grepp och därmed även längd. Det gör å andra sidan att de blir lite längre och otympligare. Såå ... väg för och nackdelar mot varandra och fundera på vad som är viktigast för dig att använda dem till.
 
Pikmakarn har flexibel pik

Pikmakarn har en variant där man kan justera piklängden med 15 centimeter, jag har för mig han kalla den för turbomodellen. Har den själv fujgerar bra ju frotare man åker dessto längre pik vill man ha presic som med längdskidor därför varierar jag alltid piklängden.
 
Tack för svaren. Som jag skrev ovan, fast kanske lite otydligt, vill jag ha stavarna för stakning på skatevis (varje eller vartannat skär) i motvind, samt givetvis för pikning. De jag lånat i familjen är 135 cm och toklånga att staka med, medan min slalomstav som nog är 110 cm - eller 105 cm med snö beroende på var man mäter (90 graders arm) är för kort för skridsko. Så det är väl någonstans däremellan som sanningen finns.

Jag har också hört att man ska räkna till sin egen armhåla, inklusive känga och skridsko. Kan det vara ett bra riktmärke?
 
Jag köpte för ett par år sen Pikmakarns, som jag tror, turbomodell. Den har ett "slalomhandtag" som ger bra stöd vid pikning eller stakning samt två ytterligare handtag ovanför.
Jag köpte enligt hans längdrekommendationer och är mycket nöjd.

Jag kan slöåka med stakning i nedre läget, åka normalt fort i nästa läge, och om jag vill dra på och verkligen staka hårt som vid skateåkning använda det översta läget. Den lilla extra vikt längden medför är inget jag reagerat över, och har antagligen sin fördel vid pikningen.

Sen finns det ju kanske också en skola som går ut på snabb åkning utan stavar. Fast jag kopplar ju ihop stavarna ibland och åker på det sättet också...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips