Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Vilken hårdhet på multitängernas knivar?
- Trådstartare niking
- Start datum
Jag kan inte svara på precis alla tillverkare men de flesta kör med olika hårdheter gällande de olika verktygen. Hårdast är knivbladet och mjukast de verktyg som måste klara av vridningar, bändningar och slag. Hårdheten varierar mellan ca 40-59 HRC (inte hos alla förstås).Jag är lite nyfiken på vad multitängernas knivblad har för hårdhet (HRC-värde)? Jag har bl.a. en Leatherman Wave och Gerber Multiplier? Hur är stålkvaliteten hos dessa multiverktyg?
/Niklas
När det gäller din Wave så är bladet i 420HC på båda bladen. Hårdheten bör ligga på ca 56 HRC. Resten av verktygen varierar som sagt.
Gerbern kör med 440A i bladet med liknande hårdhet som din Wave. De övriga verktygen är också härdade till olika grader.
~Paul~
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Vi har en medlem på utsidan som har en Rockwellmeter, du får väl samordna med honom.
Flera av multiverktygen visar sig vara för mjuka för praktiska insatser.
Flera av multiverktygen visar sig vara för mjuka för praktiska insatser.
Det kan jag verkligen skriva under på.Flera av multiverktygen visar sig vara för mjuka för praktiska insatser.
~Paul~
Jag kan inte svara på precis alla tillverkare men de flesta kör med olika hårdheter gällande de olika verktygen. Hårdast är knivbladet och mjukast de verktyg som måste klara av vridningar, bändningar och slag. Hårdheten varierar mellan ca 40-59 HRC (inte hos alla förstås).
När det gäller din Wave så är bladet i 420HC på båda bladen. Hårdheten bör ligga på ca 56 HRC. Resten av verktygen varierar som sagt.
Gerbern kör med 440A i bladet med liknande hårdhet som din Wave. De övriga verktygen är också härdade till olika grader.
~Paul~
De har alltså ungefär samma hårdhet som en vanlig rostfri Hulta/mora-kniv m.a.o. Är det förresten ungefär samma hårdhet på knivbladet hos Victorinox schweiziska armeknivar? Stålkvalitet hos de schweiziska armeknivarna?
/Niklas
Skruvmejslar som deformeras när man drar i nya skruvar till bindningar, avbitare och skruvmejsel som inte håller utan deformation för en återmontering av en strömbrytare, bl a.
Hultafors rostfria är tillverkade i japansk Aichi AUS-8 stål, HRC 58.De har alltså ungefär samma hårdhet som en vanlig rostfri Hulta/mora-kniv m.a.o. Är det förresten ungefär samma hårdhet på knivbladet hos Victorinox schweiziska armeknivar? Stålkvalitet hos de schweiziska armeknivarna?
/Niklas
Victorinox kör med 440A eller 440A-liknande ståltyper. Man har inte en fast leverantör utan väljer dessa beroende på världsmarknadspriser. Leverantörerna kan vara: Udine (Italien), Böhler/Uddeholm (Österrike, Sverige), Bonpertuis (Frankrike) eller Krupp/Thyssen (Tyskland), bland andra.
Stålet ligger i det här fallet på ca 54-55 HRC. Det rör sig om ett tämligen mediokert stål vars främsta attribut är rosttröghet och i viss mån förmåga att ta emot en snäv eggvinkel eftersom kornet är litet. Tyvärr brukar skärpan inte hålla i sig. Man måste vara beredd på att slipa/bryna ofta.
~Paul~
Sannorlikt precis som de andras olika kvalitet i olika verktyg, eftersom de flesta smådelarna kommer från olika källor.
Det stämmer. Bladet är t ex i 440A.Sannorlikt precis som de andras olika kvalitet i olika verktyg, eftersom de flesta smådelarna kommer från olika källor.
~Paul~
Hultafors rostfria är tillverkade i japansk Aichi AUS-8 stål, HRC 58.
Victorinox kör med 440A eller 440A-liknande ståltyper. Man har inte en fast leverantör utan väljer dessa beroende på världsmarknadspriser. Leverantörerna kan vara: Udine (Italien), Böhler/Uddeholm (Österrike, Sverige), Bonpertuis (Frankrike) eller Krupp/Thyssen (Tyskland), bland andra.
Stålet ligger i det här fallet på ca 54-55 HRC. Det rör sig om ett tämligen mediokert stål vars främsta attribut är rosttröghet och i viss mån förmåga att ta emot en snäv eggvinkel eftersom kornet är litet. Tyvärr brukar skärpan inte hålla i sig. Man måste vara beredd på att slipa/bryna ofta.
~Paul~
Det positiva är ju då att knivbladet snabbt går att få vass igen.
/Niklas
Liknande trådar
- Svar
- 13
- Visningar
- 2 K
- Svar
- 4
- Visningar
- 1 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg