Vilken hårdhet på multitängernas knivar?

Jag är lite nyfiken på vad multitängernas knivblad har för hårdhet (HRC-värde)? Jag har bl.a. en Leatherman Wave och Gerber Multiplier? Hur är stålkvaliteten hos dessa multiverktyg?
/Niklas
 
Jag är lite nyfiken på vad multitängernas knivblad har för hårdhet (HRC-värde)? Jag har bl.a. en Leatherman Wave och Gerber Multiplier? Hur är stålkvaliteten hos dessa multiverktyg?
/Niklas
Jag kan inte svara på precis alla tillverkare men de flesta kör med olika hårdheter gällande de olika verktygen. Hårdast är knivbladet och mjukast de verktyg som måste klara av vridningar, bändningar och slag. Hårdheten varierar mellan ca 40-59 HRC (inte hos alla förstås).

När det gäller din Wave så är bladet i 420HC på båda bladen. Hårdheten bör ligga på ca 56 HRC. Resten av verktygen varierar som sagt.

Gerbern kör med 440A i bladet med liknande hårdhet som din Wave. De övriga verktygen är också härdade till olika grader.

~Paul~
 
Vi har en medlem på utsidan som har en Rockwellmeter, du får väl samordna med honom.
Flera av multiverktygen visar sig vara för mjuka för praktiska insatser.
 
Jag kan inte svara på precis alla tillverkare men de flesta kör med olika hårdheter gällande de olika verktygen. Hårdast är knivbladet och mjukast de verktyg som måste klara av vridningar, bändningar och slag. Hårdheten varierar mellan ca 40-59 HRC (inte hos alla förstås).

När det gäller din Wave så är bladet i 420HC på båda bladen. Hårdheten bör ligga på ca 56 HRC. Resten av verktygen varierar som sagt.

Gerbern kör med 440A i bladet med liknande hårdhet som din Wave. De övriga verktygen är också härdade till olika grader.

~Paul~

De har alltså ungefär samma hårdhet som en vanlig rostfri Hulta/mora-kniv m.a.o. Är det förresten ungefär samma hårdhet på knivbladet hos Victorinox schweiziska armeknivar? Stålkvalitet hos de schweiziska armeknivarna?
/Niklas
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Skruvmejslar som deformeras när man drar i nya skruvar till bindningar, avbitare och skruvmejsel som inte håller utan deformation för en återmontering av en strömbrytare, bl a.
 
De har alltså ungefär samma hårdhet som en vanlig rostfri Hulta/mora-kniv m.a.o. Är det förresten ungefär samma hårdhet på knivbladet hos Victorinox schweiziska armeknivar? Stålkvalitet hos de schweiziska armeknivarna?
/Niklas
Hultafors rostfria är tillverkade i japansk Aichi AUS-8 stål, HRC 58.

Victorinox kör med 440A eller 440A-liknande ståltyper. Man har inte en fast leverantör utan väljer dessa beroende på världsmarknadspriser. Leverantörerna kan vara: Udine (Italien), Böhler/Uddeholm (Österrike, Sverige), Bonpertuis (Frankrike) eller Krupp/Thyssen (Tyskland), bland andra.

Stålet ligger i det här fallet på ca 54-55 HRC. Det rör sig om ett tämligen mediokert stål vars främsta attribut är rosttröghet och i viss mån förmåga att ta emot en snäv eggvinkel eftersom kornet är litet. Tyvärr brukar skärpan inte hålla i sig. Man måste vara beredd på att slipa/bryna ofta.

~Paul~
 
Hultafors rostfria är tillverkade i japansk Aichi AUS-8 stål, HRC 58.

Victorinox kör med 440A eller 440A-liknande ståltyper. Man har inte en fast leverantör utan väljer dessa beroende på världsmarknadspriser. Leverantörerna kan vara: Udine (Italien), Böhler/Uddeholm (Österrike, Sverige), Bonpertuis (Frankrike) eller Krupp/Thyssen (Tyskland), bland andra.

Stålet ligger i det här fallet på ca 54-55 HRC. Det rör sig om ett tämligen mediokert stål vars främsta attribut är rosttröghet och i viss mån förmåga att ta emot en snäv eggvinkel eftersom kornet är litet. Tyvärr brukar skärpan inte hålla i sig. Man måste vara beredd på att slipa/bryna ofta.

~Paul~

Det positiva är ju då att knivbladet snabbt går att få vass igen. :)
/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips