Vilken (god) maträtt tar ni alltid med er ut?

När det inte är eldningsförbud, potarismos med rostad lök och knaperstekt bacon. Man får inte bacon lika knaprigt hemma, Se bara upp, över öppen eld kan man få ett stort eldmoln av förgasat fett om elden kommer i kontakt med det.
 
Frukost. Kan låta konstigt, men jag har aldrig hittat en god pulvermjölk och vill gärna ha något varmt på morgonen när jag är ute. Så hemgjord musli med fullkornsvälling. Mycket frukt, nötter och frön, gärna rostat. Blir riktigt gott!
 
När jag vandrar i Norge brukar jag handla läfse (ojäst tunnbröd med potatis) och ett paket med skivad brunost - en riktig höjdare. :) Utöver det åker min favoritchoklad freia firklöver ner i säcken och i större butiker säljs Nöttefabrikens nötter i lösvikt.

På dagsturer har jag med mig färdiga mackor som jag kompletterar med en norsk portionsförpackning makrill i tomatsås. Det går också att köpa leverpastej i portionsförpackning! Norska butiker har också ett större utbud av pulverpasta- och tomatsåser samt soppor än svenska.
 
När vi är inne på Norskt är Smulteringar något man inte får missa.

Som munkar utan socker utanpå, jättegoda.

Jag misstänker att Läfse och Lompor är ungefär samma sak, goda dom med.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
En bra maträtt - första kvällen- är kassler i silverpaket. Kassler, potatisklyftor (förpreparerade), lök och vitlökssmör inslaget i folie. Läggs på elden/glöden.
 
Frukost. Kan låta konstigt, men jag har aldrig hittat en god pulvermjölk och vill gärna ha något varmt på morgonen när jag är ute. Så hemgjord musli med fullkornsvälling. Mycket frukt, nötter och frön, gärna rostat. Blir riktigt gott!

Gör du vällingen i välling-/gröt-/mjölkkonsistens? När jag vandrade själv hade jag ofta välling med bär/sylt till frukost. Man blev liksom len och varm och mjuk i magen 😊 De jag vandrar med nu tycker välling är något udda...
 
Jag brukar blanda havregryn, hackad torkad frukt, mjölkpulver och lite vaniljsocker i en påse som jag använder till att koka en rätt löst gröt av till frukost, funkar och smakar bra.
 
Gör du vällingen i välling-/gröt-/mjölkkonsistens? När jag vandrade själv hade jag ofta välling med bär/sylt till frukost. Man blev liksom len och varm och mjuk i magen 😊 De jag vandrar med nu tycker välling är något udda...
Tror nog jag vill kalla det vällingkonsistens. Möjligen lite lösare, så slutresultatet blir "välling".
 
Är det lite kyligt och man bara är ute några dar så kan man ju ta med en massa smarrig & vanlig mat. Grillad kyckling, rostbiff, äggmackor, potatissallad, whatever. Vanligt lyxkäk som man ibland äter hemma.

Men det är nog många som käkar frystorkat från dag 1, och det är ju onödigt.

Torkat renkött är ju supersmarrigt, synd bara att det kostar nästan 1000 kr/kg.... Så det går bort.
 
Standard första kvällen på höstturen är renfile med murkelsås och potatisgratäng. Andra rätter som passerar revy är souvasskav med lite fräst svamp, lök och en smula parmesan i potmoset. Tjälknöl på älg med cous-cous, färsk lammkorv, carbonara på kallrökt fläsk från jämtland. Pesto och fårost, pasta, hemtorkad köttfärs och sås på olivolja, torkad tomat och kryddor.

Likaså pasta med (mycket) riven torkad karljohan som kokas ihop med grädde och en liten smula vitlök och svartpeppar. Svampen grejar vi själva, grädden får någon arlabonde leverera, älgen knallar ibland förbi framför jägarens bössa (dessutom rätt vecka på året!) och renköttet skaffar vi alltid på Thorneus, blir rätt mycket billigare så.
Vin till maten är en självklarhet under höstveckan liksom en liten irish coffee när tälten har satts upp. Liksom en lämplig liten sängfösare, Ardbeg brukar vara populär.

Ja, vi knallar en del också, mellan måltiderna. Och en och annan harr har vi väl också lånat genom åren.

//J
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips