Varför tätförbud på kommunala skogsbadplaser?

Märklig skrivning från naturvårdsverket om parker och idrottsområden.

Jag måste fråga hur du tänker där.

Om en badplats inte är anläggning för att det fanns natur där innan badplatsen anlades, var menar du fanns på platsen för en park eller idrottsanläggning innan den anlades?

Måste man skövla bort all växtlighet och plantera ny för att det inte längre ska räknas som natur?

Man får ju inte glömma att väldigt många delar av dagens "natur" faktiskt är vad man väl brukar kalla kulturmark? Gamla ängar som tillhört torp ute i skogen etc.
 
Känns som att frågan är besvarad, men det går även att blanda in Plan- och byggförordningen
6 kap 1 § punkt 1 där det anges att "I fråga om andra anläggningar än byggnader krävs det bygglov för att anordna, inrätta, uppföra, flytta eller väsentligt ändra... friluftsbad"

Vad som är ett friluftsbad är inte definierat men boverket säger:
"Vad är ett friluftsbad?
Det finns ingen definition av friluftsbad i plan- och bygglagstiftningen. Friluftsbad är inte heller definierat i TNC. Enligt Nationalencyklopedin, NE, är ett friluftsbad en offentlig badplats utomhus som naturlig strand eller simbassäng, vanligtvis med omklädningsrum med mera. (Nationalencyklopedin, ordbok, friluftsbad. Hämtad 2017-11-21)

Ett friluftsbad är i dagligt tal en anordnad plats där man kan bada utomhus. På en sådan badplats kan det finnas strand, pool, brygga, hopptorn och liknande. Det finns ofta byggnader eller andra anläggningar i anslutning till ett friluftsbad. Det kan exempelvis vara omklädningsbyggnader, kiosker, förråd eller plank."


Enligt Plan- och byggförordnigen kan den kommunala badplatsen mycket väl vara en anläggning
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Alltså.. jag är ganska säker på att anläggning eller ej inte spelar någon roll.
Frågan är istället om det i detaljplanen räknas som offentlig plats.

Jag är ingen juridikexpert men en googling på

ordningsföreskrifter camping badplats

leder till en rad kommuners ordningsföreskrifter och det som står under campingförbud är inte anläggning utan just offentlig plats.

Andra offentliga platser är gator, torg, parker, motionsanläggningar (det kan ligga anläggning på offentlig plats, men behöver inte göra det).

Edit: Flera kommuner använder begreppet offentlig plats men i detaljplanen står det inte så utan allmän plats. Flera kommuner anger dock specifikt att de med offentlig plats menar just det som står som allmän plats i detaljplanen.

Saxat från boverkets förklaring av plan- och bygglagen:
"En allmän plats är ett område som i en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov. Kommunen ska i en detaljplan reglera vilka områden som ska vara allmän plats. En allmän plats får inte mer än tillfälligtvis upplåtas för en enskild verksamhet och får till skillnad från kvartersmark inte stängas av för allmänheten. En allmän plats kan till exempel vara en gata, ett torg eller en park. "
" En allmän plats är avsedd endast för den användning som bestämmelserna anger. I användningarna ingår dock även de komplement som behövs för den allmänna platsens funktion. Det kan vara anläggningar och byggnader som behövs för platsens skötsel och bruk eller som är att se som ett naturligt inslag i den bestämda användningen. Exempel på detta kan vara en lekplats eller en kiosk på parkmark, busskurer längs en gata eller en grillplats i ett naturområde. Vid tolkningen av vad som ingår i en användningsbestämmelse för allmän plats är det viktigt att beakta syftet med den allmänna platsen, alltså vad den är avsedd för. Detta ska framgå i planbeskrivningen, framförallt i redovisningen av planens syfte, men kan även beskrivas i planbeskrivningens andra delar. "
 
Ordet offentlig (eller allmän) plats nämns ju inte i allemansrätten? (Det var väl det som det hela började med, nån tyckte att allemansrätten säger att alla ska ha tillgång till naturen och badplatser borde räknas som naturen?).

Allmän plats kan ju vara både i naturen (ex. badplatser) och i stadsmiljö (torg).
 
Ordet offentlig (eller allmän) plats nämns ju inte i allemansrätten? (Det var väl det som det hela började med, nån tyckte att allemansrätten säger att alla ska ha tillgång till naturen och badplatser borde räknas som naturen?).

Allmän plats kan ju vara både i naturen (ex. badplatser) och i stadsmiljö (torg).

Allemansrätten gäller ju där det inte finns andra lagar som hindrar den.

Frågan är (väl?) hur juridiken ser ut när kommunen inför tältförbud på badplatser. (Eller hundförbud..)

Jag har inte koll på detta men blev nyfiken så redovisar bara vad jag hittade när jag googlade.

Men just nu tror jag att campingförbud på badplats regleras genom regler för allmäna platser, och att platsen är en badplats för att den är beskriven som badplats k detaljplanen.

Alltså att bryggor, omklädningsrum och toaletter ej krävs utan det räcker med en sandstrand om den i detaljplanen är angiven som allmän badplats.

Men men, följer tråden och hoppas bli klokare.

Kan inte TS skicka in sin fråga till lawline och posta svaret här? :)
 
man kanske inte ens får sova på handduken under parasollet utan att det inkräktar på allemansrätten? Om dettaär ok, så borde väl även en tarp funka, och om ändå en tarp funkar så är inte steget långt till ett tält.Det gäller att tänka kreativt så det passar en själv 😄
 
Det är inte stora anläggningar med dusch, kiosk och andra "fancy" faciliteter jag undrar över om allemansrätten bör gälla utan dessa små skogsbadplatser där ingen behöver störas förutom under varma sommardagar när byborna söker lita svalka och avkoppling. Övriga tillfällen, 350 dagar om året. Kommunal badplats med tältförbud. https://minkarta.lantmateriet.se/ Är det orimligt att allemansrätten skall gälla där? S-et väst om badplatsen är troligen samfällighet.
1622318137498.png

1622318537144.png
 
Det är inte det frågan gäller. Frågan är viken lag som gäller. Är det grundlagen eller kommunernas inskränkningar i densamma. En betydligt större principiell fråga än tyckande. Jag värnar hårt om allemansrätten och vad den står för.

Grundlagen säger bara att alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten. Den säger inget om vad allemansrätten är, den säger inte att alla ska ha tillgång till all natur, den säger inte att "tillgång" innebär att man får tälta på badplatser.

Tänk på att om du tältar på en plats så inskränker du andras tillgång till den platsen. Har du mer rätt än badarna att "ockupera" en badplats?
 
Ibland är det bättre att inte ta reda på vad som gäller och bara köra på. En liten obskyr badplats med 50 gäster per säsong och som verkar öde skulle jag kunna tälta på iaf. Man får göra en avvägning och bedöma rimligheten att man stör nån. i värsta fall får man väl packa ihop och dra. Ingen stor grej.

Jag har tältat en gång för ett par år sen på Baggetorps gräsmatta/badplats vid Båven i Sörmland på cykeltripp. Parkeringen hade blivit en ofrivillig ställplats för husbilar. Inga and gäster än dessa så chansade en natt och drog vidare morgonen efter.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips