Vårda cellgummit på Lundhagskängor

Glycerol=Glycerin, det är bättre än silikon (som torkar ut gummit efter hand)

Du kan även använda tvål som innehåller glycerin till gummistövlar och liknande, skinnet/nubuk gör du bäst rent med vatten och borste och sen lägger på Snowseal Bivax
 
Mina Lundhags Alaska är nog 25 år vid det här laget och jag har använt gammaldax lädersmorning, påstruket/ingnuggat med varma händer, till både läderskaft och cellgummifot. Om smörjningen av foten varit onödig eller inte vet jag såklart inte men kängorna hänger med än - om än inte så flitigt använda på sistone.
De bort svalt och mörkt i garaget, med skoblock och tidningspapper i skaften för formens skull.

Har också noterat att försvarets gummistövlar har något klet på sig då de kommer nya ur förrådet - vet inte vad det är och om det funkar ävne på cellgummi eller om det ens hjälper.

/Patrik
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
...ingen ide...

Lundhags säger idag att cellgummit underhållsfritt men för en 5 år sedan så såldes en smörjning till cellgummi på flaska, såg ut som en limtub ungefär.

Jag har dock aldrig smörjt cellgummit på mina Alaska under de 15 år jag haft dem.

Mina gamla Alaska ..:)...

Höll i 18 år, användes första året i lumpen och sedan bara fungerade de år efter år efter år...

Mina senaste Lundhags, ett par Professional, höll noga räknat för 36 fältdygn, sedan var skaften sönder, fodret på insidan var sönder och cellgummit hade nötts, inte spruckit, på båda skorna så att de tog in vatten.

När jag reklamerade och berättade om mina gamla Alaska, sa skomakaren att Lundhagsdojjorna numera görs i portugal och man får räkna med ca 3-5 års användning innan de är slut. Och då räknar de med en "medelvandrare" , inte någon som använder skorna flitigt...

...så vad är min slutsats...jo, ingen ide att vårda cellgummit på lundhagarna, de nöts ner och börjar läcka långt innan de hinner torka och bli spröda...

//J
 
Ingen ide 2

Min livskamrats nya Lundhags sprack efter två säsongers vandring.
Milkostnaden blev helt annorlunda än mina första 3 par Alaska. Så vi har slutat med dyra, billigt tillverkade importkängor.
Vård rekommenderas inte av gummit och förefaller vara helt överflödig, m h t livslängden.
All förläggning av arbeten till låglöneländer verkar inte vara till kundens fördel.
 
Det är ju lite lustigt att Lundhags bland annat på sin hemsida och katalog säger att deras kängor inte har något tydligt definierad livslängd bara man sköter dem väl.

De har väl även någon slogan som säger ungefär "räknat per steg är våra kängor billiga".

Känns bra att mina nya kängor är specialbeställda vilket inte bara innebär att jag får dem i det utförande som jag vill utan även att de sys av en skomakare i Järpen.
 
Då får vi se hur lång tid mina är levande. De är gjorda i Järpen men det borde väl inte spela någon större roll då materialet borde vara exakt det samma ?

Nåväl, 4-5 mil har de hittils hållt för :)

mvh // Johannes
 
Då får vi se hur lång tid mina är levande. De är gjorda i Järpen men det borde väl inte spela någon större roll då materialet borde vara exakt det samma ?

Nåväl, 4-5 mil har de hittils hållt för :)

mvh // Johannes

...mina höll vad jag kunnat se för ca 80-90 mil med packning, sen var de totalslut.

De var också specialbeställda, 45 bredd på 44-sula. Att skorna sattes ihop, " tillverkades" i Järpen, hjälpte nog inte eftersom gummi och sula görs i Portugal. Vilket i sig inte skulle behöva betyda något men tydligen gör det eftersom kvalitén är ljusår från vad man använde förr.

//J
 
Lundhags håller länge...

Mina erfarenheter

Jag har flera par Lundhags, vissa har tagits över av vänner och bekanta, samtliga mina Lundhags som jag köpt (sista paret för några år sedan) är väl använda, fler mer än över hundra dagar.

Jag vill påstå att de knappt syns, har svårt att förstå att de bara skulle hålla 3-5 år, 36 dygn eller 90 mil. Vissa vandringsturer har dagsturerna varit upp till 4 mil. Samtliga mina är använda mer än så och jag räknar med att de kommer att hålla för lång tid framöver.
 
Nu börjar jag bli lite orolig över att mitt beslut att köpa ett par Lundhags syncro,kan vara helt fel. Efter att ha använt gore tex dojjor i 7 år och man är måttligt nöjd efter trasiga membran m.m

Håller verkligen inte nyare modeller av Lundhags mer än vad som påstås här?!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips