Vandring höga kusten

Hejsan!
Dags att börja planera inför sommaren och hade tänkt att I år ta mig till högakusten.

Har några frågor till er som varit där:

*Vart är finaste platsen att hyra stuga på? Har hört got om t.ex. nordingrå.

*Vart finner jag de bästa och finaste lederna med fin natur och bra utsikt?

* Är det någon stad som är värd ett besök(örnsköldsvik, kramfors etc)?

*Finns några smultronställen eller saker man måste se/göra?


Med vänliga hälsningar,
Jesper
 
Hej Jesper!

Höga kusten är fint och det finns mycket att se och göra.
Skuleskogens nationalpark är nog ett måste, där har du bland annat Skuleberget med fantastisk utsikt, du kan både klättra eller vandra upp på berget.

Sen har du Slåttdalsskrevan som man nästan bara måste se den med, finns också en liten grotta som kan vara värd en kik.
I skuleskogens nationalpark finns det flera fina övernattningsstugor man kan nyttja i mån om plats http://www.skuleskogen.se (här hittar du karta över lederna i Skuleskogen).

Utöver detta finns det andra sevärda platser i Höga kusten, till exempel Rotsidan, 4 km mjukt slipad kustlinje, Bönhamn fiskeläge (bevarad gammal fiskeby), Högbonden (fyrvaktarön) och Ulvön, finns säkerligen ännu mer sevärdheter men de här är det jag kommer på nu.
Nordingrå är superfint har dock ingen koll på boenden där.

I Övik har ni Fjällräven outlet, en given attraktion för den inbitne friluftsaren! :)

Finns också "gott" om Lo i Skuleskogen, har man riktig tur kan man kanske skymta dem.

//ea
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Nordingrå

Om du fastnar för Nordingrå, vilket jag tycker att det finns många skäl till, några har redan nämnts, men här får du lite fler tillägg:
Flera vandringsleder korsar genom Nordingrå och Nora-bygderna. Man kan göra det som flerdagstur eller välja mindre avsnitt. Höga-kusten-leden är den äldsta och längsta sammanhängande leden. Den mer nydragna leden som går under beteckningen Världsarvsleden har på många ställen riktigt fina avsnitt. Flera lönande dagsturer går upp på de fina utsiktsberg som finns i Höga kusten.
1) Själlandsklinten nära Själland (utsiktsbranter åt flera håll, man får gå upp på topp-platån och sen vandra ut till de olika stupen. Toppstuga finns. Markerad stig från minst 2 håll.
2) Stortorget vid Häggvik med Ångermanlands kanske mest fotograferade utsikt över avsnörd havsvik och en större havsfjärd inramad av typiska Höga-kusten-berg. Mabn startar i det kulturellt mycket intressanta Mannamine - helt klart värt ett besök i sig.
3) Valkallen i Nora nära Ångermannaälvens mynning ger en fantastisk vy över utloppet.
4) En kortare eller längre vandring från Bönhamn ut längs med klippstranden (söderut) ger fina vyer och vacker klippkust att njuta av.
5) Dalsberget (nära byn Mäland) och Ringkalleberget (nära Häggvik) och Högklinten (nära byn Mjällom) har också fina utsiktsplatser. Vid Ringkallen bör man också njuta av de kraftiga stupen dels åt NO och dels åt SV. Det stora stupet åt SV har bra klätterleder.
6) Flera av bergen här är s.k. sydbrantberg med väldigt frodig vegetation med många sydliga inslag. De rara växterna hittas i regel i de lite svåråtkomliga branterna strax nedanför själva bergsstupen. Det gäller bl.a. Ringkallen, men särskilt Omneberget som också är väl värt att ta sig upp på.

Flera strandavsnitt är präglade av klapper (klapperstensstränder). De kanske finaste områdena ligger på udden utanför Norrfällsviken. På flera ställen kan man hitta sådana gamla klapperstensfält högt upp på land, som tydliga märken efter den kraftiga landhöjning som skett och fortfarande sker här.

Det finns flera intressanta naturområden ur botanisk synvinkel att besöka: jag har redan nämnt Omneberget och Ringkallen, men väldigt fin flora hittar man också vid Halsviksravinen (också sydligt påverkad flora) och Villmyran (många av traktens orkidéer hittas här) (ligger nära Norrfällsviken.

Ytterligare ett populärt havsbad finns ute vid Norrfällsviken, stället heter Storsand. Rotsidan har redan nämnts, men det är också ett väldigt populärt tillhåll vid vackert sommarväder. Bästa sjöbadet ligger kanske vid Omnesjön - lite varmare vatten.

Kulturellt kan man nämna Mannaminne, de olika fiskelägena vid Bönhamn, Norrfällsviken, Barsta och då ska man inte missa de fina fiskekapellen! Inte så långt från Bönhamn nära Mjösjö kan man också hitta den fina Rövarhålan inuti ett jättestort flyttblock som spruckit upp. Uppifrån blocken har man dessutom mycket fin utsikt över havet.
Ett annat fint fiskeläge heter Näsviken, (nära Näsänget mellan Barsta och Bönhamn) och här finns också ett fint, långgrunt havsbad.

Har man tillgång till båt eller kajak så tycker jag att man ska besöka Storön och Ulvöarna och Mjältön, men bara att ta sig längs med de fina klippkuster som man hittar på ett flertal ställen är mycket givande.

Nere vid Härnösand finns Härnön med härliga havsbadet Smitingen med fantastisk sandstrand och där ligger inom nära räckhåll jättefina klippstränder också med bl.a. vackert formade strandgrottor - s.k. lökgrottor.
 
Senast ändrad:
Man behöver inte egen båt för att ta sig till Ulvön med flera öar http://www.ulvon.info/res-till-ulvon/med-kusttrafik/ och http://www.ornskoldsvikshamn.se/turlistor.html

När jag gjorde militärtjänst (lumpen) fick man inte tala om att man var på Hemsön då det var superhemligt. Numera är det inte någon militär kvar där och dom har öppet för visning av det som en gång var så hemligt http://www.hemsofastning.se/index.php?option=com_content&view=article&id=26&Itemid=53

Gamla bron över Ångermanälven Sandöbron som länge var värdes längsta enspannsbro är i mitt tycke värd att titta på.

Bron rasade när dom höll på att bygga den och 18 personer dog, men det blev en andra sidas notis för det var nog samma dag som andra världskriget bröt ut

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/mittnytt/70-ar-sedan-sandobron-rasade


Per
 
Är du i Örnsköldsvik kan jag rekommendera att du går en vandringsled som går uppe på Åsberget som ligger "mitt i stan" - GULA LEDEN. Den är rätt unik för att den ligger så nära stan, men samtisigt ger en härlig känsla av att vara ute i det vilda, med klipphällar och skog och fantastisk utsikt ner mot stan och havet nedanför. Ganska krävande dock vad jag minns, mycket stigningar, en del stegar och brant. Men väl värt mödan. Tror det är ungefär en 7-8 kilometer hela rundan.
 
Under påsk har jag besökt skuleskogens nationalpark - där snön försvunnit och stigarna var vandringsbara. Underbart landskap med enorma kontraster - i parkens inre blockstensfält och urskog, vackra tjärnar och välutrustade raststugor, på klipporna på bergen utsikt över havet och den kuperade kuststräckan - och sen nere vid havet ett helt annat landskap med skogen som stupar rakt ner i havet, ibland med långa stråk av smala sandstränder. Väl värt ett besök!
 
Får jag kapa den här tråden och också fråga?

Vi är några som ska ut och vandra i sommar. Pga närhet och billiga tågbiljetter verkar det nu bli höga kusten-leden. Verkar fint när jag läser om det! Inte lappländsk vildmark men en kan inte få allt antar jag.

Nån som gått och som vill skriva lite om den? Vi ger oss ut i augusti.
Lätt att få tag på vatten? Bra tältplatser? Och hur jobbigt är det - det står ju angivet "lätt" eller "krävande" men nån som kan fördjupa detta? Föreställer mig att det är mer lättvandrat än uppe i norr där bergen är högre, men har inte så mycket erfarenhet av detta område.

Vore toppen att få lite mer info att planera ut från. :)
 
Jag och min fru vandrade Skuleskogen-Önsköldsvik kristihimmelfärdshelgen. Kom hem idag. Det var rätt stor skillnad på krävande och lättvandrad led. Lättvandrad var inte så steniga och rätt så platta. Krävande var smalare stigar med mycket sten och rötter och ständiga höjdskildnader. När vi gick en krävande del regnade dessutom så vi var rätt trötta när vi kom fram till stugan. Vi gick strax över 5 mil. Det tog tre dagar. Första dagen i lugnt tempo. Andra och tredje dagen i snabbare tempo utan så mycket stopp. Slåtterdalsskrevan och utsikten från berget bredvid skrevan var mäktigt.
 
Terrängen är mer krävande än enkla fjällområden. Vatten går nog att få tag på om man inte är kräsen.
 
Det finns massor med bäckar med fint vatten hela vägen från skuleberget till Örnsköldsvik. På Naturumet vid skuleberget sa de att vissa delar av skuleskogen kunde vara uttorkade (de delarna närmare köpmanholmen) men vi drabbades aldrig av det. Men det regnade rätt mycket när vi var där.
 
Jag har hört att höga kusten-leden, förutom utanför skuleskogen, går väldigt mycket efter vägar. Stämmer det?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén