Vallatejp på vallningsfria skidor?

Vallningsfria turskidor är att föredra i nästa alla lägen, förutsatt att du inte ska ha dem som motionsskidor. Det finns några få fören då det är bättre med att sätta valla på ett par turskidor. Alla turskidor har enkelspann vilka egentligen inte anpassade för att valla. Står du med vikten på båda skidorna ligger hela skidans glid- och fästyta i snön och bromsar, ALLTID. Det gör även fiskfjällsbelagen, men fästvallan nöts sakta men säkert bort, i grovkorniga fören ganska fort, medan fískfjällsbelaget fortsätter att ge ett hyfsat bra fäste i ca 3-4 år.
Blir det allt för brant för att få fäste med vallningsfria skidor lägger man bara på en stighud. Att lägga en stighud på en skida som ska vallas innebär att du kommer få valla i stighudsklistret, men detta problem kanske är av mer teoretisk karaktär eftersom fästvallan sannolikt redan är bortnött.

Klistertape är den fästvalla som enligt min mening är det mest slitstarkaste fästvallan som tillverkas och därför att föredra på turskidor, om man nu har gjort misstaget att köpa ett par skidor utan fiskfjällsbelag.

Att man lagt klistertape på ett par vallningsfria skidor är ingen större katastrof. Snarare som att åka med både hängslen och livrem. Jag hade personligen inte lämnat tillbaka skidorna. Nöt bort klistret eller ta bort det med vallaväck om det bromsar alldeles för mycket, eller be dem ta bort det på butiken.

Om du ska använda skidorna huvudsakligen för motionsåkning skulle jag absolut välja en helt annan typ av skida (med dubbelspann) som är anpassade till din vikt och har två glidzoner och en fästzon som är till för att sätta fästvalla på.

MEN det finns ju ofta lika många människor som det finns åsikter. Det viktigaste är att du gör det som känns rätt för dig, och det du tror på.
 
Skulle inte så kategoriskt säga att vallningsfria turskidor är överlägsna vallningsbara. I isiga fören är vallningsfria skidor rent ut sagt dåliga, fästet blir allt för dåligt. Är skidorna också några år gamla så börjar fjällen bli slitna och blir än värre bakhala. I blötföre runt nollan med nysnö är de dock bra då det inte fastnar snö under belagen så lätt.

Glidet skulle jag säga är klart sämre för en vallningsfri skida i de flesta fören. En av de största nackdelarna är det satans vinande ljud som uppstår i hårdare före, bara det tycker jag diskvalificerar vallningsfria skidor.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Vad gäller dubbelspann eller inte, mina E109 har inte något som kan kallas dubbelspann.
Dem klämmer man med lite vilja ihop med en hand. De skulle kanske kunna sägas ha ett dubbelspann om jag hade vägt 40 kg.
Menar ni att era turskidor har en fästvallazon och att det går att föra ett pappersark under skidorna om ni står på dem med vikten fördelat på båda skidorna?
I så fall är det kanske dags för mig att byta mina gamla turskidor mot ett par nya! ;)
 
Menar ni att era turskidor har en fästvallazon och att det går att föra ett pappersark under skidorna om ni står på dem med vikten fördelat på båda skidorna?
I så fall är det kanske dags för mig att byta mina gamla turskidor mot ett par nya! ;)

Mina Amundsen är sådana.
Jag köpte vallningsbara för att få kortfellefäste. De går bra att köra vallat, men man bör bestämma sig i förväg för om det är en "vallatur" eller "Stighudstur"
 
Mina Amundsen är sådana.
Jag köpte vallningsbara för att få kortfellefäste. De går bra att köra vallat, men man bör bestämma sig i förväg för om det är en "vallatur" eller "Stighudstur"

kör också med amundsen med kortfellefäste. Har man smörat på valla men behöver stighudar så går det enkelt att sickla av det värsta av vallan innan man slänger på stighudarna.
vet inte hur det är med dubbelspann och sånt på mina. har haft dem sedan vintern 12/13.
 
Jag åkte upp till klätter- och friluftsbutiken Northstar på Dundret som säljer både längd-, tur- och alpina skidor för att få ett mer "objektivt" utlåtande om spannkurvan på ett par turskidor.
De repeterade bara det som jag skrivit i tidigare inlägg: Turskidor har enkelspann. Det går inte att jämföra dubbelspannet som ett par vanliga längdskidor har och som är gjorda för att ÅKA skidor på, (med en glidfas) med ett par turskidor som har en mjukt spann är anpassade för att GÅ på tur med.
De enda turskidorna som har ett lite styvare spann är Åsnens Amundsen enligt Northstar. Spannkurvan på ett par turskidor kan man jämföra med ett par barnskidor. Fästzonen ligger i och bromsar mest hela tiden.

Av denna anledning hävdar jag fortfarande att vallningsfri turskidor är den bästa kompromissen - trots sina brister i vissa fören. Sedan går det att valla ett par vallningsfria skidor också, om det nu skulle var grovkornig och isig snö. Tyvärr kommer man inte ifrån ett visst oljud från fästzonen.
 
Inget problem med stighudar och fästvalla. I alla fall inte burk. Bara att lägga huden över. Burkvalla och stighudsklister verkar över huvudtaget inte påverkas av varandera.
Klistervalla är en annan sak... Det funkar inget bra med stighudar.

Jag brukar kolla föret och kartan varje morgon när jag går på tur. Är det burkföre så är det ju bara att smeta på dagens burk. Är det klisterföre så får man välja - stighudsdag eller klisterdag. Är det mest flacka uppförsbackar under dagen så blir det klister, någon enstaka brant kan man ju saxa uppför. Är det någon rejäl brant uppåt under dagen då får det bli hudar, alltså inget klister under skidorna utan jag åker ovallat så länge det går och lägger sedan på hudar när det blir för brant.

När klisterföret behagar ge sig så tar man fram en skvätt vallaväck och börjar om på burk.

Mycket enkelt, optimalt fäste oavsett före och tyst. Allt till kostnaden av vikten av tre-fyra nästan slutanvända vallaburkar, en vallakork, en flaska toko sprayklister universal, en liten, liten flaska vallväck och en trasa. Och med valla kan man ju dessutom variera hur långt man lägger beroende på hur mycket man har i ryggsäcken.
 
Tackar!

Ber att få tacka för de svar och synpunkter som inkommit efter min fråga. Grejen är att frugan som är nybörjare nog klarar sig med den här "combon" . Hon är helt ny nybörjare och har som någon skrev både hängslen och livrem nu med denna combo. Lite glid har jag sett att hon ändå har. Bambi på is behöver kanske det här vi klagar inte utan accepterar köpet. Hade det varit mina egna skidor hade det varit en annan sak.
Det är alltså skidor med tejp, inte klassiska stighudar och vallningsfria skidor.
Tack åter till alla synpunkter.
PS jag måste återkomma med synpunkter kring dubbelspann och enkelspann och annat då det tydligen inte är helt enkla frågor.
Med vänlig hälsning,
Ted
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips