Vadarskor

Trots många års vandringar i Sarek har jag inte kommit
på någon bra lösning när det gäller vadarskor. Jag har
inte provat sandaler. Vilka är bäst?
undrar Majjen
 
sandaler....

Hejsan !


Jag använder TEVA-sandaler. Barfota i dessa och det går bra men vid långa passager blir det lite kallt förstås.Finns ganska billiga modeller, man behöver inte värstingmodellen för 900 kr med antibakteriellbehandlad fotdel.


När man kommer upp så är ju fötterna våta så de behöver torkas. Men använder man ullfrottéstrumpor så värmer de trots att de fötterna är aningen våta. Med våta bomulls-sockor så ökar radikalt risken för skavsår. Man kan då torka sockorna till kvällen i sovsäcken.


Vitsen med vanliga gympadojor har jag *mycket* svårt att förstå. Tunga dessutom förutom att de blir helt dränkta och tar lång tid att torka eftersom plösen är stoppad.De blir dessutom mycket tyngre när de är blöta.


MVH Mats Frank, Umeå
 

urban.norstrom@boliden.se (Urban)

Gäst
Skulle man..

kunna sy ett par lätta vattentäta vadarsockor (upp till skrevet) själv? Kanske i nått gore-tex material, pertex,cutan el. dyligt. Det som finns idag är ju lite väl tungt och otympligt.


/Urban.
 

Per

Gäst
Eller skulle man....

Varför inte ta med sig en rulle sopsäckar. Är vattentäta och fungerar utmärkt vid vad, vill man inte skräpa ner (och det vill man ju inte ) så kan man elda upp dem.
 

Anonym från gamla forumet

Gäst
Det va det dumaste !

Elda upp påsar utan att skita ner ?


Det va nog det dumaste jag har hört !


Mvh Åke
 
Untitled

En rulle sopsäckar???
Vad väger en rulle sopsäckar jämfört med ett par sandaler från TEVA eller Fjollraven? Ska du ta en ny sopsäck vid varje vad eller?
Lite miljömedveten får man lov att vara. I naturen eldar man aldrig skräp, möjligtvis toapapper, resten följer med hem.


/Johan
 

Gunnarh ()

Gäst
Untitled

Hej!
Har du provat att använda orienteringsskor. En enklare modell utan massa bonusfunktioner är lätt, torkar snabbt, greppvänlig etc. Det bästa är att det är en hel sko som skyddar foten bra vid steniga vad. Alla som har kilat ner sin sandalklädda fot mellan två vassa stenar vid ett trixigt vad för att få fäste kan nog förstå fördelarna.
 

PW

Gäst
Kängor/stövlar

Under de senasre åren har jag vadat i de kängor som jag går i. Jag har inte med mig några andra skor förutom klätterskor och dessa vill jag hålla torra. Genom att ta av sig strumporna och innersulorna, mkt viktigt, är dessa forfarande torra när man vadat klart. Bara att torka ur kängorna med en liten handuk, själv använder jag mig av en lättviktshanduk "pactowel någonting" lätt att vrida ut, och stoppa in de torra sulorna och vandra vidare. Lite fuktigt blir det men har du stövlar märks inte skillnaden och med ett par bra kängor, ev. i gore-tex, och bra ullstrumpor uppstår inga problem. Den stora fördelen är att du kan vada i rejäla skor och du slipper att ha flera skor med dig även om det är skönt att att slappa i sandaler då och då.
/ Peter W
 
Neoprenskor

Själv har jag använt sådana lågskaftade neoprenskor som kanotisterna använder och varit mycket nöjd med dem. Fastän vattnet rinner ner i skorna känns det ändå varmt om fötterna, trots att man vadar i glaciärälvar.En annan fördel med dem är att man kan gå någon kilometer med dem i sträck och sålunda klara av flere vad med samma ombyte.


En annan möjlighet är att använda en sorts högskaftade "galoscher" som kan dragas över vandringskängorna. Jag känner inte till vem som tillverkar dem.
MVH Tasso
 

per.buschka@tadco.se (Pär)

Gäst
Sandaler och vattentäta sockar

Jag har också haft problem med vadning,
framförallt då att det blir så himla kallt om fötterna. Så jag provar i år med sandaler och vattentäta Seal-Skinz-sockar som går upp till knäna. Tanken är att ha vanliga sockar under som värmer, och de vattentäta utanpå. Har ännu inte prövat "live", så jag vet inte om det funkar. Sockarna kan köpas bla genom www.globetrotter.de, kostar ca 300:-
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.