Vad gör jag för fel med tändstålet?

Remsor från mjölkpaket och liknande är utmärkta tände.
Inte helt miljökorrekt att elda plastad papp i skogen, det gör sig bättre i sopvärmeverk med rökgasrening.
Gör då hellre egna braständare, en rulle tidningspapper doppade i stearin (när du ändå stöper ljusen av gamla stumparna nu till jul) , eller en uppfluffad tampong (bra fuktsäker förpackning direkt från kartongen, men den brinner slut snabbare.
Eller näver från naturen själv - addera på med "kråkris" från en gran, så har du snart "vildmarksTVn" tänd.

/Patrik
 
Inte helt miljökorrekt att elda plastad papp i skogen, det gör sig bättre i sopvärmeverk med rökgasrening.
Gör då hellre egna braständare, en rulle tidningspapper doppade i stearin (när du ändå stöper ljusen av gamla stumparna nu till jul) , eller en uppfluffad tampong (bra fuktsäker förpackning direkt från kartongen, men den brinner slut snabbare.
Eller näver från naturen själv - addera på med "kråkris" från en gran, så har du snart "vildmarksTVn" tänd.

/Patrik
Mjölkförpackningen inehåller lite polyeten och polypropen. Det bildar bara koldioxid och vatten vid förbränning. Det kan ses som dåligt för miljön eftersom det är fossilt men det är ju "stearin"(som ofta inehåller paraffin) också (liksom gasol, bensin och fotogen till stormköket).

Äggkartong tycker jag är bra. Använder själv stearindoppade bitar då stearinet fuktskyddar dem bra och gör att de brinner lagom länge.
 
Stearin låter ju smart om man vill ta med sig färdigpreppat.

Kommer ni ihåg de där löjliga tändkottarna som märknadsfördes hårt för några år sedan? Ett par styckern för mucho dinero. En kompis och jag gillade tanken och gjorde egna. Tallkottar doppades i stearing och fick torka. De blev väldigt vackra som dekoration, men de brann inget vidare faktiskt!
 
 
Gammal tråd, i princip tidlöst ämne.
När det gäller just verktyget tändstål så har jag några reflektioner:

Det är en vanlig attityd att tändstål inte behövs för att man har tändstickor, tändare eller liknande. I mina ögon är detta ofta ett tankefel: man utgår ifrån ett ideal-läge. vilket inte känns rationellt ur riskperspektiv.

Jag har med tädsstål på vissa turer utöver både tändare och bra tändstickor för att saker förr eller senare går fel.
Att öva med sitt tändstål är självklart då man bör vara bekant med de verktyg man kan bli beroende av när något gått fel i verkliga livet. Dessutom upplever jag att träning med eldstål gör mig duktigare på den planering, den kunskap som krävs för att göra upp en beständig eld, t ex värmande, eld under svåra förhållanden. Använder jag normalt tändstickor eller tändare? Självklart! Använder jag tändstål tillräckligt för att behärska det som min nödutrustning? Javisst.

Många jag sett med en billig cigaretttändare eller en vanlig (självklart inte vattensäker) ask tändstickor har mycket dålig kunskap om att göra upp eld under svåra förhållanden ute i naturen.

Folk som skaffar sitt första tändstål tenderar till att skaffa ett i liten storlek. Jag har sett och testat tändstål som varit EXREMT små och rejält stora.
Den vanligaste storleken jag sett är på gränsen till för liten både när det gäller metallpinnen och skrapa. Är man kall blöt trött stressad och händerna inte fungerar som de ska, så är det idioti för de flesta att ha micro-sized eldstål.
En mycket erfaren person kan klara sig med en liten storlek, absolut, men generellt förbättrar oddsen med större verktyg. Man behöver ett så bra grepp som möjligt och mindre prylar både försvinna lättare och ha sämre effekt.
Det är en bra tumregel enligt egen erfarenhet och vad jag lärt mig av andra.

Olika eldstål är gjorda i olika material som har olika egenskaper. Vissa är riktigt dåliga och i värsta fall kan man ha köpt något online som kallas fire rod eller ferro rod men som är av oklar metall eller egentligen är till för att skapa tände med genom att skrapa av metall-flarn som i sin tur ändå måste antändas på något sätt. Har sett magnesiumbitar som kallats ferro rods men som egentligen enbart har gett möjligheten att skapa av magnesiumflarn. Ja, jag en kombination också, en bit magnesium med en inbäddad ferro rod (fungerar, men inte favoriten för mig i Sverige).

Hårdheten spelar också roll och ger olika för och nackdelar. Min erfarenhet är att där erfarenhet saknas blir det mycket svårare med ett hårt tändstål.

För vissa är det en jobbig upplevelse att inse att det nya tändstålet har en skyddande, hård, lackering som måste skapas bort. Av egen erfarenhet har jag också sett vad som kan hända med ett gammalt använt eldstål som inte har en skyddade lackering eller inte förvaras rätt. Mycket pulver blir det. Äldre eldstål kan också vara gjorda av helt andra metaller än de vanligt förekommande idag (därav av vissa förr kunde säga 'zircs' för de innehöll zirconium(!), inte ferrocerium.
Generellt uppfattar jag att ferro rods från Asien tenderar till att vara gjoda i en viss legering medan ferro rods från andra delar av världen är gjorda i andra legeringar. Resultatet tenderar att visa sig när det gäller hur mycket gnistor som skapas och hur de beter sig.
Väl värt att testa flera olika innan man görs sig beroende av en. Köpa en liten smal en från Kina för 19 kr som kanske knappt fungerar eller en betydligt större och dyrare från något annat land och från en specialiserad leverantör? De man ofta ser i Sverige, i stil med Light My Fire (100-150 spänn styck), upplever jag är okay, men inte de bästa. De är inte pyttesmå, men på gränsen och greppet fungerar sämre under dåliga förhållanden med dålig motorik i händerna.

Kan man anta svåra förhållanden så rekommenderar jag en något större ferro rod där man i förväg har skrapat bor skyddande lack och i förväg vet att det man skrapar med fungerar så bra som möjligt. Vissa skrapor jag testat kändes undermåliga både gällande ergonomi och effekt. Med en väl vald kniv av rätt sort som också har en skarpslipad kant på en del av ryggen så har man ett bra alternativ så länge man har just den kniven.

Att ha eldstålet utanpå knivslidan upplever jag själv inte är lika bra som det möjligtvis kan se bra ut vid en första anblick. Det är svårare att skydda dom mot fukt och allt eftersom eldstålet använts blir det tunnare och sitter inte lika bra längre i hållaren. Har tittat på och testat flera eldstålshållare till knivslidor och de flesta är mycket enkla. En bra lösning är att ha en snodd i eldstålet som spänner fast det i hållaren. Vissa knivslidor med "inbyggd" hållare har eldstålet upp och ner vilket känns tveksamt med tanke på att det bara är passformen på ett nytt eldstål som håller fast det i hållaren.
Har själv fastnat i att ha eldstålet i en byxficka snare än på knivslidan, men visst, allt som fungerar är bra. Även om min kniv fungerar bra med eldstålet så dissar jag inte en skrapa som jag också vet fungerar bra.
Det är en bra, om något avancerad, övning att testa göra upp eld med sin svaga hand, t ex vänsterhanden om man är högerhänt samt kyla ner händerna med flit innan. Öva detta under säkra, planerade, förhållanden dock.
Det finns eldstål som mycket väl går att använda med en hand, men den jag provade kändes inte direkt robust och nej, det var inte lätt. Prova att tända en tändsticka men en hand, inte självklart lätt det heller, speciellt inte om man är stelfrusen och har tre stickor kvar i asken.

När det gäller vanliga fel rörande material, planering/förberedelse så har andra tagit upp det mesta redan tror jag. Det finns också många bra tips om själva antädningen med ett eldstål.
 
Jag brukar ha med två tändsticksaskar, vattentätt packade, på olika ställen i packningen. Eller kanske en ask + tändare. Tändstål verkar vara lite av en modegrej nu, och det är väl bara att ta med och testa om man vill krångla till det :)

Såg för övrigt en bushcraft video av en snubbe som gick ut i skogen med bara några vassa flintstycken som verktyg. Tillverkade sen en bågdrill från scratch mha flintan och bara mtrl från skogen, och fixade så småningom en eld, men det tog ett tag.
 
Jag är nog sjukligt envis ibland. Håller visserligen med om att de verkar vara en modegrej med tändstål, gissningsvis på grund av en rad olika tv-shower som är mer eller mindre reality shower och ibland är tävling och ibland inte.

Då jag sovit ute med varken sovsäck eller tält med snö men inte tillräckligt med snö där det var stort allvar med varje tändsticka i den nästan tomma asken så - öh - brinner jag lite extra för ämnet. Det är också tråkigt med alla de som far illa ute i kylan och i vissa fall faktiskt avlider. Det finns fall där folk dött för att de inte klarat att göra upp en värmande eld, inte haft tändstickor eller haft tändstickor men ändå inte lyckats. En tändsticksask kan öppnas fel så tändstickor hamnar där man verkligen inte vill att de hamnar. Ask och tändare kan krossas och läcka (vissa tändare läcker ju ändå över tid vilket kan bli en överraskning för ickerökaren som lagrat tändaren en längre tid). Rädsla, hunger, stress eller "otur" kan ställa till det.
Folk har frusit ihjäl även i Sverige i moderna tid. Tänker inte ge exempel men det finns en del väl dokumenterade fall, i andra fall handlar det nog mer om "försvinnanden". Har kollat in hur många som anmälts försvunna och i vissa fall hittats döda eller skadade av exponering. Det var förvånansvärt många.

Att med hjälp av ett bra eldstål mer eller mindre tvingas lära sig göra upp eld under svåra förhållanden kräver lite tid och kärlek, men att bara ta med sig ett eldstål och lära sig tända en eld under ideala förhållanden med perfekt material och situation i övrigt, det är inte krångligt alls egentligen. Eldstålet väger ju knappt något alls, tar ingen plats, går inte plötsligt "sönder" och tar i praktiken inte slut heller för de flesta.
Som med all nödutrustning bör man träna med detta verktyg om man har det.

Om jag inte minns fel så är det idag inte ovanligt att man i försvarsmakters överlevnads träning får träna på just eldstål men att man numera INTE bryr sig om att träna med stenar, pinnar (friktionsvarianter) etc. då även en expert kan misslyckas under mindre ideala förhållanden. Någon får rätta mig om jag har fel.
 
Jag tänker att om man är ute i naturen ska man inte behöva eld för att överleva. Mycket måste ha gått fel innan det är just möjligheten att göra upp eld som avgör om man kommer överleva eller ej…
Som nödutrustning ingår iaf inte tändstål på min lista. Skulle gissa att tre askar tändstickor i varsin ziplock på olika platser i packningen väger mindre än ett normalt tändstål.
Som flera varit inne på är det kanske tillräckligt stor utmaning att finna något som är tillräckligt torrt att elda när man verkligen behöver det.
Men visst, ju mer kunskap man har, desto större överlevnadschans så det skadar förstås inte att kunna göra eld med tändstål 😄
 
Om man ska krångla (men ha kul!) med eldstål av modernt snitt - så ska man komplettera
med en rejäl magnesiumstång att hyvla spån ifrån i en rejäl hög. När den spånhögen tar
eld så får man fart på det mesta som är någorlunda torrt nog för att kunna ta eld...
Magnesium brinner vid nästan 3000 grader C, inte mycket som inte tar eld då.

De rejälaste magnesiumstavarna jag stött på är de som Tac-Up Gear säljer, de är 127 mm
långa och 20 mm i diameter. Kostar 139:00, väger 72 gram - och lär räcka för en livstid...
/Odd
2024-02-10 19;20 _IMG5119_DxO+Odd_small.jpg
 
Jag tänker att om man är ute i naturen ska man inte behöva eld för att överleva. Mycket måste ha gått fel innan det är just möjligheten att göra upp eld som avgör om man kommer överleva eller ej…
Som nödutrustning ingår iaf inte tändstål på min lista. Skulle gissa att tre askar tändstickor i varsin ziplock på olika platser i packningen väger mindre än ett normalt tändstål.
Som flera varit inne på är det kanske tillräckligt stor utmaning att finna något som är tillräckligt torrt att elda när man verkligen behöver det.
Men visst, ju mer kunskap man har, desto större överlevnadschans så det skadar förstås inte att kunna göra eld med tändstål 😄
Bra där att ha tändstickorna på olika platser i packningen. Antar att du menar att du inte har alla i t ex ryggsäcken.
Finns de som sett sin huvudsakliga packning, som ryggsäck, flyta/forsa bort. Minns en person som hade med sig väldigt mycket tändstickor och flera tändare i sin ryggsäck men inget på sin person.

Jag tänker inte här på normalfallet utan mer på när saker går rejält fel.

- Ständig rörelse. Kräver energi och lite viljestyrka. Kan fungerade även under svåra väderleksförhållanden men kanske inte mer än 1 natt i rad. Har man brutit benet så blir jobbigt.

- Sovsäck (normalt det bästa alternativet tycker jag). Kan fungera dåligt om du är skadad (brutet ben eller arm t ex) och blixtlåsen inte går långt ned. Isolerar bara den värme du har med dig, tillför inte värme. Kan fungera dåligt tillsammans med öppen eld. Kräver i vissa lägen mer skydd mot nederbörd och/eller extra isolering mot marken.

- Värmande Eld. Mycket svårare att få igång en värmande eld i svåra förhållanden än många tror, oavsett vad man tänder med. Min personliga erfarenhet är också att det är vanligt att underskatta mängden bränsle som krävs för en värmande, beständig eld.
Är man själv och övernattar får man räkna med att sova sämre då man sannolikt inte lyckats göra en eldstad som sköter sig själv hela natten.

Många visar upp hur man gör upp en eld, men väldigt få tar upp hur man släcker eller helt enkelt låter bli att tända... Egentligen känns öppen, värmande eld ofta överskattat och kanske brandfarligt ute i naturen på sommaren, men just i överlevnadssituation kan det betyda mycket. Att ha mycket av samma princip känns då sämre än att ha något av flera principer, d vs helt olika sorters sätt att tända en eld. Om den princip man satsat allt på inte fungerar så spelar det kanske inte någon roll att ha mer av den.
 
"Mycket måste ha gått fel innan det är just möjligheten att göra upp eld som avgör om man kommer överleva eller ej…" Sant, men överlevnad är mycket situationsrelaterat och all eld handlar inte om en värmande eld.

Rent vatten... Har du inte rent vatten att dricka får du snabbt en nedåtgående spiral. Visst, tuffa grabbar och tjejer dricker allt och kokar aldrig sitt vatten ute, men det krävs inte jättemycket för att det inte finns något dugligt dricksvatten precis där och då eller snö/is att smälta. Dricka för lite är vanligt, men din mentala och fysiska prestationsförmåga minskar hastigare än du tror och det är inte riktigt vad som behövs i en redan dålig situation.
Allt är inte klara fjällbäckar och rena sjöar ens i Sverige. Föredrar själv att koka vatten även om jag också har med mig vattenreningstabletter på vissa turer.

Att göra en eld för rök kan göra att du hittas i tid.

"Jag tänker att om man är ute i naturen ska man inte behöva eld för att överleva.". Inlägget var under "Överlevnad" vilket jag associerade mer med överlevnad i en nödsituation än "leva" friluftsliv.
Min erfarenhet är att man inte alltid kan styra omständigheterna och "tycka" att man inte behöver det ena eller andra för att överleva. Meningen känns bakvänd. Om du istället utgår ifrån att en överlevnadssituation uppstår när du är ute i naturen kan saken ses i ett annat ljus.
Det handlar inte om att behöva eld för att "överleva" i termer av att vara ute i naturen, inte kortvarigt i alla fall. Långvarigt? Jo tjena, lycka till.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg