Vad äter ni med?

När jag knycklat ihop en titansked i ett halvt paket glass återgick jag till rf långskaftad sked.
Till ragun och gröten rör jag med den oxså.


go tur
 
Senast ändrad:
Vi är oftast två som går och då brukar en av oss äta direkt ur grytan (med grytmysare av liggunderlag runt) och en ur en 1L glassförpackning av PP-plast (Ängelholms Glass) också den med isolering av liggunderlag. Vikt: 80 g inklusive lock och isolering

Liggunderlaget är limpistollimmat i skarvarna och sen förstärkt med (vit) "silvertejp" av hög kvalitet (Gorillatejp).

Isolerad mugg för både vatten till matten och kaffe/te är en torkad lök burk, även denna med lliggunderlagsisolering. Vikt 41 g inklusive lock och isolering.
Blev inspirerad av detta inlägg: https://www.utsidan.se/forum/showpost.php?p=811856&postcount=249

Som bestick brukar Sea To Summit's Alpha Long Spork användas. En smörkniv i trä brukar användas för att röra i botten av grytan under tillagning och för att kunna skrapa disken innan den diskas i vatten. Vikt: 12 g.
 

Bilagor

  • photo6015108518912307973.jpg
    photo6015108518912307973.jpg
    106.3 KB · Visningar: 145
  • photo6015108518912307975.jpg
    photo6015108518912307975.jpg
    43.8 KB · Visningar: 144
  • photo6015108518912307976.jpg
    photo6015108518912307976.jpg
    30.8 KB · Visningar: 145
Vilken bra tanke! Jag ser det framför mig men du får gärna fixa en bild :)

Jag hade en hastigt ihopslarvad prototyp som varit bra nog hela förra året. Men när jag skulle fota den fick jag äntligen tummen ur och gjorde en ny, bättre version, och tog lite bilder. Då det inte är strikt något man äter med så gav jag den en egen tråd:
 
Ska jag äta ur påse blir det en lång sked som är gjord för detta ändamål. På kulinariska turer använder jag kungens gamla sked och gaffel, kniven mämnas hemma. Maten avnjuts ur min burk med lock som rymmer ca 1L och också används för att mjuka upp lunchnudlarna.

Som kåsa använder jag en isolerad plastmugg med lock som rymmer 5dl. Praktiskt och nödvändigt om man vill dricka nybryggt kaffe med minsta besvär.

Ett exotiskt alternativ till kungens bestick är den finska motsvarigheten där skeden och gaffeln sitter ihop med en nit. När utrustningen är utfälld ser den ut som en modern spork med gaffel och sked i varsin ände.

Den levde ett undanskymt liv i en flyttlåda tills jag förstod att den får plats i mitt Trangia 27 där den numera har hälsan.

//J
 
Spork = skräp. Har aldrig fattat varför folk envisas med dem förutom att friluftsbutikerna ger bort dem som reklam...

Vanlig udda matsked i RF som köpts på loppis funkar utmärkt till nästan all sorts mat. Slidkniven delar maten i bitar om nödvändigt. Som gaffel täljer man till två enkla ätpinnar och äter på asiatiskt vis.

Vikkåsa till dryck
Kåsa till tallrik (ja eller "torrpåsen" då typ frystorkad turmat - påsen kan återanvändas och exempelvis koka havregrynsgröt i på samma sätt).

Allt ovan innebär lite eller ingen disk, ingen större miljöpåverkan och inte en massa i onödan att släpa på.
 
På flerdagstur har jag långsked av titan. All maten är frystorkad, egentorkad eller bara torkad, gräddad i grytmysare med olja o vatten. Beroende på kök så har jag ingen kåsa/kopp. Kör jag exempelvis GSI minimalist eller Evernew Ti stove dricker jag ur kastrullen. Kör jag kaffepanna trangia 27, oavsett bränsle/kök, titankopp. Äter ur ziplockpåse.

På dagstur oftast militärens campingbestick. Tallrik antingen rostfritt, titan eller aluminium och kåsa eller titan-mugg. När regeringen hade som mest bråttom med att tömma mob-föråden, kostade bestickknipporna 5 kr styck. Jag investerade 30 kr i oanvända bestick tillverkade av Norstaal. Tycte det var lite lustigt med märkningen, de tre kronorna och Norstaal Norway.
Det händer att Primus titanbestick åker med i stället.

Pulka, kajak eller cykel är inte så viktkänsligt så där blir det oftast som på dagstur. Även maten är mer som vanlig mat

/John
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.