Utan kök?

Jag undrar om någon lättpackare någonsin har funderat på att spara vikt genom att vandra utan kök/kokkärl/bränsle?
Eller är det en alltför frånstötande tanke att bara äta macka och kall müsli under en flerdagars sommarvandring?
 
Macka och müsli???

MRE funkar ju utan någon yttre värmekälla, några av 'pinnhögarna' kanske vet om det är funkis för friluftsliv.


valdemar
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Det går naturligtvis utmärkt, det är ju mycket populärt med NCHF-diet (ingenkolhydrat och högfet diet) numera . Och till matolja + proteinpulver behövs ju ingen värmning.
 
Mre

innehåller såpass mycket vaxad wellpapp att en företagsam lätt kan värma kaffevattnet på städningen efter måltiden. Smaken och upplevelsen talar vi helst inte om....
Men i skogen går det fint att leva med öppen eld, länge.....släck bara efter er.
 
innehåller såpass mycket vaxad wellpapp att en företagsam lätt kan värma kaffevattnet på städningen efter måltiden. Smaken och upplevelsen talar vi helst inte om....
Men i skogen går det fint att leva med öppen eld, länge.....släck bara efter er.

Hmmm...En eld till frukost + en eld till lunch + en eld till middag och ytterligare en för nattamackan...

Vilken skog?


valdemar
 

avslutad210712

Gäst
Vadå bara macka och musli? Om man torkar maten själv så är det inga som helst problem att äta torkad köttfärs utan tillagning och inte heller torkad souvas. Däremot blir torkad fisk lite väl tuff. Sen kan man komplettera med Uncle Bens Snabbris som också går att äta utan tillagning. Visst blir det lite enahanda men det går om man vill skippa kokgrejorna.
 
Koka kaffe utan eld

Funderar man på att strunta i köket kan det vara bra att veta att kaffe inte behöver kokas:

"Eftersom de värdefulla beståndsdelarna i rostat kaffe är lättlösliga även i kallt vatten, är det möjligt att "koka kaffe" i kallt vatten. Om man låter finmalet kaffe stå och dra i kallt vatten någon timme och rör om då och då, får man en dryck som inte är särskilt dålig. Men då detta tar bra lång tid, och då man ju helst dricker kaffet varmt, är det lämpligare att använda hett vatten." (H. Gyllensköld: Konsten att laga mat)

För den som vill prova förutsättningslöst.
 
Precis

Suntea har väl mången Sydväst farare prövat på, inte oävet. Men vintertid blir kallkaffet väl solitt...

Risken att fastna nere vid pinnplockning är inte överhängande förutsatt att du kommer ner....;-)
 
Ris räcker gott till matlagnin, även på kalfjället

Jo, men då blir det fel. Pinnar väger väl mer än ett kök?

Dessutom, och med ålderns rätt är det lätt hänt att man fastnar i nedböjt läge.


Hulken

Med lite övning behöver man oftast inte bära med sig bränsle alls. Det räcker med ett mindre förråd av näver. Kråkris, dvärgbjörk och ljung räcker bra för att koka lite vatten. Oftast behövde jag inte mer än ca 10 minuter för att samla bränsle på kalfjället (Även när det regnat hela dagen.).
Det behövs inga skogar för att koka mat. Med en bushbuddy räcker det ofta med två -tre nävar småpinnar för att få ett kok. Högalpin terräng kan vara lite svårare. Att bära några hundra gram ved då och då är heller inte så betungande.

Egentligen tycker jag att det är konstigt att vi finner det här förvånande. Samerna har ju överlevt utan kök i fjällen i flera hundra år. Dock är det ju så att det krävs en del övning, men det är ju också det som är det roliga tycker jag. Vari ligger tillfredställelsen att lyckas koka vatten på ett gaskök?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips