Totalt idiotsäkert tält som kan sättas upp av totala nybörjare?

Jobbar som fritidsledare och vi lånar ofta ut tält till tonåringar/unga vuxna som ger sig ut och campar och frilufsar på egen hand med stor entusiasm men tyvärr katastrofala följder för våra dyra tält som möglar, förlorar stänger och pinnar, och slits orimligt hårt på alla möjliga sätt. Därför ska vi nu skaffa speciella tält för utlåning och behålla de dyrare tälten tills aktiviteter då vi ledare är med.

Behöver tips på 3- eller 4-mannatält som är tänkt att användas av ungdomar som aldrig sett ett tält innan, och som ska kunna sätta upp det själv antingen intuitivt efter lite klurande eller efter att t ex ha sett en youtube-video på hur man gör.

Tältet behöver alltså:
-Ha så få delar som möjligt
-Vara så slitstarkt som möjligt som det går inom prisgruppen
-Vikt inte noga men inga blyklumpar
- Funka för normal camping och palla vind och regn. Även fjällturer, behöver dock inte va totalt 100% stormsäkert a la Hilleberg.
- Kupoltält för att underlätta uppsättning
- Pris ca 2000-5000kr vore optimalt. Ska köpa in 5-6 stycken.

Har funderat mkt på om inner- och yttertältet ska sitta ihop vid montering eller ej. Å ena sidan underlättar det mkt för ovana tält-uppsättare, å andra sidan brukar det i vårt fall betyda att om instruktionen att torka tältet efter användning når fram så blir det aldrig isärtaget innan torkning (eller kanske inte behövs? hur gör folk?). Även om vi ledare kan ta isär och torka när vi får tillbaka tältet, så blir det alldeles för mkt arbetstid som går till detta om tältet lånas ut många ggr.
Tält där man sätter upp först inner, sen ytter är ju ytterligare ett moment att tänka på men kanske inte så svårt ändå.
Eller ska vi satsa på ett enväggs-tält?
I o m att dom är nybörjare så kommer dom inte tänka på ventilation etc utan bara smäcka upp tältet på enklast möjliga sätt och sen använda det.

Vore intressant att höra hur andra fritidsledare, scoutledare, hyrshoppar etc tänker kring detta.
 
Enkelvävstält gick ju bra de första 25åren så varför inte.
Att vid torkning ha tillgång till torkvind eller tälttork är inte alla förunnat, själv har jag lärt ut vård efter hemkomst avlägsna löv, gräs och jord, torka delat, luftigt upphängt, ventilerat tills torrt, glöm inte tältspik och stänger. 12, 20 och stabstält kräver tälttork eller torkvind. Men de tål mycket. Tält 8 är IMHO för lågt. Men eldtält är utmärkta på vintern.
 
Senast ändrad:

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Skulle nog fundera på ett tunneltält med innertält som sätts upp tillsammans med yttertält. Det är en ganska enkel konstruktion, ett fåtal tältstänger som brukar vara färgkodade. Slarvar man med att torka av sakerna eller inte har möjlighet till det så kommer vilket tält som helst att bli rätt ofräscht så ni får nog planera in att verifiera att det är torrt och ev. hänga det på tork efteråt. Låter framför allt som lite utbildning i samband med att de lånar tält vore en bra investering om saker skadas, förloras och slits onaturligt mycket.

Alternativt så köper ni in ett större gäng billiga tält och bara accepterar att ni får slänga ett då och då...
 
Här är ju ett ganska idiotsäkert tält i lågt pris.


Men på fjället, i vind och regn så finns det väl inget tält som inte kräver att man använder "stormlinor" på ett korrekt vis.
 
Bivvys för karpfiske är som stora parasoller. Rekommenderas för fummelpellar. Dock tunga. Tror fiskekompaniet i lund säljer. Och karpfiskebutiken.
 
Jag tänker mig att om man både vill ha ett så enkelt tält som möjligt - med så få delar som möjligt - och som inte är jättetungt kanske man inte ska gå på i kupolspåret? Samtidigt - för att undvika orimligt slitage kanske det kan vara bra med ett tält som inte är lågt och/eller bökigt att ta sig in/ur för tältovana?

Kan möjligen något slags tält-tipi eller lavvuu eller så vara något, möjligen? De behöver ju bara en mittstång och inte en massa bågar och några få tältspikar (som ofta dessutom kan improviseras fram av grejer i naturen, ifall någon försvinner). Dessutom lätta att laga med reparationstejp om det skulle bli någon form av slitageskada i duken?

Jag såg en här som inte var jättedyr, men som verkar prisvärd? https://rodastjarnan.com/talt-och-mat/lavvu-lattviktstalt-for-taltkamin-olivgront-44322

Den verkar dessutom kunna kompletteras med något slags kamin om man tänker sig vara ute på vintern, t.ex.

Kan det vara något?
 
Det vanliga är ju att vid uthyrning/utlåning av tält så köper man in kvalitetstält som är att lita på och relativt enkla att sätta upp, men de kostar ju en del, men man får vad man betalar ! Ungdomar läser sällan manualer eller instruktioner, ställ krav på att det är obligatoriskt att läsa detta ! Samt att de får ersätta saknade tältpinnar och skadade bågar eller andra skador på duken. De flesta som har dyra kvalitetstält sätter upp tältet vid hemkomst och låter det torka samt städar ur det. Vid utlåning/uthyrning blir det ett problem. Tror nog att de flesta ungdomar som har ett seriöst intresse för natur och fjäll sköter sig bra.
 
Själv har jag sovit i allt från avancerade fjälltält till billiga festivaltält. Det senare fungerar förvånansvärt bra om det handlar om enstaka övernattningar när det inte blåser storm.
 
Jag har sovit under lämpliga husvagnar på campingplatserna, det "fungerar förvånansvärt bra om det handlar om enstaka övernattningar när det inte blåser storm.":sleep:
Som alternativ till annat "tak över huvudet".

Det behövs sällan mera (men det är inte en bra strategi på fjället eller långt ut i skogen).
 
Själv har jag sovit i allt från avancerade fjälltält till billiga festivaltält. Det senare fungerar förvånansvärt bra om det handlar om enstaka övernattningar när det inte blåser storm.

Överlevde flera tonårssomrar i svenska fjällen i festivaltält. Inte optimalt men hade inte råd med mer då. Ett var riktigt döligt, finfördelade regnet istället för att hålla det ute.
 
Tältkåtor är ofta oömma. Hyfsat lätta att torka inomhus också om man har en lokal med hyfsad storlek.

Kolla med scoutkårer vad som funkar för dem.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips