Torkade gröna tomater!?
- Trådstartare Rodluvan
- Start datum
Mögel
Om de möglar under tiden du torkar så beror det på att torkningen är alltför långsam.
Om de möglar efter att de är torkade så beror det på att det alltför mycket vatten kvar, det är viktigt med bra luftcirkulation när man torkar. Vanlig ugn är inte så bra, det blir för dålig luftcirkulation, varmluftugn eller annan tork utrustning är bättre. Tomater ställer också större krav på utrustningen eftersom de innehåller så mycket vatten.
Läs gärna mera i Sigri Sahlins bok "Torkning av bär, frukt, grönsaker, svamp och örter", finns på bibliotek och om man har tur på antikvariat.
Om de möglar under tiden du torkar så beror det på att torkningen är alltför långsam.
Om de möglar efter att de är torkade så beror det på att det alltför mycket vatten kvar, det är viktigt med bra luftcirkulation när man torkar. Vanlig ugn är inte så bra, det blir för dålig luftcirkulation, varmluftugn eller annan tork utrustning är bättre. Tomater ställer också större krav på utrustningen eftersom de innehåller så mycket vatten.
Läs gärna mera i Sigri Sahlins bok "Torkning av bär, frukt, grönsaker, svamp och örter", finns på bibliotek och om man har tur på antikvariat.
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Du försöker väl inte torka dem HELA? Det är nog nämligen dömt att misslyckas. En av grundreglerna när man torkar är STOR YTA, d.v.s. det som skall torkas skall skivas eller strimlas tunnt så att det blir så stor yta som möjligt som vattnet kan dunsta från. Skalet på de flesta bär (och jag antar att tomaten räknas som ett bär även om vi kallar den grönsak
hindrar effektivt avdunstningen så det minsta man måste göra är nog att dela dem i halvor.
(När det gäller tomater bör man dock inte skriva dem FÖR tunnt eftersom de går sönder så lätt, men 4-5 skivor av en tomat torde vara lagom.)
(När det gäller tomater bör man dock inte skriva dem FÖR tunnt eftersom de går sönder så lätt, men 4-5 skivor av en tomat torde vara lagom.)
Hela?! hihi...
nejdå, du kan vara lugn..så pass mycket vet jag om torkning, att hela tomater skulle vara ett vansinne att torka!!
Men jag har provat ett antal gånger, och då gjort ungefär 5 skivor. Varken ugn eller på myggnät med motorvärmaren under fungerar... (kan bero på att motorvärmaren snart klibbar igen av tomat-klegg som ramlat ner i den!
)
nee, skämt å sido, tomater måste ju gå att torka, man kan ju trots allt köpa sådana. Jag ska prova igen, skam den som ger sig!
Men det är helt klart så att tomater har någon sorts inbyggd försvarsmekanism mot uttorkning. Fast hur de kan föredra Mögel-döden är för mig ännu en gåta!
tackar för svar
Luvan
nejdå, du kan vara lugn..så pass mycket vet jag om torkning, att hela tomater skulle vara ett vansinne att torka!!
Men jag har provat ett antal gånger, och då gjort ungefär 5 skivor. Varken ugn eller på myggnät med motorvärmaren under fungerar... (kan bero på att motorvärmaren snart klibbar igen av tomat-klegg som ramlat ner i den!
nee, skämt å sido, tomater måste ju gå att torka, man kan ju trots allt köpa sådana. Jag ska prova igen, skam den som ger sig!
Men det är helt klart så att tomater har någon sorts inbyggd försvarsmekanism mot uttorkning. Fast hur de kan föredra Mögel-döden är för mig ännu en gåta!
tackar för svar
Luvan
Torka tomater
Det bör gå bra att torka. Skär tomaterna i ganska tunna skivor och lägg dessa på ett oljat bakplåtspapper. Kör sedan varmluftsugnen på ca 40 grader.
Om detta misslyckas så gå över till krossade tomater. Det går utmärkt. Jag har torkat ett flertal gånger ett helt paket. (½ liter el. 500 gr)
Eftersom det innehåller en del fruktsocker blir det som ett gelantinlager. Detta har jag sedan skrpat upp från plåten. Klippt i bitar och där efter kört ner allt ihopa i mixern.
Resultat: 40 gr konsentrerade krossade tomater. Ta lite det ÄR starkt.
Ingvar
Det bör gå bra att torka. Skär tomaterna i ganska tunna skivor och lägg dessa på ett oljat bakplåtspapper. Kör sedan varmluftsugnen på ca 40 grader.
Om detta misslyckas så gå över till krossade tomater. Det går utmärkt. Jag har torkat ett flertal gånger ett helt paket. (½ liter el. 500 gr)
Eftersom det innehåller en del fruktsocker blir det som ett gelantinlager. Detta har jag sedan skrpat upp från plåten. Klippt i bitar och där efter kört ner allt ihopa i mixern.
Resultat: 40 gr konsentrerade krossade tomater. Ta lite det ÄR starkt.
Ingvar
Äntligen!!!
Nu har jag fått till det!
Jag tog motorvärmaren, och ställde den så att det blåste på skivorna (ca 4-5/tomat). Fixade allt på lagomt avstånd (så det inte blev för varmt), i ett luftigt rum.
Sen räcker det med en dryg natt och vips, torkade tomater!! =)
Bockar och bugar till alla som hjälpt mej! och hur är det egentligen med dessa "soltorkade" tomater? Jag hoppas någon vet...
Hälsningar Sara
Nu har jag fått till det!
Jag tog motorvärmaren, och ställde den så att det blåste på skivorna (ca 4-5/tomat). Fixade allt på lagomt avstånd (så det inte blev för varmt), i ett luftigt rum.
Sen räcker det med en dryg natt och vips, torkade tomater!! =)
Bockar och bugar till alla som hjälpt mej! och hur är det egentligen med dessa "soltorkade" tomater? Jag hoppas någon vet...
Hälsningar Sara
soltorkade tomater
Soltorkade tomater torkas i solen, men knappast på nordligare breddgrader! I soliga och varma läder (typ Italien)är det knappast några problem att få tomaterna torra och fina!Jag tror att man dessutom tar bort kärnorna och bara torkar "köttet". Någon som bor i Italien kanske vet bättre?
Mvh Inkan
Soltorkade tomater torkas i solen, men knappast på nordligare breddgrader! I soliga och varma läder (typ Italien)är det knappast några problem att få tomaterna torra och fina!Jag tror att man dessutom tar bort kärnorna och bara torkar "köttet". Någon som bor i Italien kanske vet bättre?
Mvh Inkan
Sol , tomater
Har lagt märke till att ordet sol- gärna lággs till i svensk reklam: solmogna apelsiner etc (var och hur mognar de annars?). Tvivlar emellertid pà att man i Italien soltorkar tomater industriellt?
Här kommer ett kul skámt pà temat fràn mitt soliga land, Spanien (bara kul om man kan just det spràket, tyvärr..):
El telón del escenario se abre; allí hay tres Guardia Civiles; de repente viene un hombre y les prende fuego.
¿Cómo se llama la película?
- ¡Toma! Tres verdes fritos.
MVH /Mats
Har lagt märke till att ordet sol- gärna lággs till i svensk reklam: solmogna apelsiner etc (var och hur mognar de annars?). Tvivlar emellertid pà att man i Italien soltorkar tomater industriellt?
Här kommer ett kul skámt pà temat fràn mitt soliga land, Spanien (bara kul om man kan just det spràket, tyvärr..):
El telón del escenario se abre; allí hay tres Guardia Civiles; de repente viene un hombre y les prende fuego.
¿Cómo se llama la película?
- ¡Toma! Tres verdes fritos.
MVH /Mats
Liknande trådar
- Svar
- 2
- Visningar
- 297