Torkad svamp

Lömsk flugsvamp är inte ful som stryk heller tycker jag men likförbaskat giftig (dödsfall nyligen som ni nog hört).

Följdfrågan är alltså: kan man med säkerhet se på svampen att den är okej?

Gå en svampplockningskurs, kolla med tex ABF om dom har kurser eller följ med vänner som redan vet hur man plockar. Plocka aldrig svamp om du är osäker.

Angående torkning läste jag i en bok att man bör ha torkat svampen inom 24 timmar, jag minns dock inte om det bara hade med smaken att göra eller bakterietillväxt. Ska se om jag hittar boken och kolla ordentligt.
 
Nja, det där sambandet mellan näringsvärde och/eller energiinnehåll och tillväxt av mikroorganismer är inte fullt så enkelt. Det vet alla som sett alger växa till sig i vatten, som ju innehåller i princip ingen näring alls (nåja, en smul kan ju finnas om det inte är destillerat...). Däremot stämmer det att olika bakterier gillar olika mat. De gillar också olika livsmiljö. Det är en av anledningarna till att nötkött, som har ganska god hållbarhet (fint kött hängmöras i en tio dar eller så, kyligt dock) inte ska förvaras i tight plastpåse. Då kan det komma anaeroba bakterier (alltså sådana som lever i syrefattiga miljöer) i och det är inte alls bra. Det gäller för övrigt fisk också. Det är anaeroba bakterier som orsakar botulism (egentligen ett gift som utsöndras av anaeroba bakterier). Det kan man dö av.
Precis, mikroorganismer är kluriga. Till att börja med kan nämnas att alger får sin energi genom fotosyntes, så parallellen mellan dem och svampätande, potentiellt giftproducerande bakterier blir liksom lite sne... Alger kan leva av "ingenting" eftersom de äter ljus, svampbakterierna kan bara leva av att bryta ned annat organiskt material, ungefär som vi gör, exempelvis svamp.

Och aerobt eller anaerobt, så behöver den stora merparten av det liv vi känner till idag vatten i någon form, varför vi torkar svampen. Ta bort vattnet, och kusarna blir törstiga och migrerar. Att jag förvarar svampen lufttätt efter att den torkat är bara för att bevara smaken. Skulle jag bevara färsk svamp i någonting skulle det antagligen vara formalin...
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Gå en svampplockningskurs, kolla med tex ABF om dom har kurser eller följ med vänner som redan vet hur man plockar. Plocka aldrig svamp om du är osäker.

Tack för tipsen, men jag vet oftast vilka svampar jag ska plocka, och jag vet även var jag ska leta info ifall jag blir osäker. :) Min fråga gällde om man kan se på torkad svamp att den fortfarande är okej.

(Läs även mitt svar till Strykarräven angående detta.)
 
OK

Under förutsättning att svampen är torkad ordentligt och förvaras ordentligt så håller den i evigheter. Det som kan hända är att den tappar smak, vilket är trisit men ofarligt.

Möjligen (och här är jag lite osäker) kan Karl Johan härskna till slut. Den innehåller nämligen ovanligt mycket fett för att vara svamp, vill jag minnas. Men farlig blir den inte, även om den möjligen kan smaka lite skumt. Men det känner man nog på lukten i så fall.
 
ok eller inte

Följdfrågan är alltså: kan man med säkerhet se på svampen att den är okej?[/QUOTE]

Som restuaurangutbildad är jag tvungen att lägga mig i. Du kan inte till 100% se att den är ok. MEN om du börjar med att:
-kolla färg (har den tappat mycket färg under lagring= se upp)
-lukta på svampen (det ska vara en "torr" skogig doft, inte dammig eller härsken
-provsmaka efter förvällning (det är nu du verkligen märker hur läget är).
Torkad svamp håller otroligt länge bara det förvaras torrt och mörkt, 10 år är inte otänkbart...

Lycka till med svampen!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips