Torka potatis

Jag har hittat några bra trådar där man beskriver hur man torkar potatis. men kan nån tala om för mig vad det ska vara för slags potatis. Vinterpotatis är klart, men mjöliga eller fasta? Eller det är ingen skillnad?
chris
 
Man skall ju förvälla den först så kanske skall man anpassa förvällningen efter potatistypen, förmodligen är det lättare att skiva den tunnt om det är en fast potatis. Man kan ju också fråga sig om man skall skiva före eller efter förvällning? Att förvälla skivad potatis , som därmed frisätter en massa sträkelse, kanske bara leder till att det blir potatismos av alltihopa?
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Ugn

Om man skivar rå potatis tunt så kan man lägga dem på en plåt och baka av dem i ugnen, de blir lättare att hantera då.
 
fast

Så fast som möjligt ska den vara.
Finns lite olika sorter, testade med en som heter "folva" i helgen. Funkade inte så bra på första försöket... Tror jag kokade dem för länge..

Slutsats: Fasta stora potatisar. Dela dem i halvor och förväll ett par minuter innan. Låt svalna och skiva med en osthyvel.
De torkar ganska snabbt sen. Tog knappa 10 timmar i en varmluftsugn vid 60grader..

/Jakob
 

avslutad210712

Gäst
Själv brukar jag tärna potatisen, förvälla den ett tag och sen torkar jag den i en torkapparat. Fungerar bra men hörnen blir rätt vassa så man får passa sig så det inte blir hål i påsarna om man nu förvarar maten i påsar under vandringen. Hemma kör jag med glasburkar så där är det inga problem. Vilken sort av potatis jag använder - den som finns på affären i lösvikt dvs jag har noll koll men det fungerar så.....
 
Man förväller för att ta kål på en del enzymer och minska oxideringen. Förväller man inte så kommer potatisen att bli brun av luften innan den hinner torka och dessutom riskerar den att "övermogna" även fast den är torkad.

Det bästa är alltså att skiva den och sen förvälla den några minuter bara innan man torkar den.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips